Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

«Μάχη» για έκτη μέρα στον Έβρο, αναζωπυρώσεις στη Λέσβο

 

 
Αναζωπυρώσεις στη Ρογκάδα της Λέσβου ενώ δύσκολο παραμένει το έργο των πυροσβεστών και στον Έβρο. Σε ύφεση τα υπόλοιπα μέτωπα, ενώ αποκαλύπτονται οι μεγάλες καταστροφές από τις φλόγες που έκαναν στάχτη δεκάδες χιλιάδες στρέμματα

Οικολογικός όλεθρος στον Έβρο με τις πρώτες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 25.000 στρέμματα καμένης γης, που αυξάνουν σε 160.000 τα στρέμματα που συνολικά έχουν γίνει στάχτη από την αρχή του καλοκαιριού ξεπερνώντας ήδη τις καμένες εκτάσεις του 2020 και φανερώνοντας τις ανεπάρκειες της αντιπυρικής προστασίας.

To δύσκολo έργο πυροσβεστών και εθελοντών επικεντρώνεται στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς και συγκεκριμένα στο νότιο και στο νοτιοδυτικό μέτωπο, όπου έγιναν αντιπυρικές ζώνες με την χρήση χωματουργικών μηχανημάτων, προκειμένου να έχουν καλύτερη πρόσβαση οι δασοκομάντος και τα πεζοπόρο τμήματα.

Στο μεταξύ φουντώνουν οι αντιδράσεις για τα τεράστια κενά πυρασφάλειας, για την κατάργηση των Φορέων Διαχείρiσης Εθνικών Πάρκων και για τις σοβαρές ζημιές στο φράγμα του Λύρα, από όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά, με αποτέλεσμα να έχει λίγο νερό και να μην μπορεί να εφοδιάσει τα εναέρια.

Σημειώνεται ότι χθες, με καθυστέρηση πέντε ημερών, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Δαδιά, του Προβατώνα, της Λύρας και της Λευκίμμης.

Μόνο ένα ελικόπτερο για τη Βάλια Κάλντα

Δασοκομάντος εξακολουθούν να επιχειρούν για να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά, που καίει για πέμπτη μέρα σε δύσβατη περιοχή των Γρεβενών και απειλεί τον εθνικό δρυμό Βάλια Κάλντα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιεί ένα ελικόπτερο.

Τις τελευταίες δύο μέρες πετά μόνο ένα εναέριο μέσο, καθώς δεν υπάρχουν οικισμοί. Ωστόσο, έντονη είναι η ανησυχία κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων για τη χλωρίδα και την πανίδα της περιοχής.

Αναζωπυρώσεις στη Ρογκάδα της Λέσβου  

Με αυταπάρνηση συνεχίζονται οι προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων στη Λέσβο, που αντιμετώπισαν τη νύχτα μια ακόμα αναζωπύρωση σε περιοχή μεταξύ της Βρίσας και του Σταυρού.

Χθες κατάφεραν να θέσουν υπό έλεγχο, με όσα μέσα διέθεταν, όπως βενζινοπρίονα, τρακτέρ και υδροφόρες, το μέτωπο που απείλησε για ξανά τη Βρίσα ενώ και το δεύτερο, στο βόρειο τμήμα προς Σταυρό, παρουσίασε βελτιωμένη εικόνα με αποτέλεσμα να επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για πρώτη φορά μετά από τρεις μέρες.

Ωστόσο, αναζωπυρώσεις είχαμε σήμερα στην περιοχή της Ρογκάδας, απ' όπου άρχισε η πύρινη κόλαση το περασμένο Σάββατο. Με το πρώτο φως της ημέρας απογειώθηκαν πέντε αεοροσκάφη και ένα ελικόπτερο για να συνδράμουν με ρίψεις από αέρος.

Όπως σημειώνει σήμερα η «Εφ.Συν», η Π.Υ στη Λέσβο διαθέτει μόλις 140 πυροσβέστες, που βρίσκονται για τέταρτο 24ωρο στη «μάχη», με αποτέλεσμα οι δυνάμεις τους πλέον να εξαντλούνται. 

Η κυβέρνηση περιορίστηκε στην αποστολή ενισχύσεων μόλις 20 πυροσβεστών και τεσσάρων οχημάτων. Σύμφωνα με τις πρώτες αναφορές, έχουν καεί 20.000 στρέμματα κυρίως δασικής αλλά και γεωργικής γης. 

Στάχτη σπίτια, αγροικίες και εκατοντάδες στρέμματα στην Ηλεία

Στάχτη έχουν γίνει και εκατοντάδες στρέμματα αγροτικής γης στην Ηλεία, όπως επίσης δεκάδες σπίτια, αγροικίες και στάβλοι 
 
Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στον Δήμο Ανδρίτσαινας Κρεστένων βρίσκεται πλέον σε ύφεση και χωρίς ενεργό μέτωπο. 

Οι δυνάμεις, αποτελούμενες από 160 πυροσβέστες με επτά ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 60 οχήματα, συνεχίζουν να επιχειρούν, ώστε να κατασβέσουν πλήρως την φωτιά και να αντιμετωπίσουν άμεσα τις όποιες αναζωπυρώσεις μπορεί να σημειώνονται. Το πρωί δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα ξεκίνησαν να πραγματοποιούν ρίψεις νερού.

Χωρίς ενεργό μέτωπο και η φωτιά, που ξέσπασε χθες στην Αγία Γαλήνη Ρεθύμνου. Οι πυροσβέστες προσπαθούν τώρα να σβήσουν μικροεστίες σε ελαιώνα, μέσα στην καμένη έκταση.

Oριοθετημένες είναι από χθες και οι πυρκαγιές στη Μόλα Καλύβα και στη Φούρκα, στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, σύμφωνα με την πυροσβεστική Υπηρεσία. 

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)