Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

ΠΑΣΟΚ: Μονομέτωπος κατά ΣΥΡΙΖΑ όταν η ΝΔ του παίρνει τους υποψηφίους

Η «τρύπα» που αφήνεται στα δεξιά της Χαριλάου Τρικούπη με τη στρατηγική Ανδρουλάκη «νομιμοποιεί» τις μετακινήσεις προς το Μαξίμου και διευκολύνει τη λεηλασία του ΠΑΣοκ

Τι αποδεικνύει μεταξύ άλλων η «λεηλασία» του ΠΑΣΟΚ από το Μαξίμου, με τις αποκτήσεις υποψηφίων βουλευτών από τη Χαριλάου Τρικούπη;

-Το Μαξίμου δεν θέλει μετεκλογική συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Να πάρει τις ψήφους των οπαδών του επιδιώκει, με μεταγραφές στελεχών του. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στοχεύει στις εκλογές ένα ποσοστό που θα του δίνει όχι μόνο την πρώτη θέση αλλά και ελπίδες για αυτοδυναμία, ώστε σε τυχόν νέες κάλπες να λάβει αυτοδυναμία. Και για τους δυο στόχους του χρειάζεται τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, το οποίο και θα είναι το πραγματικό θύμα της δεύτερης κάλπης.

-Αν ο Μητσοτάκης πετύχει τους παραπάνω στόχους του και του λείπουν λίγοι βουλευτές είναι απολύτως σαφές πως έχει δυο και μόνο επιλογές: Πρώτον, να πάρει βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ και την Ελληνική Λύση του Βελόπουλου- πράγμα που δεν θα διστάσει να πράξει. Δεύτερον, να προχωρήσει σε τρίτες εκλογές (όπως ευθέως απειλούν ο Άδωνις Γεωργιάδης ή ο Χάρης Θεοχάρης), με το ΠΑΣΟΚ να φοβάται σε μια τέτοια περίπτωση ακόμα και για την απώλεια της τρίτης θέσης, να μην πούμε για την πλήρη συρρίκνωσή του!

-Θα βρεθούν βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετά τις κάλπες, αν τους χρειαστεί ο Μητσοτάκης θα μεταπηδήσουν προς τη ΝΔ; Και μάλιστα, παρότι το ΠΑΣΟΚ έχει γιγαντωθεί και με το αφήγημα της αποστασίας σε βάρος της δημοκρατικής παράταξης από τον καιρό του Ανδρέα Παπανδρέου και των σφοδρών του συγκρούσεων με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη; Αμφιβάλλει κανείς;- αφού πρώτα βεβαίως δώσουν μάχη στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη, κατηγορώντας την ηγεσία ότι θέλει να επαναφέρει τον Τσίπρα στην εξουσία; Η μετακίνηση στα ψηφοδέλτια της ΝΔ μεσαίων στελεχών δείχνει το δρόμο που θα ακολουθήσουν και κάποιοι βουλευτές, ανεξαρτήτως αν ορκίζονται σήμερα στο όνομα του ΠΑΣΟΚ!

-Ήδη, με τις μεταγραφές «δευτεροκλασάτων» υποψηφίων βουλευτών, ενισχύεται το κλίμα πως το ΠΑΣΟΚ φυλλοροεί -και πως δεν διαθέτει καμιά στρατηγική για την επόμενη μέρα των εκλογών, παρά μόνο το «βλέποντας και κάνοντας»! Είχαν προηγηθεί οι αποχωρήσεις υποψηφίων βουλευτών (που, όντως, δεν είχαν λάβει επισήμως το χρίσμα), που δημιούργησαν σε ευρύτερα ακροατήρια την πεποίθηση πως το ΠΑΣΟΚ έχει σοβαρές φυγόκεντρες τάσεις!

-Τη «νομιμοποίηση», πάντως, για τις μετακινήσεις υποψηφίων βουλευτών από το ΠΑΣΟΚ προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τη δίνει η ίδια η ηγεσία, υπό τον Νίκο Ανδρουλάκη. Ο «διμέτωπος» αγώνας που δίνει η Χαριλάου Τρικούπη με ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διευκολύνει αντικειμενικά το κυβερνών κόμμα- αφήστε που τις τελευταίες εβδομάδες ο «διμέτωπος» έχει εξελιχθεί (όχι από λάθος, αλλά από επιλογή) σε μονομέτωπο κατά του Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή (εξ αντικειμένου) υπέρ του Μητσοτάκη!

-Η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη είναι σαφές –όπως διαφαίνεται από τη στρατηγική της- πως θα επιθυμούσε αυτοδυναμία της ΝΔ, ώστε να αποφύγει τα διλήμματα συγκυβέρνησης, με μεγάλη διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να επωφεληθεί προοπτικά τυχόν κρίση στην Κουμουνδούρου. Η στρατηγική αυτή μετατράπηκε τις τελευταίες εβδομάδες με μονομέτωπη επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ, στη λογική πως έτσι θα καθησυχαστούν «φιλοδεξιά» στελέχη και «αντι-ΣΥΡΙΖΑ» ψηφοφόροι και θα ψηφίσουν στις πρώτες κάλπες ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν θα υπάρξουν διαρροές προς την Κουμουνδούρου!

-Η στρατηγική αυτή όμως καθιστά το ΠΑΣΟΚ «τρύπιο» προς τα δεξιά του, με αποτέλεσμα οι απώλειες προς τη ΝΔ ήδη να εντείνονται, ενώ τα στελέχη να μην έχουν «ηθικούς φραγμούς» από υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ μέσα σε τρεις εβδομάδες να είναι υποψήφιοι του Μητσοτάκη!

-Η μη ύπαρξη «υγειονομικής ζώνης» προς τα δεξιά του ΠΑΣΟΚ, καθιστά το κόμμα όχι απλώς ευάλωτο σήμερα, αλλά και πλήρως εκβιάσιμο (υπό την απειλή τρίτων εκλογών) προκειμένου να συγκυβερνήσει με τη ΝΔ, κάτι που θα αποτελέσει και το πολιτικό του τέλος!

Το ερώτημα είναι αν κατανοεί τα παραπάνω η Χαριλάου Τρικούπη και συνεχίζει την ίδια πολιτική ή, απλώς, δεν τα κατανοεί! Τι είναι το χειρότερο, δεν γνωρίζουμε!

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)