Σάββατο 29 Απριλίου 2023

Το «αίνιγμα» του 2015 για τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας Καραϊβάζ

Το «αίνιγμα» του 2015 για τον ηθικό αυτουργό της δολοφονίας Καραϊβάζ
 
 
Μία αναφορά στον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ, η οποία υπήρχε σε ογκώδη δικογραφία που σχηματίστηκε το 2015 για κύκλωμα εκβιαστών, εξετάστηκε από την ΕΛ.ΑΣ.
Στο μικροσκόπιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών μπήκε μία αναφορά στον δημοσιογράφο Γιώργο Καραϊβάζ, η οποία υπήρχε σε ογκώδη δικογραφία που σχηματίστηκε το 2015 για κύκλωμα εκβιαστών.

Οι κατηγορούμενοι τότε ήταν 37 άτομα, ανάμεσά τους «βαρύ» όνομα της νύχτας που φέρεται να είχε αρχηγικό ρόλο, το οποίο σήμερα βρίσκεται έγκλειστο στη φυλακή. Μάλιστα, το συγκεκριμένο πρόσωπο είχε δεχτεί δολοφονική επίθεση στο παρελθόν στα νότια προάστια της Αθήνας και είχε σωθεί από θαύμα.

Το 2015 είχε γίνει άρση απορρήτου στα τηλέφωνα των εμπλεκομένων. Σε μία από τις συνομιλίες, η οποία συμπεριλήφθη στη δικογραφία, μέλος του κυκλώματος (το οποίο δολοφονήθηκε στα τέλη του 2020) συνομιλεί με αρχηγικό μέλος της ομάδας, το οποίο ενημερώνει ότι ο Γιώργος Καραϊβάζ βοηθά την Αστυνομία να φτάσει στα ίχνη του.

Στην ίδια συνομιλία, το μέλος της οργάνωσης που ενημερώνει το αρχηγικό μέλος και το οποίο έχει δολοφονηθεί, αναφέρει στον συνομιλητή του ότι έχει «εκ των έσω ενημέρωση» από την Αστυνομία και έτσι είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι Αρχές κάνουν έρευνα για την ομάδα τους.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν τότε η πληροφορία που έφτασε στο κύκλωμα ότι ο δημοσιογράφος βοηθούσε την Αστυνομία δίνοντας πληροφορίες, δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα.

Πηγές από την ΕΛ.ΑΣ. εξηγούν ότι για τον «εγκέφαλο» της δολοφονίας του Καραϊβάζ υπήρχαν εκτιμήσεις, ωστόσο, στη δικογραφία δεν παρατίθενται στοιχεία σε σχέση με τον εντολέα και γι’ αυτό δεν υπάρχει κατηγορούμενος για ηθική αυτουργία. Ο λόγος είναι ότι από την έρευνα δεν προέκυψαν επαρκή στοιχεία. Έτσι, η αναφορά στη δικογραφία του 2015 μπορεί να μπήκε στο μικροσκόπιο ως σενάριο για τυχόν σύνδεση με το έγκλημα, ωστόσο, δεν βρέθηκαν στοιχεία που να «δένουν» την εκδοχή αυτή.

Οι συλλήψεις

Το κουβάρι της υπόθεσης άρχισε να ξετυλίγεται όταν οι αστυνομικοί κατάλαβαν ότι μία ημέρα πριν από τη δολοφονία του δημοσιογράφου, αλλά και την ημέρα της εκτέλεσης, ένα βαν ήταν σταθμευμένο σε δρόμο κοντά στο σπίτι του Καραϊβάζ.

Αυτό που ήταν δύσκολο και χρονοβόρο, ήταν αρχικά να συσχετιστεί το βαν με τη δολοφονία και στη συνέχεια να συσχετιστεί το βαν με πρόσωπα. Το βασικό λάθος που «πρόδωσε» τους δράστες ήταν ότι οι πινακίδες κυκλοφορίας του οχήματος ήταν νόμιμες. Έτσι, οι αστυνομικοί έβαλαν στο μικροσκόπιο την εταιρεία καθαρισμού στην οποία ανήκει. Όπως προέκυψε από την έρευνα, η εταιρεία ανήκει στη σύντροφο ενός εκ των δύο αδελφών που συνελήφθησαν.

Μία εκτίμηση της ΕΛ.ΑΣ. είναι ότι οι δράστες δεν άλλαξαν τις πινακίδες θεωρώντας ότι οι Αρχές δεν θα συσχετίσουν το βαν με το έγκλημα (διότι δεν πέρασε από το σημείο της δολοφονίας και στάθμευσε σε άλλο δρόμο) και κατ’ επέκταση δεν θα γίνει ο συσχετισμός μεταξύ της εταιρείας και του ενός εκ των δύο κατηγορουμένων.

Στο μεταξύ, από την έρευνα προέκυψε ότι ο ένοπλος που άνοιξε πυρ κατά του δημοσιογράφου, αρχικά επέβαινε ως συνοδηγός στο σκούτερ που φαίνεται σε σχετικό βίντεο που είχε δει το φως της δημοσιότητας. Μετά τη δολοφονία φεύγει με τον συνεργό του με το σκούτερ, ωστόσο, κάποια στιγμή αποβιβάζεται από τη μηχανή και επιβιβάζεται στο βαν της ομάδας υποστήριξης. Με τον τρόπο αυτό εξαφανίζεται.

Ακόμα κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν ο ένοπλος που δολοφόνησε τον Γιώργο Καραϊβάζ. Οι συλλήψεις ήρθαν μετά από τη συνεχή επανεξέταση στοιχείων που είχαν ληφθεί από κάμερες ασφαλείας.

Πρόκειται για υλικό που είχε ληφθεί από τις πρώτες ημέρες, ωστόσο, αφενός χρειαζόταν χρόνος για επεξεργασία και αφετέρου είχε κριθεί ότι δεν είναι ικανό για να οδηγήσει σε προσωποποίηση κατηγοριών. Η εκτίμηση ότι τα στοιχεία δεν επαρκούν, φαίνεται ότι άλλαξε τις τελευταίες εβδομάδες, μέχρι που τελικά εκδόθηκαν τα δύο εντάλματα σύλληψης. 

 Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)