Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Αλεύρι για δύο μήνες στην Ελλάδα - Τα μέτρα στήριξης των παραγωγών για την ακρίβεια

Αλεύρι για δύο μήνες στην Ελλάδα - Τα μέτρα στήριξης των παραγωγών για την ακρίβεια
 
 
Σύσκεψη Μητσοτάκη - Γεωργαντά σήμερα για την επισιτιστική επάρκεια. Στα ύψη η τιμή για του αλευριού που φτάνει για δύο μόλις μήνες.

Μέτρα για τη στήριξη των παραγωγών από την ενεργειακή ακρίβεια και το κόστος παραγωγής αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα, μετά τη σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί υπό τον πρωθυπουργό Κυρ. Μητσοτάκη, με τον ΥπΑΑΤ Γ. Γεωργαντά για την επισιτιστική επάρκεια σε είδη διατροφής και πρώτες ύλες στον πρωτογενή τομέα (όπως τα άλευρα), λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Το μήνυμα που στέλνεται από το Μέγαρο Μαξίμου και την Αχαρνών είναι καθησυχαστικό, όσον αφορά την επάρκεια – όχι τις τιμές φυσικά, οι οποίες αναμένονται πολύ πιο υψηλές, από τις αυτές με τις οποίες εισήγαγε μέχρι σήμερα η χώρα από την Ουκρανία και τη Ρωσία...

Σε ένα δεύτερο επίπεδο, ωστόσο, ένα κρισιμότατο στοίχημα που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, είναι να συνεχίσει απρόσκοπτα η συνέχιση των καλλιεργειών, προκειμένου να υπάρξουν νέες σοδειές και να μην προκύψει πρόβλημα στο μέλλον. Και σε αυτό το πεδίο, η κατάσταση δεν είναι ευοίωνη, αφού οι τιμές των λιπασμάτων και των ζωοτροφών έχουν εκτοξευτεί, με αποτέλεσμα πολλοί παραγωγοί να βάζουν αναγκαστικό «φρένο» στην παραγωγή τους. Είναι χαρακτηριστικό, όπως λένε οι γνωρίζοντες ότι σε ορισμένους κλάδους, όπως πχ στην καλλιέργεια καρπουζιών και πεπονιών, ο προγραμματισμός των παραγωγών προβλέπει μειωμένη παραγωγή κατά περίπου 40% φέτος το καλοκαίρι, με ό,τι σημαίνει αυτό για την επάρκεια αλλά και για την τιμή των συγκεκριμένων καλοκαιρινών φρούτων.

«Το κύριο μέλημά μας είναι πως θα καλλιεργήσουν περισσότεροι περισσότερα στρέμματα ή τα ίδια στέμματα με μεγαλύτερη απόδοση» τονίζουν στελέχη του ΥπΑΑΤ, προειδεάζοντας για τη συζήτηση που θα γίνει σήμερα με τον πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση για συμφωνία με τις τράπεζες ώστε μέσα από την κάρτα αγρότη να μπορούν να αγοράζουν λιπάσματα ( η τιμή των οποίων έχει σχεδόν τριπλασιαστεί ), η επιδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης των φωτοβολταϊκών και η ευνοϊκή ρύθμιση των χρεών των ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ στη ΔΕΗ, που είναι μεγάλα για να μην υπάρξει πρόβλημα στη λειτουργία τους και στην άρδευση των καλλιεργειών.

Επίσης, στο τραπέζι είναι η καταβολή άμεσων κρατικών ενισχύσεων με όριο τις 35.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση, αλλά και η δυνατότητα που έδωσε η Ε.Ε για σημαντικό περιορισμού του στόχου των καλλιεργήσιμων εκτάσεων με τη μέθοδο της βιολογικής γεωργίας.

Επιπρόσθετα, σε ό,τι αφορά τις ζωοτροφές, οι οποίες έχουν διπλασιαστεί από πέρσι, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση προτίθεται να διαθέσει 40 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση των κτηνοτρόφων, ενώ ήδη προεξοφλείται ότι αυτή είναι η αρχή της στήριξης των κτηνοτρόφων και ότι θα ακολουθήσει – ανάλογα την πορεία των δημοσιονομικών- και άλλη στήριξη. Πρόκειται για μέτρα τα οποία σε πρώτη φάση θα καλυφθούν στο μεγαλύτερο μέρος τους από τα 26 εκατ. ευρώ (με δυνατότητα προσαύξησης κατά 200% από τα κράτη-μέλη) που αναλογούν στη χώρα μας από το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ που ενέκρινε πρόσφατα η Ε.Ε. για τη στήριξη των Ευρωπαίων αγροτών και κτηνοτρόφων.

«Η υφήλιος έχει μπει σε ένα σπιράλ, το βάθος του οποίου έχει άμεση σχέση με τη διάρκεια και τον τρόπο λήξης του πολέμου» λένε υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, που παραδέχονται ότι τυχόν παράταση για μεγάλο χρονικό διάστημα της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία θα αφήσει αποτύπωμα και στις ποσότητες αλλά και στις τιμές πρώτων υλών και προϊόντων.

Ο σχεδιασμός για ηλιέλαιο και στάρι

Σε αυτή τη φάση, σε ό,τι αφορά την επάρκεια προϊόντων, πηγές του ΥπΑΑΤ διαβεβαιώνουν ότι δεν υφίσταται επισιτιστικός κίνδυνος, καθώς οι λίγες ελλείψεις που παρουσιάστηκαν, κυρίως στο ηλιέλαιο, δεν επηρεάζουν τα νοικοκυριά. Κανείς, ωστόσο, δεν μπορεί να δώσει ανάλογη διαβεβαίωση για το ύψος των τιμών στο συγκεκριμένο προϊόν αλλά και σε άλλα, καθώς οι νέες χώρες εισαγωγής είναι πολύ πιο μακριά από την Ουκρανία και σε κάθε περίπτωση θα είναι αρκετά έως πολύ «τσιμπημένες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥπΑΑΤ, από την Ουκρανία εισάγουμε περίπου 30.000 τόνους από τους συνολικά 120.000 τόνους εισαγωγών ηλιελαίου. Εκτίμηση στελεχών της Επιτροπής Επισιτιστικής Κρίσης του ΥπΑΑΤ είναι ότι εύκολα μπορούν να αναπληρωθούν από εισαγωγές από την Αργεντινή ή από άλλες τρίτες χώρες, σε τιμές, φυσικά, πολύ πιο ακριβές από αυτές που εισάγουμε μέχρι σήμερα. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ δρομολογεί κίνητρα για καλλιέργεια ηλίανθου, ώστε να αυξηθεί η ετήσια εγχώρια παραγωγή, ενώ οι αγορές που έχουν απευθυνθεί οι εισαγωγείς είναι της Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Ουγγαρίας, Γερμανίας και Γαλλίας, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει εισαγωγές από Καναδά (μέσω Ιταλίας) με το μειονέκτημα, βέβαια του υψηλού κόστους μεταφοράς.

Άλευρα για δύο μήνες διαθέτει η χώρα

Η εξίσωση δεν είναι απλή, αν λάβει κανείς υπόψη ότι σύμφωνα με την εικόνα που έχουν μεταφέρει στην κυβέρνηση οι αλευροβιομηχανίες, τα αποθέματα της χώρας επαρκούν για ένα δίμηνο, την ώρα που το 70% των αναγκών της χώρας μας σε μαλακό σιτάρι εισάγεται, ενώ ένα σημαντικό κομμάτι αυτού, εισάγεται από την Ουκρανία και τη Ρωσία.

Το ίδιο συμβαίνει και με το καλαμπόκι, καθώς από Ρωσία και Ουκρανία κάναμε εισαγωγή περίπου 500.000 τόνους. Η ποσότητα αυτή που πήγαινε για ζωοτροφές, εκτιμάται ότι μπορεί να αναπληρωθεί από εισαγωγές που θα γίνουν από τη Ρουμανία, Βουλγαρία, άλλες ευρωπαϊκές χώρες αλλά και τη Νότιο Αμερική.

Τέλος, όσον αφορά τις εισαγωγές από τη Νότιο Αμερική, τον Καναδά και γενικά εκτός ΕΕ χώρες, αυτό που ανησυχεί όχι μόνο την κυβέρνηση, αλλά και τις Βρυξέλλες, είναι ότι δεν τηρούνται τα ίδια ποιοτικά standards με αυτά που ορίζει η Ευρώπη και ο κίνδυνος να μπουν τα μεταλλαγμένα από την πίσω πόρτα στην γηραιά Ήπειρο είναι υπαρκτός.

Βεβαίως, στην εργαλειοθήκη που ενέκρινε προ ημερών η Ε.Ε. δίνεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη ακόμα και να μηδενίσουν τον ΦΠΑ σε πρώτες ύλες και καύσιμα, κάτι που αν χρειαστεί να αξιοποιηθεί σε δεύτερο χρόνο από την κυβέρνηση.

Σήμερα, εξάλλου, αναμένεται να εκδοθεί η κυβερνητική υπουργική απόφαση (Κ.Υ.Α.) με την οποία θα καλούνται όλες οι έμποροι του κλάδου, μέσα σε 48 ώρες, να δηλώσουν τα αποθέματα τους σε πρώτες ύλες, σιτάρι κ.α. δημητριακά, άλευρα, έλαια, ζωοτροφές και λιπάσματα, και το σημείο στο οποίο είναι αποθηκευμένα. Η δήλωση αυτή θα επικαιροποιείται ανά τακτά διαστήματα. 

Πηγή:ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)