Παρασκευή 14 Απριλίου 2023

Ουκρανία: «Ανακάτεμα» και αντιδράσεις από τη διαρροή των απόρρητων αμερικανικών εγγράφων

Ουκρανία: «Ανακάτεμα» και αντιδράσεις από τη διαρροή των απόρρητων αμερικανικών εγγράφων
 
Στο προσκήνιο η ενεργός εμπλοκή ΝΑΤΟικών στρατιωτικών στη σύγκρουση, η αποστολή όπλων στο Κίεβο και οι εκτιμήσεις για την εξέλιξη του πολέμου - Τι γράφει ο «Ριζοσπάστης».

Επιμέλεια:

Με αφορμή τη διαρροή των αμερικανικών εγγράφων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, αποκαλύπτονται πολλές αλήθειες που κρατούνται καλά κρυμμένες, αλλά ανοίγουν και σοβαρά ρήγματα στο δυτικό μπλοκ.

Η στήλη αντιγράφει από το «Ριζοσπάτη» της Πέμπτης ένα πολύ ενδιαφέρον ρεπορτάζ, κρατώντας ακόμα και τον τίτλο του:

Το ζήτημα της διαρροής πλήθους απόρρητων αμερικανικών εγγράφων - ένα μεγάλο μέρος των οποίων σχετίζονται με τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο στην Ουκρανία - παραμένει στο προσκήνιο των εξελίξεων γύρω από τη σύγκρουση του ευρωατλαντικού μπλοκ με τη Ρωσία.=

Μεταξύ άλλων, με συνεχιζόμενα δημοσιεύματα σε αμερικανικά και βρετανικά ΜΜΕ τίθενται στο επίκεντρο πληροφορίες των επίμαχων εγγράφων σχετικές με τη δράση ΝΑΤΟικών στρατιωτικών στο έδαφος της Ουκρανίας, με τα παζάρια μεταξύ «συμμάχων» και «εταίρων» για την αποστολή όπλων στο Κίεβο, με τα σχέδια μιας ουκρανικής αντεπίθεσης κ.ά.

Παράλληλα διατυπώνονται θεωρίες και ερωτήματα για τις σκοπιμότητες της διαρροής των εγγράφων, για τα οποία λέγεται ότι προέρχονται κυρίως από το αμερικανικό Πεντάγωνο, αλλά και από μυστικές υπηρεσίες, όπως η CIA και η NSA.

ΝΑΤΟικές Ειδικές Δυνάμεις ανεπτυγμένες στην Ουκρανία

Ορισμένα από τα έγγραφα που διέρρευσαν αποτυπώνουν πτυχές από την άμεση και ενεργό εμπλοκή στρατιωτικών δυνάμεων του ευρωατλαντικού μπλοκ στη σύγκρουση στην Ουκρανία.

Μέσα ενημέρωσης όπως το BBC και η εφημερίδα «Guardian» αναφέρουν πως κάποια από τα έγγραφα, που μοιάζουν αυθεντικά, υποδεικνύουν ότι μέχρι και 50 μέλη των Ειδικών Δυνάμεων του βρετανικού στρατού ήταν «ανεπτυγμένα» στην Ουκρανία φέτος τον Φλεβάρη και τον Μάρτη, μαζί με δεκάδες εν ενεργεία στρατιωτικούς άλλων ΝΑΤΟικών κρατών. Αναφέρεται επίσης ότι είναι ανεπτυγμένα 14 μέλη των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων και 15 των γαλλικών.

Σχολιάζοντας τα παραπάνω, το βρετανικό υπουργείο Άμυνας - όπως αναμενόταν - έκανε λόγο για «ανακριβείς» πληροφορίες, που μπορεί να αποτελούν μέρος προσπάθειας για διασπορά «παραπληροφόρησης». Σε αντίστοιχες διαψεύσεις προέβησαν και άλλοι Δυτικοί αξιωματούχοι, όπως η υπουργός Αμυνας της Ισπανίας, κατά τη χθεσινή συνάντησή της με τον Ουκρανό ομόλογό της.

Από την πλευρά της Ρωσίας ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμ. Πεσκόφ, αφού σημείωσε ότι «όπως όλοι οι άλλοι, δεν ξέρουμε σε ποιο βαθμό μπορούμε να εμπιστευτούμε αυτά τα έγγραφα», επεσήμανε πως «πολύ πριν την εμφάνισή τους είχαμε και έχουμε πληροφορίες ότι συμμετέχουν σε πολεμικές επιχειρήσεις πολλοί στρατιωτικοί εκπαιδευτές από χώρες του ΝΑΤΟ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και μαχητές».

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η εκπαίδευση χιλιάδων Ουκρανών στρατιωτών από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την ΕΕ.

Σ' αυτό το πλαίσιο, η κυβέρνηση της Λιθουανίας ανακοίνωσε ότι έστειλε ομάδα στρατιωτικών στη Γερμανία για να συνεισφέρουν στην εκπαίδευση μελών των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων. Μαζί με Γερμανούς και Βέλγους, οι στρατιωτικοί της Λιθουανίας θα συμμετάσχουν σε πρόγραμμα εκπαίδευσης υπό τον συντονισμό του γερμανικού στρατού μέχρι τις 15 Μάη. Η σχετική απόφαση είχε ανακοινωθεί από τον Λιθουανό υπουργό Αμυνας, κατά την επίσκεψη του Γερμανού ομολόγου του στο Βίλνιους τον περασμένο μήνα.

Πρόκειται για μέρος της Αποστολής της ΕΕ για τη Στρατιωτική Βοήθεια στην Ουκρανία (EUMAM Ukraine), στην οποία συμμετέχει και η Ελλάδα, με την αποστολή εκπαιδευτών του ελληνικού στρατού. Σύμφωνα με τις αποφάσεις της ΕΕ, η EUMAM Ukraine θα παρέχει «ατομική, συλλογική και εξειδικευμένη εκπαίδευση σε έως και 15.000 στελέχη των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πολλές τοποθεσίες στην επικράτεια των κρατών - μελών της ΕΕ».

Ανάβουν «φωτιές» και για τη Σερβία

Άλλο απόρρητο αμερικανικό έγγραφο φέρεται να καταγράφει τις απαντήσεις 38 ευρωπαϊκών κυβερνήσεων στα αιτήματα για πολύμορφη στρατιωτική στήριξη του Κιέβου, ζήτημα γύρω από το οποίο καταγράφονται παζάρια και διαφοροποιήσεις εντός του ευρωατλαντικού άξονα, ανάλογα με τα διαφορετικά συμφέροντα κάθε αστικής τάξης για την «επόμενη μέρα» των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην Ευρώπη.

Το διάγραμμα του Πενταγώνου χωρίζει τρεις κατηγορίες: Χώρες που έχουν δεσμευτεί να παράσχουν «εκπαίδευση και θανατηφόρα βοήθεια», χώρες που έχουν ήδη παράσχει «εκπαίδευση, θανατηφόρα βοήθεια ή και τα δύο» και χώρες με τη στρατιωτική ικανότητα και την πολιτική βούληση «να παράσχουν μελλοντική θανατηφόρα βοήθεια».

Αναφέρεται ότι η Αυστρία και η Μάλτα είναι οι δύο μοναδικές ευρωπαϊκές χώρες με «όχι» και στις τρεις κατηγορίες.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς και την άμεση αντίδραση του Βελιγραδίου, προκάλεσε το γεγονός ότι το έγγραφο καταγράφει πως η Σερβία (που επισήμως τηρεί στάση «ουδετερότητας»), παρότι αρνήθηκε να παράσχει εκπαίδευση στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις, δεσμεύτηκε να στείλει όπλα ή τα έχει ήδη στείλει. Αναφέρει επίσης ότι η Σερβία έχει την πολιτική βούληση και τη στρατιωτική ικανότητα να προσφέρει όπλα στην Ουκρανία μελλοντικά.

Ο Σέρβος υπουργός Άμυνας Μ. Βούτσεβιτς έσπευσε να διαψεύσει τα παραπάνω. «Το έχουμε διαψεύσει τουλάχιστον δέκα φορές, θα το πράξουμε άλλη μια φορά. Η Σερβία δεν πούλησε, ούτε θα πουλήσει όπλα στην ουκρανική ή στη ρωσική πλευρά, ούτε στις χώρες που τις περιβάλλουν. Κάποιοι προφανώς προσπαθούν να παρασύρουν τη Σερβία σ' αυτήν τη σύγκρουση, αλλά εμείς αντιστεκόμαστε, ακολουθώντας τη σταθερή μας στάση, που είναι η ουδετερότητα», δήλωσε.

Δεν απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο τρίτες χώρες να αγοράζουν τα όπλα από τη Σερβία και στη συνέχεια να τα προωθούν στον ουκρανικό στρατό, παραβιάζοντας τους διεθνείς κανόνες.

Το θέμα της πώλησης σερβικών πυρομαχικών στην Ουκρανία δεν προκύπτει για πρώτη φορά: Στα τέλη του 2022, ρωσικά κρατικά ΜΜΕ μετέδωσαν βίντεο από επιχειρήσεις του ουκρανικού στρατού, όπου διακρίνονται βλήματα όλμων σερβικής προέλευσης. Το σερβικό υπουργείο Αμυνας και η στρατιωτική βιομηχανία «Krusik», που παράγει τα συγκεκριμένα βλήματα, διέψευσαν τότε τα δημοσιεύματα και ισχυρίστηκαν ότι δεν έγινε εξαγωγή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία.

Στις 2/3/2023 η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ότι υπάρχουν πληροφορίες για χρήση σερβικού πολεμικού υλικού από τον ουκρανικό στρατό. Το Βελιγράδι προέβη τότε σε νέα διάψευση, διά στόματος μάλιστα του Σέρβου Προέδρου Αλ. Βούτσιτς.

Σημειωτέον, το Βελιγράδι επιχειρεί να διατηρήσει σύνθετες «ισορροπίες» στην ιμπεριαλιστική σύγκρουση. Σε αυτό το πλαίσιο, δεν έχει επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας - και έχει καταγγείλει επανειλημμένες πιέσεις από τη Δύση για το θέμα - ενώ ταυτόχρονα έχει υπερψηφίσει όλα τα δυτικά ψηφίσματα στον ΟΗΕ για την καταδίκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Ν. Κορέα: «Δανεισμός» 500 χιλιάδων οβίδων στις ΗΠΑ

Στο μεταξύ, στον απόηχο της διαρροής εγγράφων για τις συζητήσεις και τις «ανησυχίες» στην κυβέρνηση της Νότιας Κορέας σχετικά με τις αμερικανικές πιέσεις για αποστολή όπλων στο Κίεβο, η νοτιοκορεατική εφημερίδα «DongA Ilbo» ανέφερε χθες ότι η Σεούλ κατέληξε σε συμφωνία να «δανείσει» στις ΗΠΑ 500.000 βλήματα πυροβολικού 155 χιλιοστών.

Τα βλήματα αυτά θα χρησιμοποιηθούν για την αναπλήρωση αποθεμάτων του αμερικανικού στρατού, δίνοντας έτσι μεγαλύτερη ευελιξία στην Ουάσιγκτον να συνεχίσει να προμηθεύει το Κίεβο με πυρομαχικά.

Με τη μορφή του «δανεισμού» στις ΗΠΑ, η Νότια Κορέα παρακάμπτει νόμο που απαγορεύει την προμήθεια όπλων σε χώρες που εμπλέκονται σε σύγκρουση, και ικανοποιεί το αίτημα της Ουάσιγκτον. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είχε αγοράσει 100.000 τέτοια βλήματα πέρυσι και είχε ζητήσει την ίδια ή μεγαλύτερη ποσότητα φέτος τον Φλεβάρη.

Στο μεταξύ, άλλο απόρρητο αμερικανικό έγγραφο που διέρρευσε υποστηρίζει ότι ο Πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, διέταξε την παραγωγή 40.000 ρουκετών για να παραδοθούν στη Ρωσία και ζήτησε από τους υπευθύνους να κρατηθεί μυστικό αυτό το σχέδιο, «για να αποφευχθούν προβλήματα με τη Δύση», όπως γράφει η αμερικανική εφημερίδα «Washington Post». Οι ΗΠΑ διέψευσαν αυτήν την πληροφορία, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία ένδειξη πως τέθηκε σε εφαρμογή τέτοιο σχέδιο.

Προβλέψεις για στρατιωτικό αδιέξοδο τους επόμενους μήνες

Σε ένα ακόμα απόρρητο έγγραφο, που το επικαλείται και πάλι η «Washington Post», οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών εκφράζουν αμφιβολίες για τις προοπτικές της σχεδιαζόμενης ουκρανικής αντεπίθεσης, από την οποία μπορεί να υπάρξουν μόνο «μικρά εδαφικά κέρδη».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το έγγραφο αναφέρει ότι «η συνεχιζόμενη ανεπάρκεια των Ουκρανών στην εκπαίδευση του στρατού και σε αποθέματα πυρομαχικών πιθανότατα θα δυσκολέψει κάθε πρόοδο και θα επιδεινώσει τις απώλειες κατά τη διάρκεια της επίθεσης».

Αντίστοιχα, το CNN μετέδωσε ότι σε ορισμένα από τα απόρρητα έγγραφα καταγράφεται μια απαισιόδοξη εκτίμηση των ΗΠΑ για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία, με την πρόβλεψη για αδιέξοδο στους επόμενους μήνες. Μεταξύ άλλων καταγράφεται η έλλειψη πυρομαχικών στην ουκρανική αεράμυνα, που μπορεί να οδηγήσει σε εναέρια υπεροχή των ρωσικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του το Κίεβο επιχειρεί να υποβαθμίσει την αξία των εγγράφων που διέρρευσαν, με τον υπουργό Άμυνας Ολ. Ρέζνικοφ να δηλώνει χθες ότι «υπάρχουν πολλές πληροφορίες σε αυτά οι οποίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα» και ότι «οι πληροφορίες που ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα έχουν χάσει τη σημασία του».

Ο ίδιος είπε πως πιστεύει ότι οι διαρροές ήταν μια σκόπιμη προσπάθεια να αναδειχθούν οι διαφωνίες μεταξύ των συμμάχων του Κιέβου. «Ο κερδισμένος από αυτήν την υπόθεση είναι φυσικά η Ρωσία και οι σύμμαχοί της ή οι υποστηρικτές της», δήλωσε. «Ο στόχος είναι να μειωθεί το επίπεδο της εμπιστοσύνης μεταξύ των εταίρων μας, ειδικά των ΗΠΑ και των άλλων χωρών».

Από την πλευρά του, πάντως, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σ. Ριαμπκόφ εμφανίστηκε επιφυλακτικός για την αυθεντικότητα των εγγράφων, αλλά και για τη σκοπιμότητα της διαρροής τους. Οπως επεσήμανε, στο παρελθόν έχουν υπάρξει διαρροές αυθεντικών εγγράφων, ωστόσο «δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αποτελούν μέρος της σύγκρουσης και διεξάγουν ουσιαστικά έναν υβριδικό πόλεμο εναντίον μας, είναι πιθανό τέτοια τεχνάσματα να χρησιμοποιηθούν για να παραπλανήσουν τον αντίπαλο».

Σε ένα τέτοιο φόντο, ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντ. Σμίχαλ συναντήθηκε χθες στο Πεντάγωνο με τον Αμερικανό υπουργό Αμυνας Λ. Όστιν, επαναφέροντας τα αιτήματα του Κιέβου για περισσότερα όπλα: «Αεράμυνα, βαρύ πυροβολικό και εξοπλισμούς, όλμους και πυρομαχικά», όπως και για μαχητικά αεροσκάφη F-15 και F-16, καθώς και για πυραύλους μεγαλύτερου βεληνεκούς.

Ο Όστιν υπογράμμισε ότι «θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στην αμυντική βιομηχανική βάση μας, για να αυξήσουμε παραπέρα την παραγωγή».

Ρωσία: Δοκιμή «προηγμένου» διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου

Στο μεταξύ, η Ρωσία προχώρησε την Τρίτη στη δοκιμαστική εκτόξευση ενός «προηγμένου» διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου (ICBM).

Η εκτόξευση έγινε από το πεδίο δοκιμών Καπούστιν Γιαρ, κοντά στα σύνορα με το δυτικό Καζακστάν, και ο πύραυλος έπληξε «έναν εικονικό στόχο στο πεδίο εκπαίδευσης του Σάρι Σαγκάν» στο Καζακστάν.

Το υπουργείο, χωρίς να αναφέρει τον τύπο του πυραύλου, ανακοίνωσε ότι η άσκηση είχε στόχο «να δοκιμαστούν προηγμένοι εξοπλισμοί μάχης». Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν είχε αναφέρει στα τέλη Φλεβάρη ότι θα τεθεί φέτος σε λειτουργία ο πιο πρόσφατος από τους διηπειρωτικούς βαλλιστικούς πυραύλους, ο «Sarmat», ο οποίος περιγράφεται ως όπλο ικανό «να παρακάμψει όλα τα αντιαεροπορικά συστήματα».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας Σ. Ριαμπκόφ, εξάλλου, η Μόσχα ειδοποίησε τις ΗΠΑ για τη δοκιμαστική εκτόξευση.

Σε μία παράλληλη εξέλιξη, οι ρωσικές αρχές της Κριμαίας και της Σεβαστούπολης ανακοίνωσαν ότι φέτος δεν θα διεξαχθούν σε αυτές παρελάσεις και εκδηλώσεις για τη Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης (9 Μάη) και για την Πρωτομαγιά, «για λόγους ασφαλείας».

Το προηγούμενο διάστημα έχουν πραγματοποιηθεί επιθέσεις με drones εναντίον εγκαταστάσεων στην Κριμαία, περιοχές της οποίας παραμένουν σε υψηλό επίπεδο συναγερμού για «τρομοκρατική απειλή», μετά τη μεγάλη έκρηξη στη γέφυρα στο Στενό του Κερτς. 

Αναρτήθηκε από: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)