Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Στο 61,7% η ΝΔ και στο 16,2% ο ΣΥΡΙΖΑ...


Σε τηλεοπτικό χρόνο, όχι σε ψήφους...

Το τεράστιο πρόβλημα της ανισομέρειας στην προβολή των πολιτικών κομμάτων εμφανίζεται για μία φορά ακόμη στην Έκθεση για την Πολιτική Πολυφωνία που εξέδωσε το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, η οποία περιλαμβάνεται στην Έκθεση Πεπραγμένων για το έτος 2020. (Να σημειωθεί ότι θα έπρεπε να έχει δημοσιευθεί ήδη η Έκθεση Πεπραγμένων για το 2021.)

Η διαρκής έρευνα πολιτικής πολυφωνίας που... πραγματοποιούν οι υπηρεσίες του ΕΣΡ κάθε χρόνο, από το 2008, δίνει τη δυνατότητα όχι μόνο να επιβεβαιώνεται κάθε χρόνο η στήριξη των τηλεοπτικών σταθμών στις δυνάμεις της Δεξιάς, αλλά και η επικοινωνιακή περιθωριοποίηση της Αριστεράς, με τη συστηματική απομείωση του χρόνου προβολής των θέσεων και των δραστηριοτήτων του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, ακόμη πλέον και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Η σύγκριση με το ποσοστό που έχουν λάβει τα κόμματα στις εκλογές είναι συντριπτική υπέρ της Ν.Δ., ενώ όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης εμφανίζονται πολύ χαμηλότερα από το εκλογικό τους ποσοστό.

Είναι χαρακτηριστική η απόκλιση που παρουσιάζει ο ΣΚΑΪ: Ενώ προβάλλει τη Ν.Δ. στο 66,2% των πολιτικών ειδήσεων στα δελτία του, υψηλότερο ποσοστό από κάθε άλλο κανάλι, συγχρόνως εξαφανίζει τον ΣΥΡΙΖΑ, με χρόνο προβολής μόλις 13,2%. 

Πιο ισορροπημένο ως προς τα δύο μεγάλα κόμματα εμφανίζεται το OPEN, ενώ η ΕΡΤ δίνει τον περισσότερο χρόνο στα μικρότερα κόμματα. Το χειρότερο είναι ότι η κατάσταση το 2020 επιδεινώθηκε σε σχέση με το 2019.




Και τι κάνει το ΕΣΡ; Απολύτως τίποτα. Ευθέως και χωρίς περιστροφές, ο πρόεδρος Αθ. Κουτρομάνος παραδέχθηκε ενώπιον των βουλευτών της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, δύο χρόνια πριν, ότι δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί την πολιτική πολυφωνία στα δελτία ειδήσεων των καναλιών. Παραδέχθηκε, με άλλα λόγια, ότι η Ανεξάρτητη Αρχή δεν είναι σε θέση να υπερασπιστεί μία βασική αποστολή της, προσδιορισμένη με ρητό τρόπο από το σύνταγμα, τη διασφάλιση της «αντικειμενικής και με ίσους όρους μετάδοσης πληροφοριών και ειδήσεων» από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς.

Με την ομολογία αυτή ο πρόεδρος του ΕΣΡ ακύρωσε την ίδια την Ανεξάρτητη Αρχή ως τον θεσμικό θεματοφύλακα της συνταγματικής επιταγής για πολιτική πολυφωνία. Το αιτιολογικό του ήταν ότι δεν υπάρχει το αναγκαίο προσωπικό ώστε να πραγματοποιήσει ποιοτική έρευνα -και όχι μόνον ποσοτική όπως τώρα- την οποία να μπορεί να κάνει δεκτή το ΣτΕ και να μην ακυρώσει τις ποινές που θα επιβληθούν.

Να σημειωθεί ότι η έρευνα του ΕΣΡ βασίζεται σε στοιχεία που αποστέλλουν οι ίδιοι οι τηλεοπτικοί σταθμοί κάθε μήνα. Τα στοιχεία υπόκεινται σε δειγματοληπτικό έλεγχο αξιοπιστίας και σε περίπτωση που διαπιστώνονται αποκλίσεις μεταξύ των πραγματικών στοιχείων και των στοιχείων που απέστειλαν οι τηλεοπτικοί σταθμοί ο έλεγχος επεκτείνεται. Ο ΑΝΤ1 είναι ο μόνος σταθμός ο οποίος δεν αποστέλλει τα σχετικά στοιχεία, γι’ αυτό άλλωστε απουσιάζει και από τον Πίνακα.

Η Έκθεση Πεπραγμένων 2020, που περιλαμβάνει το έργο της Ανεξάρτητης Αρχής, αναμένεται να παρουσιαστεί από τον πρόεδρο στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στο επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με την Έκθεση, το 2020 κατατέθηκαν στο Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης 4.741 αιτήματα για παρέμβαση, τα περισσότερα εκ των οποίων ήταν καταγγελίες για ραδιοτηλεοπτικά προγράμματα. 

Εντός του 2020 επέβαλε για παραβιάσεις της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 1.672.000 ευρώ. Σε τηλεοπτικούς σταθμούς επέβαλε συνολικά πρόστιμα ύψους 1.660.000 ευρώ και σε ραδιοφωνικούς σταθμούς 12.000 ευρώ...

Αγγέλα Νταρζάνου

ΑΥΓΗ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)