Ξεπερνούν τις 25.000 οι ελλείψεις στον πρωτογενή τομέα - Εγκαταλείπουν την Ελλάδα αναζητώντας καλύτερα μεροκάματα - Αμεση λύση ζητούν από την κυβέρνηση οι αγροτοσυνδικαλιστές

Εντονο αναβρασμό στις τάξεις των αγροτών ανά την επικράτεια προκαλεί η συνεχιζόμενη έλλειψη εργατικών χεριών, κάτι που, όπως λένε, έχει οδηγήσει τόσο σε ραγδαία εκτόξευση των μισθών των εναπομείναντων όσο και σε μεγάλες αυξήσεις του κόστους παραγωγής που εντέλει μετακυλίεται στον καταναλωτή. Χαρακτηριστικό της σημασίας του ζητήματος είναι ο αριθμός των ατόμων που φέρεται να λείπουν από τα ελληνικά χωράφια, με τους συνδικαλιστές του κλάδου να κάνουν λόγο για «τρύπα» άνω των 25.000 εργατών. Ηδη, μάλιστα, οι απασχολούμενοι στη γη συντονίζονται πανελλαδικά προκειμένου να διεκδικήσουν λύσεις, βάζοντας στο τραπέζι ακόμα και το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων.

Με αφορμή το ζήτημα της έλλειψης εργατών γης, αγροτικοί σύλλογοι από την Κρήτη και τη Μεσσηνία έχουν ήδη αποστείλει επιστολές προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στην προσπάθειά τους να αναδείξουν το πρόβλημα. Οπως αναφέρει ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας Γιάννης Γαϊτάνης, η έλλειψη εργατών φτάνει έως και 40%. «Οι εργάτες αυτή τη στιγμή δεν φτάνουν για να μαζέψουμε τις ελιές και τα κηπευτικά μας με αποτέλεσμα να υπολειτουργεί όλη η «αλυσίδα»» περιγράφει στα «ΝΕΑ». Σοβαρό πρόβλημα, όπως υπογραμμίζει, έχει προκύψει και από την καθυστέρηση των αρμόδιων αποκεντρωμένων διοικήσεων στην έκδοση αποφάσεων, καθώς «μόλις γινόταν η κατάθεση των εγγράφων χρειάζονταν τρεις μήνες για να υπάρξει κάποιο αποτέλεσμα».

Αιτήσεις και παράβολα

Σύμφωνα με τον ίδιο, ανάλογα με το τι καλλιεργεί κάποιος, δικαιούται συγκεκριμένο αριθμό εργατών. Ειδικότερα, ο εγκεκριμένος φάκελος με τον αριθμό εργατών που έχει αιτηθεί αποστέλλεται στις ελληνικές πρεσβείες στο Πακιστάν και στην Αίγυπτο. Εστιάζοντας στην Ιεράπετρα, εξηγεί ότι οι συνάδελφοί του χρειάζονται περί τους 7.000 εργάτες γης ανά έτος, όμως εδώ και έξι μήνες υπάρχουν μόλις 1.500 εγκεκριμένες αιτήσεις στις πρεσβείες. Στην ελληνική πρεσβεία στο Νέο Δελχί – η οποία εξυπηρετεί την Ινδία αλλά και το Μπανγκλαντές – υπάρχουν εγκεκριμένες αιτήσεις από τον Μάιο του 2022, ωστόσο οι εργάτες δεν έχουν ακόμα κληθεί για την απαραίτητη συνέντευξη. Παράλληλα, ο Γιάννης Γαϊτάνης σημειώνει ότι η Ιεράπετρα έχει καταβάλει 200.000 ευρώ σε παράβολα για εργάτες που θα έπρεπε ήδη να έχουν έρθει.

Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι αγρότες και στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας. Οι εργάτες γης λιγοστεύουν χρόνο με τον χρόνο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Πέλλας Μιχάλη Φαρμάκη: «Στον Νομό Πέλλας, με τα χιλιάδες στρέμματα σε οπωροφόρα δέντρα, χρειαζόμαστε γύρω στους 15.000 εργάτες και οι διαθέσιμοι είναι 5.000 και λιγοστεύουν συνεχώς». Οπως λέει, στα άμεσα σχέδια των καλλιεργητών είναι να γίνουν κινήσεις ώστε να έρθουν στην περιοχή εργάτες γης από το Βιετνάμ, ωστόσο ο ίδιος δεν είναι αισιόδοξος ότι θα επιτευχθεί συμφωνία. Παράλληλα, έγιναν προσπάθειες ώστε να έρθουν άτομα από την Αίγυπτο αλλά έπεσαν στο κενό, αφού οι απαιτήσεις τους δεν μπορούσαν να ικανοποιηθούν. «Ηθελαν να στέλνουν εκείνοι όποια άτομα επιθυμούσαν, ενώ μας ζητούσαν να πληρώνουμε εμείς τα εισιτήρια της μετακίνησης» περιγράφει.