Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Πράσινο πιστοποιητικό πριν την 1η Ιουλίου: Πώς εκδίδεται, εκτυπώνεται και χρησιμοποιείται

Πράσινο πιστοποιητικό πριν την 1η Ιουλίου: Πώς εκδίδεται, εκτυπώνεται και χρησιμοποιείται

 

Πριν από την 1η Ιουλίου θα είναι διαθέσιμο το ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό που θα διευκολύνει τις μετακινήσεις εντός Ε.Ε. Δείτε την επίσημη παρουσίαση και πώς θα χρησιμοποιείται.

«Το ψηφιακό πιστοποιητικό λειτουργεί ως μία λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για τη διευκόλυνση των ταξιδιών, που είναι ιδιαίτερα σημαντικό και για τη χώρα μας, εν μέσω τουριστικής περιόδου» δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρουσίαση του ευρωπαϊκού Ψηφιακού Πιστοποιητικού EU Digital Covid Certificate από τον υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη.

Στην επίσημη παρουσίαση παραβρέθηκαν επίσης ο προέδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς.

Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, «ως Ελλάδα είμαστε έτοιμοι να ενεργοποιήσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό νωρίτερα από την 1η Ιουλίου και ενθαρρύνουμε και τις υπόλοιπες χώρες να κάνουν το ίδιο για να αποφύγουμε την περιπλοκότητα των διμερών συνεννοήσεων. Επιμένω πως πρόθεσή μας δεν είναι να διχάσουμε, αλλά το ψηφιακό πιστοποιητικό θα συμβάλει καθοριστικά στη διευκόλυνση των ταξιδιών, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος».

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης παρουσίασε live πώς εκδίδεται και πώς λειτουργεί το πράσινο πιστοποιητικό.


Δείτε τα βήματα μέχρι και το 6ο λεπτό:

Το πράσινο πιστοποιητικό είναι ένα και κοινό στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Θα είναι ψηφιακό και θα εκδίδεται μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πλατφόρμας, gov.gr, χρησιμοποιώντας ο ενδιαφερόμενος είτε τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ του.

Επίσης θα περιέχει έναν κωδικό QR με ψηφιακή υπογραφή για την προστασία από τυχόν πλαστογράφηση, και τις απολύτως απαραίτητες πληροφορίες: ονοματεπώνυμο, ημερομηνία γέννησης, ημερομηνία έκδοσης. Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης έδειξε ζωντανά πώς πιστοποιείται ο QR code.

Το πράσινο πιστοποιητικό θα βεβαιώνει ότι:

  • έχει γίνει εμβολιασμός
  • ο τύπος του εμβολίου
  • υπάρχει αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού τεστ
  • έχει ασθενήσει από κορονοϊό στο παρελθόν

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)