Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Στην Ελλάδα η μετάλλαξη Όμικρον – Πλεύρης: Επέκταση από 01/01 του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όσους κλείνουν τα 60

Στην Ελλάδα η μετάλλαξη Όμικρον – Πλεύρης: Επέκταση από 01/01 του υποχρεωτικού εμβολιασμού σε όσους κλείνουν τα 60

 

 

 Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

 Τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της μετάλλαξης Όμικρον στην χώρα μας ανακοίνωσε με το καλημέρα σας ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης μαζί με τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ, Θεοκλή Ζαούτη και τον γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, Μάριο Θεμιστοκλέους.

της Γεωργίας Αθ. Σκιτζή

Όπως είπε, πρόκειται για Έλληνα που είναι στην Κρήτη και ήρθε από τη Νότια Αφρική στις 26 Νοεμβρίου. Του έγινε rapid test και βγήκε αρνητικό. Την επόμενη ημέρα εμφάνισε ήπια συμπτώματα έγινε πάλι rapid test και βγήκε αρνητικό και τελικά στις 29 Νοεμβρίου υποβλήθηκε σε τεστ PCR το οποίο βγήκε θετικό στην μετάλλαξη Όμικρον. Ο συγκεκριμένος ασθενής είναι σε καραντίνα με όλες τις επαφές και έχει γίνει ιχνηλάτιση.

Ήταν θέμα χρόνου να έρθει η μετάλλαξη Όμικρον, τόνισε και ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Θεοκλής Ζαούτης. Για την μεταδοτικότητα είπε ότι δεν γνωρίζουμε αυτή την στιγμή και υπάρχουν δεδομένα από τη νΝτια Αφρική αλλά δεν μπορούμε εύκολα να βγάλουμε ακόμα συμπεράσματα. Το ίδιο και για τη νοσηρότητα. Περιμένουμε επίσης περισσότερες πληροφορίες για τα φάρμακα και πόση ανοσία παρέχουν. Το εμβόλιο, τόνισε, παραμένει το κύριο όπλο που έχουμε απέναντι και σε αυτή την μετάλλαξη.

Όλα τα μέτρα που ανακοινώθηκαν

Όπως είπε ο υπουργός Υγείας, πρώτο μέτρο είναι αυτό της υποχρεωτικότητας για του άνω των 60. Όπως τόνισε, θα πρέπει να έχουν κάνει την πρώτη δόση έως τις 16 Ιανουαρίου και πρόσθεσε ότι από την 01/01/2021 μπορεί να επεκταθεί το μέτρο και σε όσους κλείνουν τότε τα 60 τους χρόνια.

Το δεύτερο μέτρο που θα εφαρμοστεί από την επόμενη εβδομάδα και δεν έχει χαρακτηριστικά υποχρεωτικότητας είναι ότι θα δοθεί δωρεάν ένα self test σε όλους τους ενήλικους. Το πρώτο τεστ θα γίνει από τις 6 έως τις 11 Δεκεμβρίου και όσοι νοσούν και τεθούν σε καραντίνα να είναι υγιείς τα Χριστούγεννα. Το δεύτερο τεστ που θα διατεθεί δωρεάν θα γίνει μετά τις γιορτές.

Εξειδίκευση των ανακοινώσεων του Πρωθυπουργού από τον Υπουργό Υγείας Θάνο Πλεύρη

Επίσης, για τα θεματικά χριστουγεννιάτικα πάρκα που θα ανοίξουν αυτές τις ημέρες θα μπορούν να μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες και τα ανήλικα παιδιά θα μπαίνουν με self test.

Επίσης, για να υπάρχει πιστοποιητικό νόησης δεν θα αρκεί το rapid test αλλά θα χρειάζεται PCR τεστ.

Ανοίγει η πλατφόρμα για τους εμβολιασμούς παιδιών 5 – 11 ετών

Η πλατφόρμα για τις ηλικίες από 5 έως 11 ετών θα ανοίξει το επόμενο διάστημα είπε ο υπουργός Υγείας. Επίσης, όπως σημείωσε, έχει ζητηθεί η σύντμηση του χρόνου προς την 3η δόση

Ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης αναφερόμενος στην διάθεση των δωρεάν self test απηύθυνε έκκληση σε όλους να τα κάνουν γιατί έτσι θα μειώσουμε την επιδημιολογική καμπύλη και να κάνουμε ασφαλείς γιορτές. Επίσης, ζήτησε από τους πολίτες να κάνουν ένα self test πριν πάνε σε κάποιο γιορτινό τραπέζι.

Ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Μάριος Θεμιστοκλέους αναφέρθηκε στους εμβολιασμούς σημείωσε ότι τις τελευταίες δυο μέρες είπε ότι έχουμε αύξηση στα ραντεβού πρώτης δόσης από τους πολίτες άνω των 60 που έχουν κλείσει πάνω από 25.000 ραντεβού.

Η δυνατότητα εμβολιασμού του Δεκεμβρίου ξεπερνάει τα 3 εκατομμύρια εμβολιασμούς πρόσθεσε. Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ανακοινώσει αν θα μικρύνει ο χρόνος ανάμεσα στην δεύτερη και την τρίτη δόση. Είπε ακόμα ότι θα δοθεί προτεραιότητα στα ραντεβού της πρώτης δόσης.

Πηγή: newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)