Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεδειγμένα αρνείται πεισματικά να ενισχύσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τι κι αν οι υγειονομικοί, κάνοντας εξαντλητικές βάρδιες και υπεράνθρωπες προσπάθειες διανύοντας πλέον και το τέταρτο κύμα της πανδημίας, φωνάζουν για τις ελλείψεις του συστήματος, προσπαθώντας να κρατήσουν στη ζωή δεκάδες ανθρώπους στα ράντζα των διαδρόμων των νοσοκομείων. Το αυτί της κυβέρνησης δεν ιδρώνει. Ακούει. Γνωρίζει. Αλλά επί τούτου αδιαφορεί. Άλλωστε, έχουμε να προσλάβουμε αστυνομικούς και να αγοράσουμε περιπολικά, πού λεφτά για την υγεία.
Σε μια ακόμα εντυπωσιακή –για τους λάθος λόγους- δήλωση προχώρησε ο Πρωθυπουργός, όταν απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματική αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι ασθενείς που βρίσκονται διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ έχουν μεγαλύτερη θνησιμότητα σε σχέση με τους ασθενείς στις ΜΕΘ. Συγκεκριμένα από το βήμα της Βουλής δήλωσε: «Υπάρχουν σήμερα ασθενείς διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ; Ναι υπάρχουν. Είναι σε κρεβάτι με κανονική φροντίδα; Είναι. Έχουμε ενδείξεις ότι έχουμε μεγαλύτερη θνησιμότητα σε αυτούς τους ασθενείς σε σχέση με αυτούς οι οποίοι είναι στις ΜΕΘ; Δεν έχω τέτοια ένδειξη. Όχι δεν έχω! Έχετε εσείς;».
Αυτή είναι η κυβερνητική γραμμή.
Ο Μπάμπης Παπαδημητρίου προ ολίγων ημερών είχε δηλώσει ότι «πήγατε και ανακαλύψατε ένα ψευδοπρόβλημα, ότι κάποιοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ». «Δεν χρειάζονται όλοι να πάνε στη ΜΕΘ και πολλοί άνθρωποι διασωληνώνονται εκτός. Προσβάλλει τους γιατρούς αυτό που τους λέτε γιατί αυτοί έχουν την ευθύνη» ισχυριζόταν ο γαλάζιος βουλευτής.
Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης είχε επισημάνει ότι «έγινε μια τιτάνια προσπάθεια για να ενδυναμωθεί το ΕΣΥ και οι ΜΕΘ, είχαμε 557 όταν αναλάβαμε και φτάσαμε τις 1.230 ΜΕΘ. Αν με ρωτάτε, προφανώς θα θέλαμε να είχαμε και 2.000 και 3.000 και 5.000 ΜΕΘ. Να έχουμε όμως υπόψιν και αυτό είναι πολύ κρίσιμο να το επισημάνουμε ότι οι ΜΕΘ δεν είναι η λύση του ζητήματος. Θα πρέπει πρώτα από όλα να προφυλασσόμαστε οι ίδιοι ώστε να μην χρειάζεται να προσφεύγουμε τις ΜΕΘ» «Και το λέω αυτό διότι αν υποθέσουμε ότι είχαμε 5.000 ΜΕΘ αυτό θα σήμαινε κατά τη φυσιολογική φορά των πραγμάτων ότι θα είχαμε έναν πολύ μεγαλύτερο αριθμό νεκρών, γιατί η θνητότητα μέσα στις μονάδες είναι περίπου στο μισό, 45-50%», είχε συμπληρώσει.
Ο Στέλιος Πέτσας είχε πει πως «αν είχαμε ακούσει τον ΣΥΡΙΖΑ για τις ΜΕΘ θα είχαμε πετάξει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ». Ο Άκης Σκέρτσος είχε εκτιμήσει ότι δεν υπάρχει λόγος να «δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγεία». Οι δηλώσεις του υπουργού ενδεικτικά: το σύστημα υγείας και προ πανδημίας ζοριζόταν, πιεζόταν τους χειμερινούς μήνες. Θα πιεσθεί και φέτος, το γνωρίζουμε, και γνωρίζουμε ποιες είναι οι δυνατότητές του. Έχουμε κάνει τα πάντα για να αυξήσουμε τη δυναμικότητα, έχουμε διπλασιάσει τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, έχουμε προσθέσει 12.000 έκτακτο προσωπικό στο σύστημα υγείας, δεν μπορούμε μέσα σε ένα χρόνο – και δεν υπάρχει και λόγος – να δημιουργήσουμε ένα πολυτελές σύστημα υγείας, το οποίο μετά την πάροδο της πανδημίας θα εκλείψει ο λόγος να έχουμε πάρα πολλές ΜΕΘ.
Τα στοιχεία διαψεύδουν Μητσοτάκη
Και πάμε στο περιεχόμενο της δήλωσης Μητσοτάκη. Είναι πέρα ως πέρα άτοπο. Όπως δημοσιεύει το imed lab (Ινστιτούτο που παράγει και παρουσιάζει διαδραστικές δημοσιογραφικές έρευνες, αναλύσεις δεδομένων, περιεχόμενο, νέες ιδέες και πρόσωπα που αλλάζουν τη βιομηχανία των Μέσων Ενημέρωσης) , επτά στους δέκα θανάτους από COVID-19 κατά τη διάρκεια του δεύτερου κύματος στην Ελλάδα συνέβησαν εκτός ΜΕΘ, ενώ ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ έδειξε ότι το 2020 υπήρξε περίπου 7% αυξημένη θνησιμότητα συγκριτικά με τη στατιστικά αναμενόμενη. Οι περιφέρειες που εμφάνιζαν τότε τα υψηλότερα ποσοστά υπερέχουσας θνησιμότητας είναι η Κεντρική Μακεδονία, η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, η Δυτική Μακεδονία καθώς και η Θεσσαλία.
Κατά τα ίδια στοιχεία, για το διάστημα από τις 12 Οκτωβρίου 2020 έως και τις 3 Ιανουαρίου 2021 σχεδόν επτά στους δέκα ασθενείς (2.954) που κατέληξαν από την COVID-19 ήταν εκτός ΜΕΘ, ενώ εντός ΜΕΘ καταγράφηκαν 1.322 θάνατοι διασωληνωμένων ασθενών, δηλαδή το 30,9% των 4.276 συνολικών θανάτων εκείνο το διάστημα.
Οι θάνατοι στη Βόρεια Ελλάδα, στην πλειονότητά τους, κατά 75%, συνέβησαν εκτός ΜΕΘ. Οι ασθενείς πήγαιναν πολύ αργά στο νοσοκομείο, ήταν σε πολύ βαριά κατάσταση και δεν προλάβαιναν να νοσηλευθούν σε μονάδα. Στο σημείο αυτό αξίζει να δούμε και τον ρόλο του ΕΟΔΥ. Ήσουν άρρωστος, είχες συμπτώματα και καλούσες για το τι να κάνεις τον ΕΟΔΥ; Η απάντηση ήταν να παραμείνεις σπίτι. Με αποτέλεσμα οι ασθενείς να αργούν να πάνε στο νοσοκομείο.
Το ΕΣΥ φαίνεται να έχει ξεπεράσει τα όριά του εδώ και καιρό. Υποστελέχωση των δομών υγείας, υποστελέχωση και ως προς το νοσηλευτικό προσωπικό και στις επτά ΥΠΕ ανά τη χώρα. Το imed lab μελέτησε τη λειτουργία των ΜΕΘ στα νοσοκομεία της χώρας καταλήγοντας σε θλιβερά συμπεράσματα.
Αναλύοντας τα στοιχεία του 2020, με δεδομένα που είχε δώσει το Υπουργείο Υγείας στις 20 Νοεμβρίου για τις διαθέσιμες και κατειλημμένες κλίνες συνολικά και τη γεωγραφική κατανομή των θανάτων από την αρχή της πανδημίας, προέκυπτε θετική συσχέτιση μεταξύ θανάτων και πληρότητας. Σε γενικές γραμμές, όσο αυξάνεται η πληρότητα των κλινών, τόσο αυξάνεται η θνησιμότητα από την πανδημία (θάνατοι/100 χιλιάδες τοπικού πληθυσμού) στην εκάστοτε περιοχή, ανέφερε το Ινστιτούτο. Στις πρώτες θέσεις οι 3η και 4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Μακεδονίας & Θράκης, αντίστοιχα), όπου τόσο η πληρότητα όσο και η θνησιμότητα χτύπησαν κόκκινο. Και να ξεκαθαρίσουμε ότι οι υγειονομικοί δεν ευθύνονται.Ο Νίκος Καπραβέλος στην ίδια έρευνα επιβεβαιώνει τα προαναφερθέντα, ανακαλώντας τα στοιχεία από το νοσοκομείο Παπανικολάου στη Θεσσαλονίκη: «Το 2020 είχαμε περίπου 1.700 εισαγωγές ασθενών COVID-19 (συνολικά, σε ΜΕΘ και όροφο). Στις ΜΕΘ, είχαμε γύρω στους 240 ασθενείς και 60-70 θανάτους. Από τους υπόλοιπους, είχαμε περίπου 200 θανάτους». H σφοδρότητα του «κύματος», δηλαδή ο μεγάλος αριθμός των βαριών περιστατικών, η ηλικία τους και η έλλειψη κλινών ΜΕΘ, συνοψίζει ο Καπραβέλος, ήταν τα αίτια των απωλειών στον όροφο, εκτός ΜΕΘ.
Ο ίδιος εξηγεί: «Αυτοί οι άνθρωποι που ήρθαν ήταν πολύ μεγάλης ηλικίας και αυτό είναι το διαφορετικό χαρακτηριστικό μεταξύ δεύτερου και τρίτου “κύματος”: oι ηλικίες ήταν πολύ μεγάλες, που σημαίνει ότι δεν είχες τη δυνατότητα να περιμένεις ούτε μία ώρα να στηρίξεις τον ασθενή, για να βρεις κενό κρεβάτι εντατικής –μεγάλες ηλικίες, γρήγορος θάνατος. Ήταν ταχύτατη η επιδείνωση. Προφανώς, έλειπαν ΜΕΘ, διότι οι ανάγκες ήταν πολύ περισσότερες από τις δυνατότητες που είχαμε. Αυτό είναι πασίγνωστο. Συνεπώς, δεν δόθηκε σε πολλούς η δυνατότητα να περάσουν από μια ΜΕΘ. Επίσης, αρκετοί βγήκαν από τη ΜΕΘ και πέθαναν στο τμήμα: ήταν τόσο βαριές οι καταστάσεις και τέτοια η πίεση η δική μας να φύγει κάποιος (σ.σ.: από τη ΜΕΘ) που ήταν λίγο καλύτερα… Δεν ήταν, όμως, οι συνθήκες τέτοιες (σ.σ.: για να πάει σε απλό κρεβάτι). Έπρεπε να πάει σε ΜΑΦ, που δεν υπάρχει στο Παπανικολάου. Μας βοήθησε πάρα πολύ το γεγονός ότι κάποια από αυτά τα περιστατικά διοχετεύτηκαν σε ιδιωτικό κέντρο που, σε συμφωνία με το κράτος, έπαιρνε τέτοια περιστατικά για αυξημένη φροντίδα. Και σώθηκαν πολλοί άνθρωποι έτσι».
Άμεση ήταν η απάντηση του γενικού γραμματέα της ΟΕΝΓΕ, Πάνου Παπανικολάου.
Αξίζει να τονίσουμε πως καθημερινά ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ, ΕΙΝΑΠ και μεμονωμένα υγειονομικοί καταγγέλλουν την τραγική κατάσταση και την πίεση του ΕΣΥ, με ελλιπές και εξαντλημένο το υπάρχον προσωπικό που με πενιχρούς μισθούς αγωνίζεται για τον άνθρωπο. Αγωνίζεται για τη ζωή.
Ο κ. Καπραβέλος, είχε μιλήσει στο TPP περιγράφοντας την τραγική κατάσταση και σχολιάζοντας ότι «από τις 600 κλίνες που είχαμε συνολικά στη χώρα, φτάσαμε στις 1200, όπως αναφέρει η Πολιτεία, χωρίς να πληρούν ωστόσο τις προϋποθέσεις της αρχιτεκτονικής δομής και χωρίς να υπάρχει το κατάλληλο εξειδικευμένο προσωπικό για να στελεχώσει αυτές τις μονάδες. Εδώ και χρόνια το σύστημα Υγείας έχει υποστελεχωθεί, υποχρηματοδοτηθεί».
Οι περισσότερες ΜΕΘ θα μειώσουν τους θανάτους; Η ρίζα του κακού ξεκινάει από την πρωτοβάθμια φροντίδα. Ξαναλέω, δεν αναφέρομαι στους υγειονομικούς αλλά στη στήριξη που παρέχει το κράτος για τη στελέχωση των δομών υγείας. Το θέμα είναι να μη φτάσεις στη ΜΕΘ. Αλλά κι αν χρειαστείς, να υπάρχει. Ο καθηγητής Αιματολογίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης και υπεύθυνος του Τμήματος θρόμβωσης στο Νοσοκομείο Tenon του Παρισιού, Γρηγόρης Γεροτζιάφας, είχε επισημάνει στο TPP, σχετικά με το αν έχει εικόνα για το τι συμβαίνει στην Κούβα, που έχει αναφερθεί ως παράδειγμα αντιμετώπισης της πανδημίας, και υποστήριξε ότι «αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι εξ αιτίας ακριβώς του ότι υπάρχει ένα δίκτυο περίθαλψης σε επίπεδο Πρωτοβάθμιας και επίσης έχουν ένα πολύ εντατικό σύστημα testing και καραντίνας στην είσοδο της χώρας, έχουν μικρότερη διασπορά της νόσου και κυρίως δεν έχουνε πολλούς νοσηλευόμενους ασθενείς, άρα και ασθενείς οι οποίοι θα καταλήξουν. Αυτά είναι παράλληλα. Ο Covid είναι δυναμική αρρώστια, στην πρώτη φάση εξαρτάται από τον ιό. Κρατάει 5-6 μέρες. Η δεύτερη φάση εξαρτάται από τον άνθρωπο. Από τα χαρακτηριστικά που έχει δηλαδή ο ξενιστής, εκεί που μπαίνει ο ιός. Αν ξεφύγει το πράγμα και μπει στη φάση τη δεύτερη τότε δεν αντιμετωπίζουμε τον ιό, τότε αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα που έχουν πυροδοτηθεί από τον ιό. Οι άρρωστοι που είναι στη μονάδα εντατικής θεραπείας και πεθαίνουν, πολλοί από αυτούς, δεν πεθαίνουν από τον ιό. Πεθαίνουν απ’ όλη την ανωμαλία που έχει προκαλέσει ο ιός στον οργανισμό και εξελίσσεται σαν ντόμινο».
Πηγή: thepressproject.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου