Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Τα 3 μέτρα που ζητούν οι ειδικοί για την Ομικρον 2

Τα 3 μέτρα που ζητούν οι ειδικοί για την Ομικρον 2
 
 
Και ενώ έχει δρομολογηθεί άρση όλων των περιορισμών της πανδημίας, οι επιστήμονες ζητούν να μην καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού αλλά και την τήρηση συγκεκριμένων μέτρων.

Το πιστοποιητικό εμβολιασμού καταργείται τη Μεγάλη Εβδομάδα πιθανότατα και μαζί του καταργούνται σχεδόν όλα τα μέτρα της πανδημίας. Ο γιατρός και ερευνητής στις ΗΠΑ, Γιώργος Παυλάκης, μίλησε σήμερα το πρωί στο MEGA για την άρση των μέτρων και για ακόμα μια φορά μίλησε για «λάθη που πληρώθηκαν στο παρελθόν».

«Θα πληρωθούν ξανά εάν χαλαρώσουν πάρα πολύ όλοι και όλα. Οι μόνες χώρες που κρατούν αντίσταση είναι η Ταϊβάν και η Κίνα, που δεν έχουν ανοίξει όλα λόγω του φόβου νέας έξαρσης που υπολογίζεται ότι μπορεί να πεθάνουν χιλιάδες άνθρωποι. Σε αυτές τις χώρες δεν έχουν εμβόλια mRNA και δεν είναι προστατευμένοι τόσο, ώστε να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «με την Ομικρον 2 όλοι είναι υποψήφιοι να μολυνθούν», ενώ τόνισε ότι πρέπει να τηρούνται τα εξής μέτρα:

  • Μάσκες
  • Αποστάσεις
  • Εξαερισμός

Και κατέληξε:

«Τα κρούσματα είναι απαράδεκτα ψηλά, δυστυχώς εάν συνεχιστεί η κατάσταση, οι άνθρωποι που έχουν εμβολιαστεί τριπλά δεν αποκλείεται να νοσήσουν».

Τις προηγούμενες μέρες όμως και η καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού, είχε υπογραμμίσει πως πρέπει να επιστρέψουν μέτρα και όχι να καταργηθούν.

«Δεν ξέρουμε πού θα οδηγήσει» δήλωσε η κ. Λινού, τονίζοντας ότι, επειδή κολλάνε και οι εμβολιασμένοι, θα πρέπει η Πολιτεία να ενεργοποιήσει και άλλα μέτρα προστασίας.

Αναφορικά με τη χρήση μάσκας, η οποία έχει καταργηθεί από τις 5 Μαρτίου στους εξωτερικούς χώρους και γίνεται συζήτηση για άρση της χρήσης της και στους κλειστούς, η Αθηνά Λινού ήταν κάθετη λέγοντας πως «δεν πρέπει να βγουν οι μάσκες ενώ θα πρέπει να μειωθεί η πληρότητα στους κλειστούς χώρους καθώς αν και μπαίνουν μόνο εμβολιασμένοι είναι ευάλωτοι απέναντι στην Όμικρον 2».

Αλλά προχώρησε και ένα βήμα παρακάτω αναφορικά με τη γενική ιχνηλάτηση ζητώντας να επανέλθουν τα self test στο γενικό πληθυσμό και να γίνει νέα ενημερωτική καμπάνια για την ανάγκη αυτοελέγχου πριν από την έξοδο των πολιτών σε κλειστούς χώρους.

Αναφορικά με το πιστοποιητικού εμβολιασμού η κ. Λινού τόνισε ότι δεν βοηθάει πια στην πρόληψη της διασποράς του κορονοϊού καθώς η παραλλαγή Όμικρον 2 λειτουργεί τελείως διαφορετικά και πλήττει και τους εμβολιασμένους. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)