Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Ραγδαίες εξελίξεις στη Βρετανία: Παραιτήθηκε η Λιζ Τρας

 



Η Λιζ Τρας βγήκε από την πόρτα της Ντάουνινγκ Στριτ και ανακοίνωσε την παραίτησή της. Η πιο σύντομη θητεία 44 ημερών.



Η Λιζ Τρας ανακοίνωσε την παραίτησή της έπειτα από μόλις έξι εβδομάδες στην εξουσία.

Σε δηλώσεις της έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, η κ. Τρας έκανε γνωστό πως παραιτείται από την ηγεσία των Συντηρητικών της Βρετανίας, ενώ ήδη ξεκινούν οι διαδικασίες διαδοχής της στην πρωθυπουργία.

Η ίδια τόνισε πως θα παραμείνει στην πρωθυπουργία μέχρι να οριστεί διάδοχος.

Η παραίτησή της πάντως είχε προεξοφληθεί από τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών ΜΜΕ. Αποδυναμωμένη στο ίδιο της το κόμμα, πιο αντιδημοφιλής παρά ποτέ στην κοινή γνώμη, το οικονομικό πρόγραμμα της Λιζ Τρας κατέρρευσε και απομακρύνθηκαν δύο από τους κορυφαίους υπουργούς της.

«Χάος»: η λέξη καταλαμβάνει τα πρωτοσέλιδα των βρετανικών εφημερίδων σήμερα για να απεικονίσει την χθεσινή εφιαλτική ημέρα στο Γουέστμίνστερ, όπου η ψηφοφορία για το fracking μετατράπηκε σε κλωτσοπατινάδα.

Για την Sun, η Λιζ Τρας έχει συντριβεί. Το κύρος της έχει καταρρακωθεί έπειτα από την χθεσινή χαώδη ημέρα, γράφει το βρετανικό ταμπλόιντ προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση καταρρέει μπροστά στα μάτια μας».

«Η πραγματικότητα της εξουσίας της Λιζ Τρας ήταν εύθραυστη (...) αλλά πλέον είναι καταδικασμένη», γράφει ο συντάκτης του κύριου άρθρου των Times.

Σε λίγα 24ωρα η κ. Τρας είδε την κυβέρνησή της να «τραντάζεται». Μετά την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών, Κουάζι Κουαρτένγκ, μόλις χθες παραιτήθηκε η υπουργός Εσωτερικών Σουέλα Μπρέιβερμαν.

Συγκεκριμένα, η Σουέλα Μπρέιβερμαν επέμεινε για μια σκληρή πολιτική απέλασης μεταναστών προς τη Ρουάντα, με τη βρετανίδα πρωθυπουργό να επιμένει σε πιο μετριοπαθή στάση.

Επιπλέον, σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας το βράδυ της Τετάρτης τόσο η υπεύθυνη για την κομματική πειθαρχία Γουέντι Μόρτον αλλά και ο αναπληρωτής της, Γκρεγκ Γουίτακερ τους ήθελαν να παραιτούνται από τις θέσεις τους. Ωστόσο στη μία μετά τα μεσάνυχτα η Ντάουνινγκ Στρiτ έστειλε ενημέρωση ότι παραμένουν στη θέση τους.

Γιουχαΐσματα στο Κοινοβούλιο

Οι πραγματικές εικόνες αναρχίας όμως διαδραματίστηκαν χθες στη συζήτηση στη Βουλή των Κοινοτήτων της πρότασης για το fracking (η μέθοδος της υδραυλικής ρωγμάτωσης προκειμένου να εξορύσσεται σχιστολιθικό φυσικό αέριο), που κατέθεσαν οι Εργατικοί.

Το χάος προκλήθηκε σύμφωνα με πληροφορίες, όταν η κυβέρνηση άλλαξε την εντολή πειθαρχίας αντί για ψήφο εμπιστοσύνης καθώς η αποχή ήταν μεγάλη και για να μην πληγεί η εικόνα της κυβέρνησης με βουλευτές που θα διαγράφονται από την κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις και θα κατέληγαν ανεξάρτητοι.

Η διπλή εντολή προκάλεσε κομφούζιο. Ούτε η ίδια η Λιζ Τρας δεν ψήφισε. Ούτε η Τερέζα Μέι, ούτε ο πρόσφατα αποχωρήσαντας υπουργός οικονομικών Κουάζι Κουαρτένγκ.

Υπάρχουν καταγγελίες και φωτογραφίες για Συντηρητικούς να τραβάνε με το ζόρι τους βουλευτές να ψηφίσουν κατά της πρότασης των Εργατικών. Άλλες μαρτυρίες κάνουν λόγο για νέους βουλευτές που έκλαιγαν εξαιτίας της πίεσης που ασκούνταν σε αυτούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)