Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Αντισυνταγματικό καθεστώς ελέγχου του Τύπου


 

Καθεστώς  έμμεσης λογοκρισίας στον Τύπο,  με προεκτάσεις και στην τηλεόραση! Υπό την ανεμική αντίδραση της ΕΣΗΕΑ (ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ), η κυβέρνηση πλέον θα έχει τη δυνατότητα, μέσω του αναρμόδιου ΕΣΡ,

να επιβάλει πρόστιμα στις εκδοτικές εταιρείες, τα οποία θα εισπράττει η ΑΑΔΕ από τις εισπράξεις του Πρακτορείου διανομής Τύπου «Άργος». Η εμπλοκή του ΕΣΡ είναι αντισυνταγματική καθώς δεν έχει αρμοδιότητα στον Τύπο, ενώ το Σύνταγμα ρητά ορίζει πως  ο Τύπος είναι ελεύθερος.  Επίσης παραβιάζεται και το άρθρο 12 για τη συνδικαλιστική ελευθερία. Υποτίθεται πως η διάταξη έχει στο στόχαστρο την εφημερίδα «Μακελειό», αλλά είναι σαφές πως ο νόμος ισχύει για όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και η κυβέρνηση πλέον μπορεί να κυνηγήσει όποιον εκδότη δεν της αρέσει.

Πρόκειται για ένα οργουελικό καθεστώς, στο οποίο προβλέπονται πρόστιμα 10.000 ευρώ, που καταλογίζονται από το αναρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης σε ένα έντυπο, τον μέτοχό του ή τον εταίρο, αν δεν έχει διευθυντή και διευθυντή σύνταξης-μέλος επαγγελματικής ένωσης, εφόσον η δικαστική αξίωση δεν καλύπτεται από την εταιρεία.

Η αλλαγή γίνεται στον ν. 1178/1981 και καθώς το άρθρο αυτό συνδέεται με τον ν. 2328/1993  συμπαρασύρει και το ραδιόφωνο και την τηλεόραση.  Πρόστιμο 10.000 ευρώ επιβάλλεται ακόμη και αν αναγράφονται τα ονόματα του διευθυντή και του διευθυντή σύνταξης, εφόσον υπάρχει δικαστική αξίωση, ή ακόμη και αν αναγράφεται ο μέτοχος ή ο εταίρος.

Πρόκειται  για τερατώδη διάταξη, που δεν τελειώνει εδώ.  Οι αποφάσεις της επιβολής προστίμου βεβαιώνονται από την ΑΑΔΕ και παρακρατούνται από το πρακτορείο. Η πράξη αυτή φυσικά αποτελεί υπεξαίρεση ποσού από το ίδιο το Δημόσιο. 

 typologies

 

1 σχόλιο:

(3)