Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Φάρμακο με κοκτέιλ μονοκλωνικών αντισωμάτων ενέκρινε η Βρετανία

 Τη χρήση θεραπείας μονοκλωνικών αντισωμάτων μακράς δράσης της GlaxoSmithKline κατά της Covid-19 ενέκρινε η βρετανική υπηρεσία φαρμάκων MHRA, ενώ η βρετανική εταιρεία ανακοίνωσε ότι η θεραπεία αυτή είναι αποτελεσματική και κατά του νέου παραλλαγμένου στελέχους της «Όμικρον».

Το sotrovimab, το οποίο είναι επίσης γνωστό με την εμπορική ονομασία Xevudy, έδειξε να είναι ασφαλές και αποτελεσματικό για τη μείωση των κινδύνων νοσηλείας και θανάτου στους ανθρώπους με ήπια ως μέτρια λοίμωξη από κορονοϊό, οι οποίοι παρουσίαζαν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν σοβαρή μορφή της ασθένειας, σύμφωνα με την MHRA.

Η βρετανική ρυθμιστική αρχή σημείωσε πως η συγκεκριμένη θεραπεία μονοκλωνικών αντισωμάτων μακράς δράσης επιτρέπει, χάρη σε μία μόνο δόση, να μειωθεί ο κίνδυνος νοσηλείας και θανάτου κατά 79% στους ενηλίκους που παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα. Και συνέστησε τη χρήση του Xevudy το ταχύτερο δυνατό και εντός πέντε ημερών από την εμφάνιση συμπτωμάτων.

«Μέχρι σήμερα το sotrovimab έχει δείξει ότι συνεχίζει να δρα έναντι όλων των, όπως έχουν χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), παραλλαγών ανησυχίας και ενδιαφέροντος» του νέου κορονοϊού, διαβεβαίωσε η GSK, που τη θεραπεία μαζί με το εργαστήριο βιοτεχνολογίας στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ Vir Biotechnology.

Επίσης, διευκρίνισε επίσης ότι εργαστηριακές δοκιμές και έρευνα που έγινε σε χάμστερ έδειξε ότι το κοκτέιλ αντισωμάτων sotrovimab δρα κατά ιών που είχαν σχεδιαστεί βιοτεχνολογικά για να φέρουν έναν αριθμό χαρακτηριστικών μεταλλάξεων της παραλλαγής Όμικρον.

Οι δοκιμές συνεχίζονται για να επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα κατά όλων των μεταλλάξεων της «Όμικρον» και μια επικαιροποίηση των στοιχείων αναμένεται να γίνει ως το τέλος του έτους, καταλήγει η βρετανική εταιρεία,

Το φάρμακο αυτό είχε χαρακτηριστεί στα τέλη Ιουνίου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μια από τις πέντε περισσότερο υποσχόμενες θεραπείες κατά της Covid-19. Τέλος, αποτελεί τη δεύτερη θεραπεία για την νόσο που εγκρίνεται σε έναν μήνα στη Βρετανία, μετά το molnupiravir, το χάπι του αμερικανικού εργαστηρίου Merck.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)