Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2023

Πλειστηριασμοί: Η «βόμβα» απασφαλίστηκε – Η πρόκληση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για «μορατόριουμ»

Πλειστηριασμοί: Η «βόμβα» απασφαλίστηκε – Η πρόκληση Τσίπρα σε Μητσοτάκη για «μορατόριουμ»
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «πετά» το μπαλάκι στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ζητώντας του moratorium πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι τις εκλογές

Με μία «εντολή» και μία δέσμευση απαντά η Κουμουνδούρου στην «βόμβα» της πλήρους απελευθέρωσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, που επικυρώθηκε με την σχετική απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.

Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση βόμβα είναι το γεγονός ότι η άμεση αντίδραση ήρθε από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, που έκανε λόγο για απειλή ενός γενικευμένου κύματος πλειστηριασμών εξαιτίας των επιλογών Μητσοτάκη και χαρακτήρισε την εξέλιξη αυτή «οργανωμένο σχέδιο με στόχο τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου από τα λαϊκά και μεσαία στρώματα προς τα funds του εξωτερικού και τις τράπεζες». Αξίζει να σημειωθεί πως με το νομοθετικό πλαίσιο που υιοθέτησε η κυβέρνηση, ο πλούτος ύψους συνολικά 110 δισ. ευρώ, που αντιστοιχεί στα κόκκινα δάνεια της Ελλάδας, θα μεταβιβαστεί σε ξένα χέρια χωρίς να πληρώσουν τα funds ούτε ένα ευρώ σε φορολογία!

Στην Κουμουνδούρου επικρατεί έντονη ανησυχία για τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις από τους αθρόους πλειστηριασμούς που αγγίζουν αριθμό άνω των 700.000 δανειοληπτών με ενυπόθηκα δάνεια, οι οποίοι πλέον θα μπορούν να γίνονται αμέσως, χωρίς κανένα ουσιαστικό ένδικο μέσο ανακοπής ή καθυστέρησης από την πλευρά των δανειοληπτών. Για αυτό το λόγο και στο επιτελείο του κ. Τσίπρα εξετάζουν όλες τις επόμενες κινήσεις και πρωτοβουλίες τους, καθώς το θέμα των πλειστηριασμών υπό τη βαριά σκιά για την κυβέρνηση του σκανδάλου Πάτση, θα βρίσκεται διαρκώς στην προμετωπίδα της αντιπολιτευτικής του στρατηγικής μέχρι και τις εκλογές.

Η «εντολή»: Ο κ. Τσίπρας «πετά» το μπαλάκι στον ίδιο τον Πρωθυπουργό, ζητώντας του moratorium πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας μέχρι τις εκλογές. «Καλώ τον κο Μητσοτάκη άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου να αναστείλει κάθε πλειστηριασμό πρώτης κατοικίας, επαγγελματικής στέγης και αγροτικής γης μέχρι τις εκλογές» σημείωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, θέτοντας τον ίδιο τον Πρωθυπουργό προ των ευθυνών του. Η «ντρίμπλα» αυτή του κ. Τσίπρα δεν πρέπει να θεωρείται τυχαία, καθώς στην Κουμουνδούρου θεωρούν δεδομένο πως η κυβέρνηση θα επιχειρήσει να κρυφτεί πίσω από την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, ρίχνοντάς τα όλα στην ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.

Κάτι τέτοιο ωστόσο δεν ισχύει, όπως διαμηνύουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, απαριθμώντας μία σειρά από νομοθετικές πρωτοβουλίες της ΝΔ που οδήγησαν στην τελευταία εξέλιξη. Σημειώνουν δε χαρακτηριστικά πως «η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές, οι οποίες είναι ξεκάθαρες, συνειδητές και έχουν ως αποτέλεσμα τη σάρωση της κοινωνίας από εκτεταμένους πλειστηριασμούς. Οι επιλογές αυτές κωδικοποιημένα είναι:

1. Ο πτωχευτικός νόμος της ΝΔ, με τον οποίο κατάργησε κάθε προστασία της πρώτης κατοικίας, ακόμα και για τους πλέον ευάλωτους δανειολήπτες. Μετά την ψήφιση του νόμου του 2020 της ΝΔ για πρώτη φορά ήρθη η προστασία πρώτης κατοικίας, που υπήρχε όχι μόνο επί ΣΥΡΙΖΑ αλλά καθ’ όλη τη διάρκεια των μνημονιακών χρόνων.

2. Ο αποτυχημένος εξωδικαστικός μηχανισμός της ΝΔ, που δεν υποχρεώνει κανέναν πιστωτή να καθίσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Αν θέλουν κάθονται οι τράπεζες και τα funds, αν δεν θέλουν δεν κάθονται. Αν θέλουν δέχονται μία ρύθμιση, αν δεν θέλουν δεν τη δέχονται. Γι’ αυτό δεν ρυθμίζονται τα δάνεια, γιατί δεν υπάρχει δεσμευτικότητα των πιστωτών.

3. Ο “Ηρακλής”, όπου ουσιαστικά τα κόκκινα δάνεια από τους ισολογισμούς των τραπεζών περνάνε στα funds με το νομικό πλαίσιο του 2003, δηλαδή χωρίς καμία φορολογική επιβάρυνση για τα funds και καμία υποχρέωση προηγούμενης πρότασης ρύθμισης στον δανειολήπτη.

4. Επί της τελευταίας διακυβέρνησης της ΝΔ το ιδιωτικό χρέος έχει αυξηθεί περίπου κατά 40 δισ., ενώ η αγοραστική δύναμη μισθών και εισοδημάτων έχει καταρρακωθεί.

5. Ακόμη και οι μέχρι σήμερα ενήμεροι δανειολήπτες μπορεί να απειληθούν άμεσα από πλειστηριασμούς λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Δηλαδή, άνθρωποι που εξυπηρετούσαν κανονικά το δάνειό τους, με την αύξηση των επιτοκίων βλέπουν να εκρήγνυνται οι δόσεις τους, κινδυνεύουν το δάνειό τους να κοκκινίσει και να βρεθούν αντιμέτωποι με πλειστηριασμούς.

Η δέσμευση: Για πρώτη φορά και με αφορμή την προχθεσινή απόφαση ο κ. Τσίπρας αποκάλυψε το πρώτο νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή την επομένη των εκλογών, εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πάρει τη λαϊκή εντολή: «Δεσμεύομαι ότι η πρώτη νομοθετική πράξη της επόμενης προοδευτικής κυβέρνησης θα είναι η προστασία της πρώτης κατοικίας και η δυνατότητα ρύθμισης των χρεών για όλους τους πολίτες» σημείωσε χαρακτηριστικά.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)