Τρίτη 26 Ιουλίου 2022

Στη δίνη των παρακολουθήσεων και του Predator

 

 
Εξηγήσεις ζητούν τα κόμματα από την κυβέρνηση μετά την μηνυτήρια αναφορά Ανδρουλάκη και την βόμβα Καμίνη εντός Βουλής • Απόπειρα υποκλοπής στοιχείων καταγγέλλει και η Εύα Καϊλή.

Μορφή χιονοστιβάδας παίρνουν οι εξελίξεις στο θέμα των παρακολουθήσεων και των υποκλοπών στοιχείων από πολιτικούς και όχι μόνο, μετά από ένα σημερινό μπαράζ αποκαλύψεων από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ..

Μπορεί οι σημερινές καταγγελίες να μην «ακουμπούν» την κυβέρνηση, όμως το μόνο σίγουρο είναι ότι το Μαξίμου οφείλει εξηγήσεις, καθώς ήδη έχουν καταγραφεί τους τελευταίους μήνες περιστατικά στα οποία εμπλέκεται το λογισμικό Predator και για τα οποία δεν έχουν δοθεί πειστικές απαντήσεις.

Απόπειρα υποκλοπής καταγγέλλει και η Καϊλή

Μετά την σημερινή κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς στον Άρειο Πάγο από τον Νίκο Ανδρουλάκη, η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ., μέσω της ιστοσελίδας protothema.gr, αποκάλυψε ότι έχει υπάρξει η ίδια στόχος προσπάθειας υποκλοπής από τον Φεβρουάριο του 2020. Η Εύα Καϊλή ανέφερε ότι μέσω εφαρμογών στο κινητό της διαπίστωσε ότι η συσκευή είχε δεχθεί ανεπιτυχή επίθεση, ωστόσο, για την ασφάλειά της αντικατέστησε τις τηλεφωνικές συσκευές.

Η ευρωβουλευτής ανέλαβε συγκεκριμένη δράση από τον Ιανουάριο, όταν και εκλέχθηκε αντιπρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου, ενώ ανάλογες ανησυχίες έχουν εκφράσει πολλά άλλα μέλη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Από άλλες έρευνες έχει προκύψει ότι μέλη της ευρωβουλής τουλάχιστον από τρεις χώρες, τις Ουγγαρία, Πολωνία και Ισπανία έχουν πέσει θύματα παρακολούθησης.

Η μηνυτήρια αναφορά Ανδρουλάκη

Όλα ξεκίνησαν σήμερα από την πρωινή επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛΛ. στον Άρειο Πάγο, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να καταγγέλλει απόπειρα παρακολούθησής του μέσω του λογισμικού Predator, τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο Ν. Ανδρουλάκης ζήτησε σύμπνοια από όλα τα κόμματα και γρήγορη ολοκλήρωση των ερευνών.

Η βόμβα Καμίνη μέσα στη Βουλή

Εξίσου σοβαρή, όμως, ήταν και η τοποθέτηση του βουλευτή του ΚΙΝ.ΑΛΛ. εντός της Ολομέλειας, με τον Γιώργο Καμίνη να αποκαλύπτει κυβερνητικές μεθοδεύσεις προκειμένου να φιμωθεί η ΑΔΑΕ και να μην ενημερώσει τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, ο οποίος έχει πέσει θύμα παρακολούθησης με το συγκεκριμένο λογισμικό.

Ο βουλευτής του κόμματος ανέφερε ότι η κυβέρνηση ψήφισε στη Βουλή, μετά το δημοσίευμα του Inside Story για την υπόθεση, με την οποία, ουσιαστικά, απαγορεύει στην υπηρεσία να μην παρέχει καμία πληροφορία στον θιγόμενο, εάν η παρακολούθηση του τηλεφώνου έγινε για λόγους εθνικής ασφάλειας. 

Γενικόλογες κυβερνητικές τοποθετήσεις

Από πλευράς Μαξίμου η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος, είπε ότι η μηνυτήρια αναφορά επιβάλλεται να διερευνηθεί άμεσα από τη Δικαιοσύνη και κάθε αρμόδια αρχή να συνδράμει. 

Τα λόγια αυτά επανέλαβε, ουσιαστικά, από τη Βουλή και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, επισημαίνοντας ότι «η Δικαιοσύνη οφείλει να διερευνήσει πλήρως αυτή την υπόθεση. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι κάθε δημόσια Αρχή της χώρας μας θα διευκολύνει, με την παροχή πληροφόρησης, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της. Δεν πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία πολιτική δύναμη σε αυτή τη χώρα, κανένας εκπρόσωπος κόμματος και κανένας πολίτη που να μην θεωρεί αυτονόητο και δεδομένο ότι υπάρχει απόρρητο των επικοινωνιών».

Σηκώνει τους τόνους η αντιπολίτευση

Οι σημερινές αποκαλύψεις, όπως ήταν αναμενόμενο, προκάλεσαν αντιδράσεις από την πλευρά της αντιπολίτευσης με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά εξηγήσεις προσωπικά από τον πρωθυπουργό, υπενθυμίζοντας ότι μια από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν να πάρει υπό την ευθύνη του την ΕΥΠ.

Η ανακοίνωση

Σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης, με μηνυτήρια αναφορά του στον Άρειο Πάγο κατήγγειλε προσπάθεια παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου από το λογισμικό Predator που επιβεβαιώθηκε σε σχετική έρευνα στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο.

Πρόκειται για ακόμη ένα περιστατικό παράνομης παρακολούθησης το τελευταίο διάστημα στη χώρα, αυτή τη φορά εις βάρος αρχηγού κόμματος.

Ο κος Μητσοτάκης οφείλει να σταματήσει τις υπεκφυγές γιατί όλα αυτά τα πρωτοφανή συμβαίνουν στη χώρα όσο αυτός κυβερνάει.

Παρακολουθήσεις, διώξεις και δολοφονίες δημοσιογράφων.

Κατρακύλα στην 108η θέση στην ελευθερία του Τύπου.

Τώρα και παράνομες παρακολουθήσεις πολιτικών αρχηγών.

Και να δούμε τι άλλο θα προκύψει.

Η κυβέρνησή Μητσοτάκη αποδεικνύεται επικίνδυνη για στοιχειώδεις αξίες του Κράτους Δικαίου και της ίδιας της Δημοκρατίας.

Αναμένουμε σοβαρές εξηγήσεις από τον ίδιο τον κο Μητσοτάκη, μιας και από τις πρώτες αποφάσεις του ήταν να φέρει την ευθύνη της ΕΥΠ απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Τυχαίο;

Απαντήσεις από την κυβέρνηση ζητά και το ΜέΡΑ25, επισημαίνοντας τις αντίστοιχες καταγγελίες που έχει κάνει στο παρελθόν και το ΚΚΕ, χωρίς όμως να δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις από την Πολιτεία.

Το λογισμικό Predator και οι πρόσφατες αποκαλύψεις

Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης προκαλεί θόρυβο στη χώρα μας, καθώς μόλις πριν από μερικούς μήνες είχαμε χιονοστιβάδα αποκαλύψεων που ακουμπούσαν ΕΥΠ και κυβέρνηση, χωρίς, όμως να υπάρξουν πειστικές απαντήσεις.

Το θέμα έχει αναδείξει και παρακολουθήσει στενά και η «Εφ.Συν.» με πλήθος αποκαλυπτικών ερευνών και ρεπορτάζ. Ενδεικτικά:

Εξώδικα και αντιδράσεις για την έρευνα των υποκλοπών

Οι παρακολουθήσεις και ο Μεγάλος... Ανιψιός

Τα πρόσωπα «κλειδιά» πίσω από τις παρακολουθήσεις πολιτών

Η Google καρφώνει την κυβέρνηση

Οι αποκαλύψεις για το «predator» παίρνουν μορφή χιονοστιβάδας

Η Google τους εκθέτει, ο ΣΥΡΙΖΑ ζητά εξηγήσεις

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)