Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022

Την Τρίτη οι συνομιλίες Ρωσίας με Ουκρανία - Λαβρόφ: «Αντιπαραγωγική» μία συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι

Την Τρίτη οι συνομιλίες Ρωσίας με Ουκρανία - Λαβρόφ: «Αντιπαραγωγική» μία συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι
 
 
Ανατροπή με την ημερομηνία των συνομιλιών. Την Τρίτη αρχίζουν οι τριήμερες διαπραγματεύσεις των αντιπροσωπειών Ρωσίας - Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη.

Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας ξεκινά στην Κωνσταντινούπολη την Τρίτη 29 Μαρτίου στις 10:00, ανακοίνωσε ο διαπραγματευτής της ουκρανικής αντιπροσωπείας Ντέιβιντ Αραχαμία, αν και όλα έδειχναν ότι θα ξεκινούσε σήμερα.

Νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε προβεί σε σχετικές ανακοινώσεις, με την ουκρανική πλευρά να το επιβεβαιώνει αργότερα.

Λαβρόφ: Μας ενδιαφέρει να στεφθούν με επιτυχία οι διαπραγματεύσεις

Για τις διαπραγματεύσεις και την εξέλιξή τους μίλησε πριν λίγο και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, σε συνέντευξη που παραχώρησε σε Σέρβους δημοσιογράφους.

«Οι διαπραγματεύσεις αυτές βρίσκονταν σε εξέλιξη. Θα συνεχιστούν στην Κωνσταντινούπολη, αυτοπροσώπως, μετά από μια σειρά από τηλεδιασκέψεις. Και μας ενδιαφέρει αυτές οι διαπραγματεύσεις να στεφθούν με αποτέλεσμα», δήλωσε ο Λαβρόφ.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο μιας συνάντησης μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι, ο Λαβρόφ δήλωσε ότι μια τέτοια συνάντηση θα χρειαστεί «μόλις υπάρξει σαφήνεια σχετικά με την επίλυση όλων των βασικών ζητημάτων για τη Ρωσία».

«Ο ίδιος (σ.σ. Βλαντιμίρ Πούτιν) πιστεύει ότι είναι θεμελιωδώς σημαντικό αυτές οι συναντήσεις να είναι καλά προετοιμασμένες. Τώρα η κατάσταση είναι τέτοια και η κατάσταση κρίσης στην Ουκρανία, η σύγκρουση στο εσωτερικό της Ουκρανίας, υποβόσκει για τόσο πολύ καιρό όλα αυτά τα χρόνια που έχει συσσωρευτεί ένας τεράστιος αριθμός προβλημάτων, οπότε το να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε "τι σκέφτεσαι εσύ και τι σκέφτομαι εγώ" τώρα θα ήταν απλώς αντιπαραγωγικό», δήλωσε.

«Μια συνάντηση [σ.σ. μεταξύ Πούτιν και Ζελένσκι] είναι απαραίτητη μόλις έχουμε σαφήνεια σχετικά με την επίλυση όλων των βασικών ζητημάτων», επισήμανε ο επικεφαλής της Ρωσικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η ρωσική πλευρά έχει επιστήσει την προσοχή της Δύσης στα σχετικά ζητήματα εδώ και χρόνια, αλλά δεν έχει εισακουστεί.

«Το κύριο πράγμα τώρα είναι να σταματήσουμε να κάνουμε το χατίρι στους Ουκρανούς, οι οποίοι θέλουν μόνο να δημιουργήσουν την εντύπωση διαπραγματεύσεων και λύσης. Το πέτυχαν αυτό όταν σαμποτάρισαν τις συμφωνίες του Μινσκ αμέσως μετά την υπογραφή τους τον Φεβρουάριο του 2015 και τελικά δήλωσαν ότι δεν θα τις εφαρμόσουν», συνέχισε ο Λαβρόφ.

«Γνωρίζουμε λοιπόν πολύ καλά την ικανότητά τους να πλαστογραφούν τη διαδικασία και αυτή τη φορά δεν θα μπορέσουμε να ξεφύγουμε. Χρειαζόμαστε ένα αποτέλεσμα διαπραγμάτευσης που θα κατοχυρωθεί από τους προέδρους.

Την ίδια στιγμή, ο εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σε ό,τι αφορά την συνάντηση Πούτιν - Ζελένσκι ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος μέχρι στιγμής στο θέμα της συνάντησης μεταξύ των προέδρων της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

«Όχι, δεν υπάρχει καμία πρόοδος [στο θέμα αυτό]", δήλωσε όταν ρωτήθηκε σχετικά με μια πιθανή συνάντηση, μεταξύ άλλων μετά τις συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών στην Κωνσταντινούπολη.

Καλίν: Να παραμείνουν ανοιχτά τα κανάλια επικοινωνίας με τη Ρωσία

«Πρέπει να καταβάλουμε προσπάθεια για να φέρουμε και τις δύο πλευρές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Θα συνεχίσουμε τις πρωτοβουλίες μας. Η προσπάθεια όλων μας θα φέρει κοντά τα μέρη υπό δίκαιες συνθήκες και το διαπραγματευτικό περιβάλλον δεν έχει δημιουργηθεί. Η προσπάθειά μας είναι προς αυτή την κατεύθυνση», δήλωσε ο Προεδρικός Εκπρόσωπος Ιμπραχίμ Καλίν σε συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN Turk.

«Δυστυχώς η κατάσταση στο πεδίο χειροτερεύει. Οι επιθέσεις σε πόλεις της Ουκρανίας συνεχίζονται, άμαχοι πεθαίνουν και ο αριθμός των προσφύγων αυξάνεται. Δεν είναι δυνατό να έχουμε εύκολα αποτελέσματα σε μια πολύπλοκη δομή. Αλλά δεν θα εγκαταλείψουμε τις διαπραγματεύσεις. Καταρχάς, απαιτούνται συγκεκριμένα βήματα για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός και τη δημιουργία ανθρωπιστικών διαδρόμων. Συνεχίζουμε να συναντάμε και τις δύο πλευρές σε όλα τα επίπεδα. Μόλις επιστρέψαμε από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου πάρθηκαν κάποιες αποφάσεις κι εκεί» δήλωσε.

«Τίποτα από αυτά δεν πρέπει να παρεμβαίνει στον διάλογο με τη Ρωσία. Θα πρέπει να παραμείνει ένα κανάλι[σ.σ. επικοινωνίας]. Ποιος θα μιλήσει με τη Ρωσία αν όλοι γκρεμίζουν τις γέφυρες με τη Ρωσία;» αναρωτήθηκε ο Καλίν.

«Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να διεξάγονται με υποστηρικτικό τρόπο. Ταυτόχρονα, τα κανάλια με τη ρωσική πλευρά θα πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά» πρόσθεσε ο Προεδρικός Εκπρόσωπος.

Συνεχίζοντας τόνισε ότι «οι προσπάθειες για την κατάπαυση του πυρός και τις εκκενώσεις συνεχίζονται στη Μαριούπολη. Μπορεί η γαλλική, η ουκρανική, η ρωσική πλευρά να συμβάλουν στη διαδικασία με ανθρωπιστικούς όρους. Αν μπορούμε να σώσουμε τη ζωή έστω και ενός ατόμου, αυτό είναι μια νίκη για εμάς.

Σε ερώτηση για τους S-400 σημείωσε ο Καλίν ότι αν η αμερικανική διοίκηση αξιολογήσει σωστά τη διαδικασία, μπορεί να έχουμε αποτέλεσμα. Έχουμε ανακοινώσει τη θέση μας για τους S-400, δεν υπάρχει κάποια αλλαγή σ’ αυτό, δήλωσε ο Καλίν, για να προσθέσει ότι «εάν οι ΗΠΑ κάνουν θετικά βήματα, η Τουρκία δεν θα τ’ αφήσει αναπάντητα.» 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)