Τη στιγμή που η νόσος Covid-19 σαρώνει τη χώρα, με τον αριθμό των διασωληνώσεων να έχει ξεπεράσει τους 700 και τους θανάτους να προσεγγίζουν καθημερινά τους 100, η κυβέρνηση ομολογεί ουσιαστικά ότι δεν έχει φροντίσει για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας, όπως θα έπρεπε, εν μέσω πανδημίας.
Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, κατά την καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης, απάντησε με μισόλογα και υπεκφυγές σε ερωτήσεις που αφορούσαν την κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται υπό αφόρητη πίεση – κι ενώ στελέχη της κυβέρνησης ισχυρίζονται συνεχώς ότι όλα είναι «καλώς καμωμένα» και υπό έλεγχο.
Μεταξύ άλλων η κ. Γκάγκα προέβη στην παραδοχή ότι υπάρχουν βαριά νοσούντες διασωληνωμένοι που νοσηλεύονται εκτός ΜΕΘ, ακόμα και σε απλές κλίνες, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την ιατρική φροντίδα που αυτοί οι ασθενείς λαμβάνουν.
Μάλιστα, η κ. Γκάγκα δεν δίστασε να μιλήσει για μονάδες «εξαιρετικές», όπως στο ΑΧΕΠΑ που –όπως υποστήριξε– «έχουν πλήρεις αναπνευστήρες», αντλίες, τηλεμετρία κ.ά. Ωστόσο, η αν. υπουργός αφενός αναγνώρισε ότι δεν πρόκειται για καταμετρημένη μονάδα, αφετέρου σημείωσε ότι «δεν είναι όλοι έτσι, υπάρχουν άρρωστοι που νοσηλεύονται πραγματικά σε θαλάμους» προσθέτοντας ότι μια μερίδα ασθενών, «όχι πάρα πολλών» όπως είπε, βρίσκονται σε απλό θάλαμο.
«Υπάρχουν τμήματα που είναι φτιαγμένα για να παρακολουθούν καλά τους αρρώστους... και υπάρχουν και ασθενείς που είναι σε θαλάμους», δήλωσε χαρακτηριστικά, σπεύδοντας να προσθέσει πως «η προσπάθεια είναι να είναι παντού οι συνθήκες καλές».
«Μπορώ να δώσω απαντήσεις, όμως...»
Στην ερώτηση για το εάν υπάρχουν δεδομένα για την πορεία νόσησης των ασθενών εκτός ΜΕΘ, η αν. υπουργός απέφυγε να δώσει συγκεκριμένα στοιχεία. «Μπορούμε να καταγράψουμε, όμως πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα σοβαρότερα κρούσματα είναι αυτά που δεν θα μπορέσουν να μετακινηθούν», είπε αρχικά, ενώ στη συνέχεια ανέφερε: «Για να δώσουμε σωστά στοιχεία πρέπει να μετράμε από την αρχή: πότε έφτασε ο ασθενής, πόσο σοβαρό ήταν, πόσες πιθανότητες είχε για να βγει, τι άλλα νοσήματα είχε... Δεν είναι κάτι που μπορεί να δοθεί μια απάντηση. Μπορώ να σας δώσω απαντήσεις, όμως είναι πάρα πολλοί οι παράγοντες».
Νωρίτερα, η κ. Γκάγκα είχε παραδεχθεί ότι «κάποιοι δεν μπορούν να μετακινηθούν και μοιραία μένουν στο δικό τους νοσοκομείο εάν δεν υπάρχει κενή ΜΕΘ». Γεγονός που σημαίνει ότι εάν οι ΜΕΘ είναι όλες κατειλημμένες στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, τότε η ιατρική φροντίδα που θα λάβει ο ασθενής προφανώς δεν θα είναι η καταλληλότερη.
Στο ίδιο κλίμα, η αν. υπουργός απέφυγε να δώσει συγκεκριμένο αριθμό διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, καθώς και για το πόσοι είναι οι ιδιώτες γιατροί που συνδράμουν το δημόσιο σύστημα Υγείας («δεν θυμάμαι τον ακριβή αριθμό ιδιωτών, αλλά είναι αρκετοί», είπε χαρακτηριστικά).
Σε κάθε περίπτωση, η κ. Γκάγκα αναγνώρισε πως υπάρχει μεγάλη πίεση στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκη, επισημαίνοντας πως «υπάρχουν πολλά κρούσματα σε ένα σχετικό μικρό πληθυσμό». Όπως σημείωσε, παρά την σταθεροποίηση που εμφανίζεται στον αριθμό των κρουσμάτων, η πίεση στο ΕΣΥ παραμένει μεγάλη, καθώς είναι αυξημένες οι εισαγωγές.
Παράλληλα, η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι δεν έχει συζητηθεί το θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας σε άλλες ηλικίες, καθώς εφαρμόζεται σε όσους κινδυνεύουν περισσότερο, αποδομώντας εν μέρει τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος νωρίτερα είχε αναφέρει ότι «η υποχρεωτικότητα είναι ένα εργαλείο, το έσχατο μέσο για την αύξηση εμβολιαστικής κάλυψης. Εκτιμάται και αξιοποιείται ανάλογα με την επιδημιολογική εικόνα», ενώ είχε προσθέσει με νόημα πως «είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε».
Απαντήσεις ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ
Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με σημερινή του ανακοίνωση, αναφέρθηκε στη χθεσινές προκλητικές δηλώσεις του πρωθυπουργού για τη θνητότητα διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ, τονίζοντας ότι «ο κ. Μητσοτάκης είπε χθες από το βήμα της Βουλής για τους διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ, ότι δεν έχουμε ενδείξεις ότι υπάρχει μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς που βρίσκονται σε κανονικές ΜΕΘ».
Στο πλαίσιο αυτό, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ανακοίνωσε πως «Περιμένουμε από τον υπουργό Υγείας κ. Πλεύρη, την αναπληρώτρια υπουργό κα Γκάγκα, τους επιστήμονες της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, την ΟΕΝΓΕ, την ΠΟΕΔΗΝ, την ΕΙΝΑΠ και τους ιατρικούς συλλόγους όλης της χώρας να τοποθετηθούν δημοσίως με ανακοινώσεις τους, αν συμφωνούν με την άποψη του κ. Μητσοτάκη, ότι είναι περίπου το ίδιο για κάποιον ασθενή αν βρίσκεται διασωληνωμένος είτε εκτός είτε εντός ΜΕΘ».
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου