Πέμπτη 2 Δεκεμβρίου 2021

Τσίπρας: Σκηνές τραγωδίας στο ΕΣΥ, εξαθλιώνονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις

Τσίπρας: Σκηνές τραγωδίας στο ΕΣΥ, εξαθλιώνονται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις

«Η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια διπλή πανδημία. Αυτή του κορονοϊού από τη μία και την άλλη της ακρίβειας και της όξυνσης των ανισοτήτων από την άλλη. Και στις μέρες που ζούμε και οι δύο κρίσεις κορυφώνονται», επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας, στην κεντρική ομιλία του στο ΔΑΚ Κοζάνης, με την οποίαν ολοκληρώθηκε η σημερινή περιοδεία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην περιοχή.

«Ζούμε για άλλη μια φορά σκηνές τραγωδίας στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Ζούμε όμως και σε μια πρωτοφανή συνθήκη όπου τα περισσότερα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις βιώνουν το σύνδρομο της 3ης εβδομάδας. Τη 3η βδομάδα του μήνα τελειώνουν τα λεφτά, ενώ ο μήνας και οι υποχρεώσεις τρέχουν, προσέθεσε ο τέως πρωθυπουργός».

«Και για αυτή τη διπλή δοκιμασία η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποκλειστική και βαρύτατη ευθύνη. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει κορονοϊός, αλλά η χώρα μας είναι πρωταθλήτρια τους τελευταίους μήνες σε θανάτους. Σε όλη την Ευρώπη υπάρχει επιβάρυνση των νοσοκομείων αλλά μόνο στη χώρα μας και στη Ρουμανία βιώνουμε τριτοκοσμικές σκηνές στα νοσοκομεία. Μόνο στη χώρα μας έχουμε 150 πρόχειρα διασωληνομένους ασθενείς έξω από τις μονάδες εντατικής θεραπείας. Πουθενά αλλού», υπογράμμισε ο αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και συνέχισε:

«Και σε όλη την Ευρώπη έχουμε ενεργειακή κρίση αλλά η μικρή Ελλάδα είναι πρωταθλήτρια στις τιμές χονδρικής του ηλεκτρικού ρεύματος. Και μόνο η Ελλάδα διατηρεί το μισθό σε χαμηλότερα επίπεδα το 2021 από ότι μια δεκαετία πριν. Και όλα αυτά δεν είναι τυχαία γεγονότα, δεν η κακή μας μοίρα ή το κακό μας ριζικό. Ούτε αποτελούν μια παροδική συγκυρία αναπότρεπτη. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα είτε επιλογών είτε λαθών είτε παραλήψεων της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Θέλω, λοιπόν, σήμερα από δω, από την Κοζάνη, να στείλω ένα μήνυμα απλό, κατανοητό, αποφασιστικό: Δεν πάει άλλο με αυτούς που μας κυβερνούν. Δεν πάει άλλο με την ιδιοτέλεια, τον κυνισμό, και την ανικανότητα μιας κυβέρνησης και ενός πρωθυπουργού, που αρνούνται όχι να συζητήσουν την πραγματικότητα, αλλά και να την κοιτάξουν κατάματα. Και η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών έχουν αρχίζει να γυρίζουν τη πλάτη στον κύριο Μητσοτάκη. Παρά τη πρωτοφανή στήριξη που του παρέχουν τα λογής συμφέροντα και η πλειοψηφία των ΜΜΕ, η πραγματικότητα δε μπορεί άλλο πια να κρυφτεί».

«Όλο και περισσότεροι πολίτες, με όλο και μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, λένε όχι στις πολιτικές, στην προπαγάνδα, στην αδιαφάνεια, στον κυνισμό, που χαρακτηρίζουν την κυβέρνησή. Για αυτό και ο κος Μητσοτάκης δε μπόρεσε παρά να περάσει σα το κλέφτη από τη πόλη σας. Δε περπάτησε στο δρόμο, δε συνάντησε απλούς πολίτες παρά μόνο έφερε τα ΜΑΤ να επιτεθούν στους διαδηλωτές.

Γιατί η ελληνική κοινωνία βράζει. Και δεν είναι οι πλατείες και οι δρόμοι προστατευμένο στούντιο. Γιατί οι πολίτες καταλαβαίνουν ότι δύο χρόνια τώρα διαχειρίζονται τη πανδημία ως ευκαιρία», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ευκαιρία να απαξιώσουνε το ΕΣΥ, προς όφελος των ιδιωτικών ομίλων στην Υγεία. Ευκαιρία να ταΐσουνε την προπαγανδιστική τους μηχανή, δίνοντας κρατικό χρήμα στα ΜΜΕ για να τους αποθεώνουν. Ευκαιρία για το πρωτοφανές πάρτι των απευθείας αναθέσεων. Άνθρωποι πεθαίνουν και η ημέτεροι πλουτίζουν. Ευκαιρία για θεσμικό εκτροχιασμό. Με απαγορεύσεις διαδηλώσεων, με τη βουλή να υπολειτουργεί, με τη δημοκρατία να ασθμαίνει.

Ευκαιρία για διχασμό, για διαίρει και βασίλευε. Χωρίζουνε την Ελλάδα σε δήθεν ''υπεύθυνους'' και ''ανεύθυνους''. Σε πεφωτισμένους και ''ψεκασμένους''. Πρώτα ήταν οι νέοι απέναντι στους ηλικιωμένους. Μετά ήταν οι πιστοί στις εκκλησίες. Τώρα είναι οι ηλικιωμένοι μεταξύ τους και με τους νεότερους. Όλοι εναντίον όλων, φοβισμένοι εναντίον φοβισμένων, για να τη γλυτώνουν στο τέλος οι ανίκανοι που μας κυβερνούν».

Εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης, με 18.000 νεκρούς στη πλάτη, και χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης, χωρίς έστω τη σεμνότητα και το σεβασμό που απαιτεί το δράμα που ζει η χώρα. Χωρίς καμιά διάθεση να καταλάβει, να ακούσει, να συζητήσει. Μας είπε ότι όλα είναι καλώς καμωμένα από τον ίδιο και τους αρίστους. Όσοι χάθηκαν, και χάνονται είναι είτε από δική τους ευθύνη, είτε από αντικειμενικές αιτίες. Και αν κάποια στιγμή μας είπε ότι ξεμπερδέψαμε είναι γιατί έκαναν λάθος οι λοιμωξιολόγοι. Ο μοναδικός πρωθυπουργός με το αλάθητο στην ιστορία της μεταπολίτευσης. Αυτός δεν είναι Μωυσής, ποντίφικας είναι», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Και είχε το θράσος να μας ζητήσει στοιχεία για όσους πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ. Όχι να ζητήσει συγγνώμη. Να ζητήσει στοιχεία. Γιατί δήθεν δεν έχει στοιχεία. Δεν ξέρει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας τι γίνεται στα νοσοκομεία της Ελλάδας. Δεν άκουσε και δεν έμαθε τι λένε γιατροί και νοσηλευτές της πρώτης γραμμής. Δεν ξέρει ότι εκτός ΜΕΘ οι πιθανότητες επιβίωσης μειώνονται δραματικά. Δεν ξέρει ότι οι ΜΕΘ του ποδαριού που έφτιαξαν δεν πληρούν τις προδιαγραφές, όπως καταγγέλλουν γιατροί και ειδικοί. Δεν ξέρει… Αλλά να κόβει τις δαπάνες του ΕΣΥ για τη νέα χρονιά εν μέσω πανδημίας, ξέρει. Να συκοφαντεί γιατρούς, πολίτες, κόμματα, ξέρει. Να ζητάει το λόγο από τον ΣΥΡΙΖΑ για τη δική του αποτυχία, ξέρει. Για τη δική του ανοσία στην πραγματικότητα. Για τη δική του, τολμώ να πω, ανοησία. Και επιπολαιότητα. Και ανευθυνότητα. Το καλοκαίρι σφυρίζει τη λήξη της πανδημίας, το χειμώνα εμφανίζεται για να πει στους πολίτες ότι αυτοί την αναζωπύρωσαν. Και τους ανακοινώνει την τιμωρία. Βαφτίζει αντίτιμο υγείας, το χαράτσι κυβερνητικής αποτυχίας.

Ο ίδιος άνθρωπος που πριν λίγες μέρες ξόρκιζε την υποχρεωτικότητα και έλεγε ότι έχει εξαντλήσει τα όρια της αποτελεσματικότητας της, να καταφεύγει όχι στον υποχρεωτικό εμβολιασμό αλλά στον τιμωρητικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, που δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια. Γιατί οι υπόλοιποι που την έχουν θα μπορούν να εξαγοράζουν το δικαίωμα άρνησης το ρίσκο της ζωής τους. Αρκεί να πληρώνουν το αντίτιμο. Δεν έχει χαθεί απλά η κοινή λογική. Έχει χαθεί η μπάλα. Κινήσεις προχειρότητας και πανικού. Αλλά ακόμη και αν με έναν μαγικό τρόπο εμβολιαστούνε όλοι οι ανεμβολίαστοι άνω των 60, τους επόμενους δύο μήνες τα νοσοκομεία μας θα μετατραπούν σε νοσοκομεία πολέμου στο πεδίο της μάχης. Τι θ γίνει με τους ανθρώπους που θα χάνονται άδικα; Ποιος θα απαντήσει σε αυτό το ερώτημα;

Επαναλαμβάνω λοιπόν για εκατοστή φορά από δω από την Κοζάνη ότι πρέπει εδώ και τώρα να προχωρήσει:

• Στην άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και στρατιωτικών νοσοκομείων για νοσηλεία και Covid περιστατικών.

• Στην άμεση διάθεση 200 επιπλέον κλινών ΜΕΘ με συστράτευση όλων των διαθέσιμων υγειονομικών δυνάμεων (Δημόσιο, Ένοπλες Δυνάμεις, ιδιωτικός τομέας). Για να σταματήσει αυτό το απάνθρωπο αίσχος των πρόχειρα διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ που ανέρχονται σε εκατοντάδες.

• Στην άμεση πρόσληψη με κατεπείγουσες διαδικασίες όλων των επιλαχόντων γιατρών σε προκηρύξεις μόνιμων θέσεων στο ΕΣΥ, κατά το πρότυπο των προσλήψεων εντατικολόγων στις ΜΕΘ.

• Στη διατήρηση στο ΕΣΥ των 1.500 εξειδικευμένων νοσηλευτών σε ειδικά τμήματα, των οποίων λήγουν οι συμβάσεις.

• Στη συνταγογράφηση για δωρεάν μαζικά τεστ όλων των εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων από τις οργανωμένες υγειονομικές δομές.

• Στις προσλήψεις αναπληρωτών εκπαιδευτικών για να σπάσουν τα σχολικά τμήματα, γιατί είναι εξωφρενικό να έχουμε τμήματα 29 μαθητών, την ώρα που το ποσοστό μαθητών που μολύνονται και νοσούν αυξάνεται σταθερά.

• Στην ενίσχυση του στόλου των λεωφορείων, ακόμα και με επιτάξεις οχημάτων και εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού στο μετρό.

• Στην επαναφορά της τηλεργασίας, αλλά και της τηλεργασίας για όσο χρειάζεται και όπου μπορεί να εφαρμοστεί.

• Και φυσικά σε μια σοβαρή, επιστημονικά τεκμηριωμένη καμπάνια ενημέρωσης που θα σπάσει το φόβο, για να φτάσει το μήνυμα πόρτα πόρτα σε όλες τις πόλεις και την περιφέρεια, σε συνεργασία με φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης και κοινωνικούς φορείς.

Οι λύσεις είναι εκεί. Το οπλοστάσιο είναι συγκεκριμένο. Οι προτάσεις των ειδικών είναι γνωστές. Η διεθνής εμπειρία τόσων μηνών, μας έχει δώσει τις απαντήσεις. Αλλά έχουμε δυστυχώς ένα πρωθυπουργό τυφλό στην αλήθεια, κουφό στο δράμα, και βουβό σε κάθε ιδέα διαλόγου. Πώς λοιπόν θα εμπνεύσει εμπιστοσύνη Πώς θα πείσει τον ανεμβολίαστο να εμβολιαστεί; Πώς θα πείσει τους πολίτες ότι ενδιαφέρεται για τη ζωή τους;

Ενάμιση χρόνο και πλέον, ο κ. Μητσοτάκης νικά την πανδημία. Εδώ και κάποιους μήνες, έχει κηρύξει και το τέλος της ακρίβειας. Καλά πάει και αυτό. ''Προσωρινή κακοτοπιά'' η πανδημία, ''προσωρινή κακοτοπιά'' και η ακρίβεια. Και στο μεταξύ η ίδια προχειρότητα, η ίδια απάθεια και ανικανότητα να συγκροτήσουν και να υλοποιήσουν ένα σχέδιο που θα ανακουφίσει τους πολίτες. Και η ίδια ανοχή στην κερδοσκοπία. Ή καλύτερα συνενοχή με τους κερδοσκόπους. Και το πρόβλημα γιγαντώθηκε γιατί είναι σαφές ότι δεν είναι παροδικό. Είναι πλέον δομικό. Και ένα τόσο δομικό πρόβλημα που επηρεάζει οριζόντια για άγνωστο διάστημα το σύνολο της οικονομίας, δεν το λύνεις με ψίχουλα.

Δεν το λύνεις επιδοτώντας με 39 ευρώ λογαριασμούς ρεύματος που θα αυξηθούν από 80% ως 150%. Δεν το λύνεις με μόλις 300 εκατομμύρια παροχές, όταν εμείς σε καιρό δημοσιονομικής πίεσης, χωρίς κύμα ακρίβειας και πανδημία είχαμε δώσει 800 εκατομμύρια κοινωνικό μέρισμα το 2018. Δεν το λύνεις με την κοροϊδία της αύξησης μισού ευρώ τη μέρα στον κατώτατο μισθό. Και φυσικά δεν το λύνεις όταν ενώ πανηγυρίζεις για την ανάπτυξη, οι αρμόδιοι υπουργοί εμφανίζονται στα κανάλια κουνώντας το δάχτυλο λέγοντας «δεν υπάρχει φράγκο». Ε, τότε για τι ανάπτυξη μιλάμε;

Οι πολίτες αποδεδειγμένα δεν βγαίνουν, το κράτος -κατά ομολογία του κ. Σκυλακάκη και του κ. Γεωργιάδη- δεν έχει, άρα ποιος καρπώνεται την όποια ανάκαμψη;

Η απάντηση είναι ξεκάθαρη:

Αυτοί που ήθελαν να μείνουν στάσιμοι οι μισθοί. Αυτοί που πίεσαν να μην αυξηθεί ο κατώτατος μισθός. Αυτοί που πήραν φορολογικά δωράκια από την κυβέρνηση. Αυτοί που ετοιμάζονται να μοιραστούν μεταξύ τους τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης. Αυτοί για τους οποίους κυβερνά ο κ. Μητσοτάκης. Οι χορηγοί του, τα στηρίγματα του, η παρασιτική ελίτ που πλουτίζει ενώ η κοινωνία γονατίζει.

Εμείς εκπροσωπούμε, και θέλουμε να εκπροσωπούμε, και ξέρουμε να εκπροσωπούμε, τους άλλους. Τους πολλούς. Αυτούς που έχουν δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια και προοπτική στην ίδια τους τη χώρα. Αυτούς που πρέπει να βγάλουν το δύσκολο χειμώνα.

Γι’ αυτό προτείνουμε και έχουμε σήμερα σημαία πάλης:

• Την αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Μέτρο απαραίτητο, μέτρο ζωής θα έλεγα για τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους. Αλλά και μέτρο που θα τονώσει την εσωτερική αγορά και θα στηρίξει τους μικρομεσαίους.

• Τη διαγραφή μέρους των οφειλών προς το Δημόσιο και τους ασφαλιστικούς φορείς για όλους τους οφειλέτες και για τις οφειλές που δημιουργήθηκαν την περίοδο της πανδημίας.

• Τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, στο πετρέλαιο κίνησης και στην βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

• Την έκτακτη εισοδηματική ενίσχυση των αγροτών, με την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης για το πετρέλαιο κίνησης.

Είμαστε σε ένα τόπο που αποτέλεσε για δεκαετίες, κινητήρια δύναμη για την ανάπτυξη της ελληνικής παραγωγής. Και σήμερα, η νέα πραγματικότητα της κλιματικής κρίσης δίνει την αφορμή σε κάποιους να τον βάλουν στο στόχαστρο, εν ονόματι των κερδών τους.

Επιτρέψτε μου στο σημείο αυτό να επισημάνω μερικές αλήθειες:

Η μετάβαση σε ένα κλιματικά ουδέτερο μέλλον μέχρι το 2050, καθώς και οι φιλόδοξοι στόχοι που τίθενται για το 2030, αποτελούν μια αναγκαιότητα, καθώς η κλιματική κρίση χτυπάει ήδη την πόρτα μας με καταστροφικά αποτελέσματα. Ωστόσο, όπως μας δείχνει και η πρόσφατη ενεργειακή κρίση, καμία κρίση και καμία αλλαγή δεν είναι ουδέτερη. Έχει κερδισμένους και χαμένους. Η πράσινη μετάβαση έχει οφέλη αλλά έχει και κόστος. Το πραγματικό ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν θα πρέπει να γίνει, αλλά ΠΩΣ θα γίνει: ποιοι θα πληρώσουν το κόστος και ποιοι θα επωφεληθούν.

Για την υλοποίησή της απαραίτητες προϋποθέσεις είναι:

Να έχουμε ασφάλεια εφοδιασμού, και να μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες σε ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Το κόστος ενέργειας να είναι τέτοιο ώστε να μην υπονομεύει τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας από την βιομηχανία μέχρι τις ΜμΕ. Και ταυτόχρονα, με στοχευμένες πολιτικές, για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες να μειώνεται η ενεργειακή φτώχεια. Να προγραμματιστούν και να προχωρήσουν μεγάλες δημόσιες επενδύσεις μεταξύ άλλων στα δίκτυα διανομής και στην αποθήκευση ενέργειας ώστε να είναι δυνατή η ταχύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό σύστημα. Με δημόσιο έλεγχο στα δίκτυα και σαφείς κανόνες στην χωροθέτηση των ΑΠΕ. Όλα αυτά απαιτούν κανόνες, έλεγχο, ρύθμιση στην αγορά ενέργειας και εργαλεία άσκησης δημόσιας πολιτικής για να μετριάσουμε τις επιπτώσεις από την ακρίβεια στις τιμές.

Ποια είναι λοιπόν η πολιτική της κυβέρνησης σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα;

Η Κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη αγνόησε ή έκρυψε τα προβλήματα και εγκλωβισμένη στις ιδεολογικές της εμμονές, αλλά και σε άλλου τύπου εξαρτήσεις, έκανε καταστρεπτικές επιλογές:

Οδήγησε σε ξαφνικό θάνατο τις λιγνιτικές μονάδες αγνοώντας τις επιπτώσεις στην τοπική οικονομία και την ανάγκη ασφάλειας εφοδιασμού. Αποδίδει την αλματώδη αύξηση του κόστους ενέργειας που πνίγει νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε εξωγενείς παράγοντες για να κρύψει τις ευθύνες της.

Οι εξωγενείς παράγοντες όμως δεν δικαιολογούν την ελληνική πρωτιά στη χονδρεμπορική τιμή ενέργειας και το ακραίο ράλι ακρίβειας που διαρκώς οξύνεται. Παρά τις αυξημένες χρηματοδοτικές δυνατότητες από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στις κατοικίες καθυστερούν, ενώ στις επιχειρήσεις και τα δημόσια κτίρια αγνοούνται, παρότι είχαν προετοιμαστεί επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Αντί να αξιοποιηθούν εργαλεία δημόσιας πολιτικής εκχωρείται η πλειοψηφία του δημοσίου στη ΔΕΗ, ιδιωτικοποιείται 100% η ΔΕΠΑ υποδομών, πουλιέται ο ΔΕΔΔΗΕ, υπονομεύεται η λειτουργία των ανεξάρτητων αρχών που καταντούν σκιώδεις.

Το κυριότερο:

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη υπονομεύει την ίδια την πράσινη μετάβαση, λειτουργώντας μεροληπτικά υπέρ ισχυρών ιδιωτικών συμφερόντων. Κάνοντας πολιτικές επιλογές με βάση τις οποίες όλοι έχουν δυσβάσταχτο κόστος.

Οι πολιτικές αυτές επιλογές γίνονται περισσότερο καταστροφικές στην περίπτωση της Δυτικής Μακεδονίας. Ο ξαφνικός θάνατος των λιγνιτικών περιοχών που ανακοίνωσε ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε από πίσω κάποιο σχέδιο. Πέρα από την μεταφορά της ηλεκτροπαραγωγής σε λίγες ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου. Δεν είχαν μελετήσει απολύτως τίποτα. Και δεν έχουν κάνει απολύτως τίποτα 2μιση χρόνια τώρα για να στηρίξουν την περιοχή, να θωρακίσουν την τοπική οικονομία, να δημιουργήσουν έστω μία θέση εργασίας. Κατόρθωσαν ακόμα και να παγώσουν το πρώτο Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που από το 2018 συγκρότησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εδώ όμως είναι μια περιοχή όπου το κόστος της μετάβασης είναι περισσότερο άμεσο από οπουδήποτε αλλού. Ήδη η Δυτ. Μακεδονία έχει πάνω από 3.000 νέους ανέργους τα τελευταία δύο χρόνια, στους οποίους η ΝΔ προσφέρει μόνο ασαφείς υποσχέσεις. Πέρα των εργαζομένων στα ορυχεία και τις μονάδες της ΔΕΗ, υπάρχει πλήθος επιχειρήσεων, επιχειρηματιών, εργαζομένων που έχουν είτε υψηλή, είτε μερική, είτε πλήρη εξάρτηση από την ΔΕΗ και δεν γνωρίζουν ποιο θα είναι το μέλλον τους. Γιατί η διαδικασία δίκαιης μετάβασης στις λιγνιτικές περιοχές απαιτεί άμεσες ενέργειες αλλά και δράσεις σε βάθος χρόνου κάτω από ένα ολιστικό σχέδιο μετάβασης που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω.

Η κυβέρνηση όμως έχει ήδη πετάξει ήδη 2,5 χρόνια χωρίς να αντιμετωπίζει τα προβλήματα που εν πολλοίς η ίδια δημιούργησε, χωρίς να αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα του εγχειρήματος, παρά την ύπαρξη σημαντικών χρηματοδοτικών εργαλείων από ευρωπαϊκούς πόρους και παρά το γεγονός ότι εμείς είχαμε εγκαίρως ξεκινήσει τη διαδικασία μετάβασης. Γιατί δεν έχει εκπονηθεί ακόμη χωροταξικός σχεδιασμός, δεν υπάρχει σχέδιο αποκατάστασης εδαφών. Γιατί δυο χρόνια μετά, τα μόνα σίγουρα έργα είναι οι φωτοβολταϊκές επενδύσεις της ΔΕΗ και των ΕΛΠΕ. Οι υπόλοιπες ανακοινώσεις «εμβληματικών» επενδύσεων παραμένουν ευχολόγια.

Γιατί απουσιάζει πλήρως η συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών. Τα Εδαφικά Σχέδια Δίκαιης Μετάβασης και το Επιχειρησιακό Σχέδιο για τη Δίκαιη Μετάβαση υποβλήθηκαν στην ΕΕ χωρίς τοπική διαβούλευση και χωρίς ενημέρωση της Βουλής. Γιατί εν τέλει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη, όπως κάνει παντού, δεν νοιάζεται για την ισόρροπη ανάκαμψη, έχει άλλες ιδεολογικές εμμονές και εξαρτήσεις, είναι εγκλωβισμένη σε ένα ξεπερασμένο οικονομικό μοντέλο που αυξάνει τις ανισότητες την ανασφάλεια και τα αδιέξοδα.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν σήμερα; Τι προτείνουμε εμείς για τη Δυτική Μακεδονία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί σε διάλογο και συνεργασία με ειδικούς και παραγωγικούς φορείς, ένα Ειδικό Σχέδιο Ανάπτυξης και Δίκαιης Μετάβασης. Ένα νέο ενεργειακό και οικονομικό υπόδειγμα, με όρους Ενεργειακής Δημοκρατίας που διασφαλίζει την κλιματική δικαιοσύνη και τη συμμετοχή των πολλών στην παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Ένα σχέδιο που προστατεύει και αναβαθμίζει την εγχώρια παραγωγή, προστατεύει τις πιο ευάλωτες ομάδες πολιτών, τους εργαζόμενους και τις γεωγραφικές περιοχές που κινδυνεύουν να μείνουν πίσω. Οι λιγνιτικές περιοχές μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πρότυπα πράσινης και δίκαιης ανάπτυξης ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ. Αρκεί η ανάπτυξη να σχεδιαστεί με ισχυρό ρόλο της Πολιτείας και να αποδώσει στις λιγνιτικές περιοχές το ΑΕΠ και τις θέσεις εργασίας που τους στερεί η απολιγνιτοποίηση.

Έχουμε λοιπόν δεσμευτεί και επαναλαμβάνουμε τη δέσμευση για ρήτρα μηδενικού αναπτυξιακού και κοινωνικού ελλείματος στην Δυτική Μακεδονία. Πράγμα που σημαίνει δημόσιες επενδύσεις. Σχέδιο για προσέλκυση ιδιωτικών. Και αν χρειαστεί Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης για όσους και για όσο χρειαστεί. Απαραίτητο στοιχείο της δίκαιης μετάβασης είναι ο χωρικός σχεδιασμός και η δημιουργία περιοχών εγκατάστασης νέων παραγωγικών τομέων, καθώς και η αξιοποίηση επενδύσεων στους τομείς Παιδείας, Υγείας και Πολιτισμού. Ενώ η προσέλευση νέας επιχειρηματικότητας πρέπει να ανταποκρίνεται στα κριτήρια της καινοτομίας, της κλιματικής ουδετερότητας και της κυκλικής οικονομίας και να έχει ισχυρά κίνητρα επιδότησης και φοροελαφρύνσεων και για μεγάλες αλλά και για μικρές και μεσαίες επενδύσεις, με κριτήριο την απόδοση σταθερών θέσεων εργασίας.

Τέλος καθοριστικής σημασίας είναι η περιφερειακή διάσταση του μοντέλου διακυβέρνησης της μετάβασης, με συμμετοχή της αυτοδιοίκησης των παραγωγικών φορέων και της κοινωνίας των πολιτών.

Το Σχέδιό μας λοιπόν προβλέπει τους εξής 7 άξονες:

1. Αποκατάσταση εδαφών των λιγνιτικών περιοχών βάσει των νέων χρήσεων γης και βέβαια επαναπόδοση τους στις τοπικές κοινωνίες.

Σημαντική διέξοδο για απασχόληση και οικονομική δραστηριότητα αποτελούν τα έργα δημόσιων υποδομών αποκατάστασης στα οποία μπορεί να απασχοληθεί ένα σημαντικό μέρος του δυναμικού, που τώρα απασχολείται εργολαβικά στις διαδικασίες εξόρυξης της ΔΕΗ. Η αποκατάσταση θα γίνει με κριτήρια κλιματικής ανθεκτικότητας και ουδετερότητας, θα συνοδεύεται από επενδύσεις στην τηλεθέρμανση και επενδύσεις στην προστασία της βιοποικιλότητας της περιοχής, που θα ανατροφοδοτήσει τον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα. Και στον όλο σχεδιασμό θα συμμετέχουν οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Δυτ. Μακεδονίας και των Δήμων της περιοχής.

2. Στήριξη των ανέργων καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού.

Μέχρι την έναρξη των παραπάνω εργασιών και των νέων επενδύσεων πρέπει να υπάρχει μέριμνα για τους 3000 ανέργους. Στο σχέδιό μας λοιπόν περιλαμβάνεται: Πάγωμα χρεών όσων έχουν επενδύσει σε μηχανήματα ή εξοπλισμό. Εισόδημα Έκτακτης ανάγκης σε όλους τους ανέργους και για όσοι διαρκέσει η μετάβαση.

3. Προσέλκυση νέων επενδύσεων στη Δυτική Μακεδονία.

Προβλέπουμε:

- Ειδικό καθεστώς κρατικών ενισχύσεων,

- Ειδικό Αναπτυξιακό Νόμο,

- Κάλυψη μέρους του ασφαλιστικού και εργατικού κόστους για όσους επενδύουν στη περιοχή,

- Ειδικά φορολογικά κίνητρα,

- Αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων για την εγκατάσταση νέων επιχειρήσεων στην περιοχή και τη δημιουργία θέσεων απασχόλησης.

4. Ειδικό Πρόγραμμα Δημοσίων επενδύσεων για τη Δυτική Μακεδονία.

- Δημόσιες υποδομές για έργα των ΟΤΑ,

- Σιδηροδρομικές και οδικές διασυνδέσεις,

- Ηλεκτροκίνηση,

- Υποδομές εξωστρέφειας σε Παιδεία, Υγεία, Πολιτισμό που θα δώσουν άμεσες θέσεις εργασίας.

5. Καθολικό Πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ».

Σχεδιάζουμε να προχωρήσει άμεσα ένα ειδικό για τη περιοχή καθολικό πρόγραμμα «Εξοικονομώ-Αυτονομώ» στις κατοικίες και τις επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα θα πρέπει να έχει απόλυτη προτεραιότητα σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα και να καλύπτει το σύνολο των κτηρίων κατοικιών και επαγγελματικών χώρων της Δυτική Μακεδονίας με αυξημένη εώς καθολική συμμετοχή των δημοσίων πόρων, ειδικά στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα. Κινητοποιείται έτσι άμεσα ένα δυναμικό κομμάτι της τοπικής οικονομίας που αφορά πολλούς κλάδους και παρέχεται άμεσο όφελος στο εισόδημα νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Αντίστοιχο σχεδιάζουμε να υλοποιηθεί για το σύνολο των δημοσίων κτιρίων ιδίως των ΟΤΑ Α’ και Β’ Βαθμού.

6. Ενεργειακές Κοινότητες στη Δυτική Μακεδονία.

Σχεδιάζουμε άμεσα να προχωρήσει η παραγωγή ηλεκτρική ενέργειας με ΑΠΕ από ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, επιχειρήσεις, αγρότες, πολίτες της Δυτική Μακεδονίας. Μια πολιτική που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για όλη την Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει από τη Δυτική Μακεδονία. Οι καταναλωτές μετατρέπονται σε παραγωγούς ενέργειας καλύπτοντας καταρχήν τις ανάγκες τους σε ενέργεια αλλά και διασφαλίζοντας επιπλέον εισόδημα. Για τον σκοπό αυτό είναι απόλυτα εφικτό να δημιουργηθούν εργαλεία χρηματοδότησης νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να υπάρξουν οι κατάλληλες μελέτες (οικονομοτεχνικές, χωρικής κατανομής κλπ) με ευθύνη του δημοσίου για την υλοποίηση των επενδύσεων.

7. Περιβαλλοντικό Τιμολόγιο Ενέργειας.

Επεκτείνουμε το περιβαλλοντικό/εκπτωτικό τιμολόγιο ηλεκτρικής ενέργειας, που θέσπισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, στις τοπικές επιχειρήσεις, διασφαλίζοντας χαμηλότερο κόστος ενέργειας για την παραγωγή.

Αυτοί είναι οι βασικοί άξονες του σχεδιασμού μας και τα μέτρα που θα λάβουμε άμεσα για τη περιοχή, την επομένη των εκλογών που θα δώσουν εντολή σχηματισμού μιας νέας προοδευτική κυβέρνηση. Και όλα αυτά είναι μέτρα με εγγυημένες πηγές χρηματοδότησης. Νέο ΕΣΠΑ, Νέα ΚΑΠ, Ταμείο Ανάκαμψης, Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης. Όλα είναι διαθέσιμα, αρκεί να τα αξιοποιήσουμε με τον καταλληλότερο και αποτελεσματικότερο τρόπο. Προς όφελος της περιοχής, της κοινωνίας, των πολλών.

Η παρουσία μας εδώ, όπως και στις άλλες πόλεις που βρεθήκαμε σε αυτή τη μεγάλη πορεία προς το τρίτο συνέδριο μας, είναι το οξυγόνο μας. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει και το σχέδιο και τους ανθρώπους για να εγγυηθεί την επόμενη μέρα της χώρας. Αυτά είναι τα εχέγγυα για τη μεγάλη νίκη. Η προϋπόθεση της όμως, είναι πάντα η δίψα και η θέληση των ανθρώπων να ζήσουν καλύτερα. Είναι η ανάγκη να βρει τη δύναμη ξανά η κοινωνία να σηκώσει ανάστημα και να δει πέρα από το ζοφερό σήμερα, ένα καλύτερο αύριο. Η χώρα σήμερα έχει ανάγκη από μια ένεση αισιοδοξίας. Μια θετική διέξοδο στον κατήφορο που την έχει οδηγήσει μια κυνική δεξιά κυβέρνηση. Ο δικός μας αγώνας θα συνεχίζεται και θα δυναμώνει. Σε κάθε γειτονιά, σε κάθε χωριό και κάθε πόλη.

Στο πλάι των ανθρώπων που μπορούν να αλλάξουν τη μοίρα αυτής της χώρας. Σας καλώ να σηκώσουμε το κεφάλι. Να πιστέψουμε ξανά ότι η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να γίνει μια σύγχρονη, ευρωπαϊκή, δημοκρατική χώρα. Να φέρουμε πίσω στη χώρα το αίσθημα της ασφάλειας και την προοπτική. Για να φτιάξουμε μια χώρα που δεν θα αφήνει κανέναν πίσω. Και μια χώρα που μπορεί να παράξει νέο πλούτο χωρίς να τον διαφεντεύουν μια χούφτα ολιγάρχες. Για να ελπίσουν ξανά αυτοί που φοβούνται. Για να πιστέψουν ξανά αυτοί που απογοητεύτηκαν. Για να κάνουμε μια νέα αρχή. Για τις Ελληνίδες και τους Έλληνες που αξίζουν μια καλύτερη ζωή», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.


Γ. Οικονόμου: Ο κ. Τσίπρας είναι ο μοναδικός πολιτικός που κάνει αντιπολίτευση με την πανδημία

«Και στο πέρασμά του από την Κοζάνη ο κ. Τσίπρας ανέδειξε το χάσμα που τον χωρίζει από την αλήθεια και την πραγματικότητα», επισημαίνει ο Γιάννης Οικονόμου, σχολιάζοντας την ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξη Τσίπρα, στην Κοζάνη.

«Παραβλέπει εσκεμμένα το γεγονός ότι τα πιο κραταιά συστήματα υγείας στην Ευρώπη αντιμετωπίζουν πρωτοφανή πίεση και στέλνουν ασθενείς ακόμα και σε άλλες χώρες», προσθέτει ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, και υπογραμμίζει:

«Παραβλέπει εσκεμμένα το γεγονός ότι η μια μετά την άλλη κυβερνήσεις σ’ όλο τον κόσμο λαμβάνουν μέτρα ανάλογα με αυτά που ήδη εφαρμόζει η κυβέρνηση μας για την ανάσχεση της πανδημίας.

Όπως για την πανδημία, έτσι και για την απολιγνιτοποίηση απέφυγε να καταθέσει προτάσεις, απέφυγε να τοποθετηθεί καθαρά.

Μετά την ''προαιρετική υποχρεωτικότητα'' για τους εμοβλιασμούς σήμερα ούτε λίγο ούτε πολύ μίλησε για ''πράσινο λιγνίτη''.

Ο κ. Τσίπρας όμως έχει και ένα θλιβερό προνόμιο. Είναι ο μοναδικός πολιτικός που κάνει αντιπολίτευση με την πανδημία, που σπεκουλάρει με την αρρώστια και τον πόνο».

1 σχόλιο:

  1. Δε μας νοιάζει τσιπρολινο.
    Αρκεί που ο Κυριάκος κατάργησε τη συμφωνία των Πρεσπών και σώθηκε η Μακονία μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)