Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021

Πανδημία και άνοιγμα της αγοράς: Κυβέρνηση σε βέρτιγκο, Επιτροπή στο στόχαστρο

Βασίλης Σκουρής
Του Βασίλη |Σκουρή

Η κυβέρνηση αποφασίζει και η Επιτροπή …επικυρώνει είναι το νέο …δόγμα. Το «κουρασμένη κοινωνία» και «Το κρατικό ταμείο δεν έχει άλλα λεφτά» αντικαθιστά πλέον το «πρώτα η υγεία».

Και ξαφνικά, ενώ το μεσημέρι της Τρίτης η κατάσταση στην υγεία ήταν τέτοια που 126 διασωληνωμένοι ασθενείς αναζητούσαν κρεβάτι στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, η κυβέρνηση αποφάσισε οδικό χάρτη για άνοιγμα της αγοράς και συνεδρίαση της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων για την Τετάρτη.

Κάτω από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, αργά το βράδυ της ίδιας ημέρας η συνεδρίαση της Επιτροπής αναβλήθηκε για την Παρασκευή, προφανώς για να τηρηθούν στοιχειωδώς τα προσχήματα, οι αποφάσεις βρίσκονται όμως εν πλήρει ισχύ!

Τα συμπεράσματα από τη σπασμωδική ενέργεια της κυβέρνησης είναι προφανή:

-Ο νέος οδικός χάρτης της πανδημίας αποτελεί ομολογία πλήρους αποτυχίας. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι τα … «έξυπνα μέτρα» που ανακοινώθηκαν τελευταία μετά πολλών επαίνων, αποσύρονται άρον-άρον.

-Το δόγμα «πάνω από όλα η υγεία» δεν αποτελεί πλέον ….δόγμα. Ούτε πλέον ισχύει ότι «η διαχείριση ακολουθεί την αξιολόγηση των υγειονομικών δεδομένων», αφού τα μέτρα ήδη έχουν προαποφασιστεί από την κυβέρνηση, πλην καν υπάρξουν τα υγειονομικά δεδομένα και πριν συνεδριάσει η αρμόδια Επιτροπή να τα αξιολογήσει!

-Το νέο …επιχείρημα είναι τώρα ο «βαθμός προσαρμογής της κοινωνίας» (σε αυτό παραπέμπει η φράση που ακούγεται όλο και περισσότερο τελευταία πως «η κοινωνία κουράστηκε»), αλλά και τα …ταμειακά διαθέσιμα(«δεν υπάρχουν άλλα χρήματα στα κρατικά ταμεία»)! Ερώτημα που έρχεται σαν συνέπεια της παραπάνω συλλογιστικής: Αν η κοινωνία είναι κουρασμένη και μετά από αυτά τα μέτρα θα ανοίξει και η εστίαση και τα …μπαρ; Και γιατί η κούραση της κοινωνίας δεν ίσχυε και το προηγούμενο διάστημα; Θα πείτε τι ρωτάμε τώρα- και σωστά!

-Η Επιτροπή Λοιμωξιολόγων υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα βρίσκεται στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Προσοχή, όχι του υπουργείου Υγείας, στο ανώτατο τουλάχιστον βαθμό έκφρασής της, αλλά κυβερνητικών και άλλων κύκλων, προφανώς επειδή επιμένει στην προτεραιότητα των υγειονομικών μέτρων. Όπως πλέον αποδεικνύεται, μόνο τυχαία δεν ήταν οι επιθέσεις που δέχτηκε δημοσίως τελευταία, ακόμα και από τα μέλη της! Εντυπωσιακό δε είναι πως στο στόχαστρο, συνήθως όχι ευθέως, βρίσκεται και ο ίδιος ο Σωτήρης Τσιόδρας!

-Η ίδια η Επιτροπή, πάντως, ιδίως το τελευταίο διάστημα, προβαίνει σε λάθη, δίνοντας αφορμές για τη στοχοποίησή της, ενώ επιχειρείται να στραφούν εναντίον της για το μη άνοιγμα της αγοράς οι μικροί επιχειρηματίες. (Ούτως ή άλλως δεν είναι λίγοι όσοι –σωστά κατά τη γνώμη μας) εκτιμούν πως βρισκόμαστε μπροστά στην αρχή του τέλους της Επιτροπής υπό τον Σωτήρη Τσιόδρα, τουλάχιστον με τη μορφή και τη σύνθεση που τη γνωρίσαμε έως σήμερα.

ΥΓ: Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εμφανίζει η στάση κυρίαρχων μέσων ενημέρωσης: Ουκ ολίγοι δημοσιογράφοι υποστηρίξαμε με τον ίδιο φανατισμό τόσο το «πρώτα η υγεία», όσο και το «η κοινωνία έχει κουραστεί»-αναλόγως με το τι υποστήριζε κάθε φορά η κυβέρνηση.

Θυμίζουμε απλώς τους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας: Με ενθουσιασμό χειροκροτούσαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακοινώνει την αύξηση του προστίμου για τους πολίτες που παραβίαζαν τα μέτρα σε 500 ευρώ και με τον ίδιο ενθουσιασμό δυο ώρες μετά τον χειροκροτούσαν γιατί αποφάσισε να κρατήσει το πρόστιμο 300 ευρώ. Θυμίζουμε έτσι το παλιό ανέκδοτο με τον Άκη Τσοχατζόπουλο που τον ρωτούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου τι ώρα είναι και αυτός απαντούσε: «Ότι ώρα πεις εσύ κύριε Πρόεδρε»!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)