Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Ενημέρωση - Οδηγίες για τη μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή στα Κέντρα Εκπομπής «Χορτιάτης» και «Φιλίππειο» στην Κ. Μακεδονία



Α. Τι σημαίνει οριστική μετάβαση στην ψηφιακή εκπομπή στο Κ.Ε. «Χορτιάτης» για τον τηλεθεατή.

Σημαίνει ότι θα σταματήσει πλέον να εκπέμπεται αναλογικό τηλεοπτικό σήμα από τα Κέντρα Εκπομπής «Χορτιάτης» και «Φιλίππειο». Οι τηλεθεατές των περιοχών που λαμβάνουν τηλεοπτικό σήμα από τα δύο αυτά σημεία, θα λαμβάνουν μόνο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα στις τηλεοράσεις τους.

Β. Για ποιο λόγο γίνεται/ωφελείται ο τηλεθεατής.
Το ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα δίνει τέλεια εικόνα και ήχο, δηλαδή δεν θα εμφανίζονται πλέον μπάρες, χιόνια και άλλες οπτικές αλλοιώσεις στις οθόνες των τηλεθεατών.
Η ψηφιακή τηλεόραση δίνει δυνατότητα για χρήση νέων υπηρεσιών όπως πχ υπηρεσίες πληροφόρησης, προγράμματος (EPG), και επερχόμενες καινοτόμες τηλεοπτικές υπηρεσίες.

Γ. Πότε θα γίνει.
Στις 14 Δεκεμβρίου 2012 στις 03:00πμ θα σταματήσει οριστικά η εκπομπή αναλογικού τηλεοπτικού σήματος στις περιοχές που καλύπτονται από τα Κέντρα Εκπομπής «Χορτιάτης» και «Φιλίππειο» στην Κεντρική Μακεδονία. Από εκείνη την ημερομηνία θα προβάλλεται μόνο ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα στις τηλεοράσεις (στις περιοχές αυτές).

Δ. Ποιες περιοχές αφορά.
Αφορά τους Νομούς Θεσσαλονίκης, Πιερίας, Ημαθίας, Πέλλας (εξαιρούνται οι περιοχές της Αλμωπίας που κάνουν λήψη από  την Κορυφή και τη Θηριόπετρα) και Κιλκίς, αλλά και μέρος του Νομού Χαλκιδικής θα «εκπέμπει» ψηφιακό τηλεοπτικό σήμα.
Για ακριβέστερη ενημέρωση για τις περιοχές κάλυψης παρακαλούμε να συμβουλευτείτε τους χάρτες κάλυψης, τους οποίους μπορείτε να βρείτε στο site του Υπουργείου ΥΠΑΝΥΠ (www.yme.gov.gr).



Ε. Τι πρέπει να κάνει ο τηλεθεατής – πώς πρέπει να προετοιμαστεί.
Όσοι τηλεθεατές διαθέτουν τηλεοπτικό δέκτη με ήδη ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή mpeg4 , δεν απαιτείται να κάνουν κάποια μετατροπή στην εγκατάστασή τους, εκτός και αν η υφιστάμενη εγκατάστασή τους παρουσιάζει ήδη πρόβλημα.
Όσοι τηλεθεατές δε διαθέτουν ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή, πρέπει να προμηθευτούν εξωτερικό  αποκωδικοποιητή mpeg4  και να τον συντονίσουν στα κανάλια UHF:
23 (ΕΤ1, ΝΕΤ, ΕΤ3 ERT HD, ραδιόφωνα ΕΡΤ )
56 (DW, BBC, ΡΙΚ και ΒΟΥΛΗ)
46 (EURONEWS  και TV5)
31 (κανάλια τοπικής εμβέλειας)
24, 29 (κανάλια Εθνικής Εμβέλειας)
50, 59 (κανάλια Περιφερειακής Εμβέλειας)

ΣΤ. Τι να προσέξει ο τηλεθεατής.
Όσοι τηλεθεατές δε διαθέτουν ενσωματωμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή και επομένως θα προμηθευτούν εξωτερικό αποκωδικοποιητή και θα τον συντονίσουν στα ψηφιακά κανάλια UHF (ανωτέρω), θα πρέπει να βεβαιωθούν ότι η κεραία της τηλεόρασής τους είναι στραμμένη προς το κοντινότερο Κέντρο Εκπομπής (Χορτιάτης ή Φιλίππειο). Διαφορετικά, εάν η κεραία τους δεν είναι ήδη στραμμένη προς τα κέντρα αυτά, τότε ενδέχεται να μην εμφανίζεται εικόνα στην τηλεόρασή τους (να μην συντονίζει το τηλεοπτικό σήμα).
Οι τηλεθεατές θα πρέπει να προσέξουν να προμηθευτούν εγκεκριμένο ψηφιακό αποκωδικοποιητή, ώστε να «συντονίζει» σωστά, καθώς ένας κακής ποιότητας αποκωδικοποιητής μπορεί να σημαίνει μη εμφάνιση τηλεοπτικού σήματος στην οθόνη της τηλεόρασής μας.


 Πιο πολλές πληροφορίες  Στέφανος Ανδρεάδης  τηλ .2384 501362
 και 6979 922750  Αριδαία , δίπλα στην EXPRESS SERVICE

1 σχόλιο:

  1. θα ηθελα να ρωτησω για το αετοχωρι θα πιανουμε ψηφιακα εαν ειναι στραμενη η κεραια προς χορτιατη;Γιατι στο αετοχωρι δεν πιανουμε απο κορυφη και στη θηριοπετρα ειναι χαλασμενες οι κεραιες.Μονο απο αρχαγγελο πιανουμε μερικα καναλια.Τελος γιατι ο δημος δεν τα εκανε εκει ψηφιακα;ευχαριστω.
    Δημητρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)