Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022

Σκιές για Πιερρακάκη και Ταμείο Ανάκαμψης από τη γαλλική Monde

Σκιές για Πιερρακάκη και Ταμείο Ανάκαμψης από τη γαλλική Monde
 
Στο άρθρο της Monde με τίτλο: «Πώς οι εταιρίες συμβούλων κερδίζουν από τα ευρωπαϊκά Σχέδια ανάκαμψης» βάζει στο «μικροσκόπιο» τον Κυριάκο Πιερρακάκη.

Το παράδειγμα της ελληνικής κυβέρνησης και τον Κυριάκο Πιερρακάκη φιλοξενεί σε εκτενές της άρθρο η γαλλική Monde, σε συνεργασία με τη συλλογικότητα #RecoveryFiles, εξετάζοντας το ζήτημα της σύγκρουσης συμφερόντων με αφορμή σχέδιο νόμου που συζητείται στη Γαλλική Γερουσία. Τίτλος του άρθρου είναι: «Πώς οι εταιρίες συμβούλων κερδίζουν από τα ευρωπαϊκά Σχέδια ανάκαμψης» και στο «μικροσκόπιο» της εφημερίδας μπαίνει το πρώτο έργο Πληροφορικής που εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης «Μεταρρύθμιση του Δημοσιονομικού Συστήματος στην Κεντρική Διοίκηση και τη λοιπή Γενική Κυβέρνηση» (Gov-ERP).

«Σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, οι σύμβουλοι συντάσσουν ολόκληρα τμήματα των σχεδίων, στέκονται στο πλευρό των κρατών και αξιολογούν την αποτελεσματικότητα των μέτρων, πολλαπλασιάζοντας τις συγκρούσεις συμφερόντων», εξηγεί αρχικά η εφημερίδα και προσθέτει: Ο έλληνας υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, παρουσίαζε με περηφάνια στον Τύπο στις 6 Μαΐου, το πρώτο ελληνικό σχέδιο που χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό ‘Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας’, με στόχο τον εκσυγχρονισμό των δημόσιων οικονομικών της χώρας. Για να βοηθήσει την Ελληνική κυβέρνηση να φέρει σε πέρας αυτό το έργο, υπογράφτηκε μια σύμβαση 51.5 εκατομμυρίων ευρώ με τρεις εταιρίες συμβούλων: Uni Systems, Real Consulting και PwC Grèce.

Όπως κι εδώ (σ.σ. στη Γαλλία) οι σύμβουλοι του ιδιωτικού τομέα ήταν υπερδραστήριοι, από τη σύλληψη ως την ανάπτυξη του κολοσσιαίου σχεδίου ευρωπαϊκής ανάκαμψης, αποδεσμεύοντας άνω των 700 δις ευρώ μετά από την πανδημία. Μια κατάσταση που έχει προκαλέσει πολλές συγκρούσεις συμφερόντων, αποκαλύπτει η έρευνα της ευρωπαϊκής συλλογικότητας #RecoveryFiles, που ξεκίνησε από την ολλανδική ερευνητική πλατφόρμα Follow the Money, της οποίας εταίρος είναι η Monde.

Αυτό που δεν είπε ο Κυριάκος Πιερρακάκης στην ανακοίνωσή του, είναι ότι για μία από αυτές τις εταιρίες υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι και κριτής και κρινόμενη στην υπόθεση αυτή. Η PwC Greece συνέβαλε πράγματι στην εκπόνηση του σχεδίου εκσυγχρονισμού της χρηματοοικονομικής και δημοσιονομικής διοίκησης του Ελληνικού Δημοσίου, πριν κερδίσει μια σημαντική σύμβαση που προέκυψε από αυτό.

Ντοκουμέντα που διαθέτει η συλλογικότητα #RecoveryFiles από την Κομισιόν, επιβεβαιώνουν ότι η Εταιρία Συμβούλων ήταν σε επαφή από το 2021 με τις ευρωπαϊκές αρχές για το ελληνικό σχέδιο, εκ μέρους του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Η εμπλοκή της PwC στο θέμα αυτό τεκμαίρεται επίσης από το Βιογραφικό ενός από τους υπαλλήλους της, του Πάρη Μπάγια που δηλώνει ότι εργάστηκε από τον Οκτώβριο του 2020 ως τον Αύγουστο του 2021 ως ‘επικεφαλής ομάδας για την διαμόρφωση του ελληνικού σχεδίου ανάκαμψης’ και ‘μέλος της ομάδας που συνέταξε το σχέδιο (2020 – 2021)’. Σε σχετική ερώτηση των συνεργατών μας, το Ελληνικό Υπουργείο Οικονομικών είπε ότι ‘δεν υπήρξε καμία σύγκρουση συμφερόντων’ στην υπόθεση αυτή γιατί η PwC προσλήφθηκε αφού είχαν εγκριθεί οι βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου. Κατόπιν επικοινωνίας μαζί της, η εταιρία δεν θέλησε να αντιδράσει.

Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο πρόσφατα άσκησε κριτική στην παθητικότητα της Κομισιόν απέναντι στις αυξανόμενες προσφυγές στις υπηρεσίες συμβούλων. Οι Βρυξέλλες ‘δεν κάνουν αρκετά για την παρακολούθηση, τη διαχείριση και τη μείωση’ των κινδύνων σύγκρουσης συμφερόντων που αυτές οι υπηρεσίες δημιουργούν, σημειώνει το Ελεγκτικό Συνέδριο στην έκθεσή του στα τέλη Ιουνίου.

 Πηγή: ieidiseis.gr

1 σχόλιο:

  1. Δεν υπάρχει μέρα που ο ευρωπαϊκός τύπος να μην ασχολείται με τις επιτυχίες και τον αγώνα της κυβέρνησής μας για την ευημερία της.
    Προτιμάτε την αφάνεια και την απαξίωση της χώρας;
    Πες και συ Σάνια. Τι σε διορίσαμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)