Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα: οι προγραμματικές δεσμεύσεις

 

Τις προτάσεις του και τις προγραμματικές του δεσμεύσεις όσον αφορά τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα έδωσε στη δημοσιότητα ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με δράσεις για την προώθηση των δικαιωμάτων της και την πραγματοποίηση του στόχου του κόμματος για «Δικαιοσύνη παντού», που είναι και το βασικό σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εκλογών.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ συμπεριλαμβάνει μια δέσμη δράσεων για την προώθηση των ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιωμάτων, οι οποίες για πρώτη φορά στη χώρα συνδιαμορφώθηκαν με το σύνολο των ΛΟΑΤΚΙ+ συλλογικοτήτων, των αρμόδιων κοινοβουλευτικών τομεαρχών και της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τις αμέσως επόμενες μέρες θα ακολουθήσει ενημερωτική καμπάνια για τις ΛΟΑΤΚΙ+ διεκδικήσεις.

Πρώτη προτεραιότητα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, είναι η άμεση ψήφιση της πρότασης νόμου για την ισότητα στο γάμο που κατέθεσε τον περασμένο Ιούνιο, ενώ στην πρόταση του κόμματος αίρονται μια σειρά από ανισότητες όχι μόνο ως προς τον γάμο αλλά και την τεκνοθεσία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Όπως επίσης και την αναθεώρηση του εμβληματικού νόμου για τη Νομική Αναγνώριση της Ταυτότητας Φύλου, σύμφωνα και με διεθνείς καλές πρακτικές. Οι εμμονές της συντηρητικής κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η αιτία που η πρόταση νόμου δεν ήρθε τελικά προς ψήφιση και στη Βουλή.
 

Οι προγραμματικές δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ+ ανά τομέα

Εκπαίδευση

Ένταξη της σεξουαλικής εκπαίδευσης, ως υποχρεωτικού μαθήματος σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, οριζόντια, συνεχής επιμόρφωση των εκπαιδευτικών σε έμφυλα και ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα και αλλαγή των σχολικών εγχειριδίων, ώστε να είναι συμπεριληπτικά.

Άνεργοι

Οριζόντιο πρόγραμμα ενίσχυσης της απασχόλησης και ενδυνάμωσης ανέργων και συμπερίληψη των ΛΟΑΤΚΙ+ στις Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες (ΕΚΟ).

Στέγαση

Δημιουργία μονάδων ημιαυτόνομης διαβίωσης για φιλοξενία ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων, που αποκλείονται από οικογενειακά και κοινωνικά περιβάλλοντα.

Ψυχική υγεία

Βελτίωση της τροπολογίας για τις θεραπείες μεταστροφής που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ. Ενσωμάτωση του ICD-11 και αποψυχιατρικοποίηση των τρανς ταυτοτήτων.

Υγεία

Κανένας αποκλεισμός ή διάκριση στην πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη. Επικαιροποίηση με βάση τις διεθνείς οδηγίες, το ιατρικό πρωτόκολλο και τις διεθνείς καλές πρακτικές, όλων των διαδικασιών φυλομετάβασης των τρανς ατόμων και πλήρης ασφαλιστική κάλυψη. Άμεση εφαρμογή των εργασιών των επιτροπών για α) Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τον HIV και β) την υγειονομική κάλυψη των τρανς ατόμων, που έχουν ήδη ολοκληρωθεί από το 2019 αλλά η Ν.Δ. πάγωσε την εφαρμογή τους.

Ίση μεταχείριση

Επέκταση της νομοθεσίας για την ίση μεταχείριση ν.4443/2016 πέραν της εργασίας και στα πεδία της παροχής υπηρεσιών και αγαθών, της παιδείας, της υγείας, της κοινωνικής ασφάλισης, καθώς και της στέγασης.

Επισημαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, έχει επισημάνει ότι η επόμενη προοδευτική κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα αντιμετωπίσει τις διακρίσεις που βιώνουν τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα σε όλους τους τομείς, μέσω μιας συνολικής διττής μεταρρύθμισης και στρατηγικής. Γιατί η ευθύνη μιας συγκροτημένης και εμφορούμενης από τα ιδανικά της ισότητας, της δικαιοσύνης και της ελευθερίας, πολιτείας είναι να αντιμετωπίσει το ζήτημα στην ολότητά του.

Ολόκληρο το πρόγραμμα του και οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα εδώ.

Η καμπάνια της Ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ και της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ

Ένα «εξωγήινο» ον (ο «εξωγήινος του Υμηττού» κατά την ειρωνική-κακοποιητική τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη για τα διεμφυλικά άτομα προ εξαετίας από το βήμα της Βουλής) διεκδικεί σήμερα ίσα δικαιώματα για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα, που απαιτούν από την κυβέρνηση και την κοινωνία, να μην τους βλέπουν σαν «εξωγήινα». Η καμπάνια φιλοδοξεί να επικοινωνήσει τις διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, που παράλληλα είναι και δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. ως εν η δυνάμει αυριανή κυβέρνηση.

Στην ερώτηση «από ποιόν πλανήτη έρχεστε;» το εξωγήινο απαντά: «Δεν είμαι εξωγήινο, ΛΟΑΤΚΙ+ είμαι» τοποθετώντας την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα και τις διεκδικήσεις της στην σφαίρα της πραγματικότητας και όχι σε κάποιο παράλληλο σύμπαν, στο οποίο ο χρόνος για την πραγματοποίηση των απαιτήσεων της δεν έχει φτάσει ακόμη, όπως σύσσωμη δηλώνει η ΝΔ! 


Για την πραγματοποίηση συνεργάστηκαν τα μέλη της ομάδας ΛΟΑΤΚΙ+ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ.

Ιδέα-σκηνοθεσία: Νίκος Σούλης

Σενάριο: Διονύσης Γεωργάνος

Ειδικά εφέ: Αδελφοί Αλαχούζοι

Δ. Φωτογραφίας: Κώστας Σταμούλης

Στον ρόλο του εξωγήινου η Σοφία Σπυράτου

1 σχόλιο:

  1. Μεγάλα ,κούφια λόγια που αποβλέπουν σε ψηφοθηρία.Η δικαιοσύνη είναι βαθιά και τεράστια λέξη που πολλοί ιδεαλιστές και ιδεολόγοι έδωσαν τη ζωή και το αίμα τους για να κάνουν οι εξουσίες ένα βήμα πίσω και όχι ο κόσμος ένα βήμα μπροστά.Να μιλάει τώρα το κατεστημένο και οι γιάπηδες γι'αυτό,πιό πολύ για black χιούμορ μου μοιάζει.Την ισότητα δε,την μεταβάλλαμε σε ανισότητα.Εδώ με πρόσχημα την κρίση καταργήσατε δικαιώματα εργασιακά ή δεχτήκατε και δεν τα αλλάξατε όταν ήρθατε στην εξουσία,η παιδεία παράγει αγράμματους ανέργους,τα ράντζα στα νοσοκομεία και η κατάρευση του ΕΣΥ συνεχίστηκε,οι άστεγοι πληθαίνουν,η φτώχεια βασιλεύει και κάποιοι θέλουν να καλύπτουν τα ταμεία αλλαγή φύλου.Γιατί όχι και μεταμόσχευση μυαλού;Εδώ οι ανάπηροι που δεν ήταν επιλογή τους ζουν με επιδόματα πείνας αποκλεισμένοι από παντού και οι λοατκι που είναι επιλογή τους ,βαφτίζονται ευπαθής κοινωνική ομάδα.Εδώ πρεζάκια τρυπιούνται επίτηδες για να κολλήσουν aids για να παίρνουν επίδομα τη στιγμή που άνθρωποι κοιμούνται σε υπόγειες διαβάσεις μεγάλων πόλεων.Και αυτοί δυστυχισμένοι άνθρωποι είναι και πρέπει κάτι να γίνει αλλά με πραγματική δικαιοσύνη και ισότητα.Αυτοί δυστυχώς είναι θύματα αφού δε μπορούν να είναι ρεαλιστές και διεκδικούν πράγματα που δεν τους ανήκουν,όπως η τεκνογονίααφού δε μπορούν να τα παράγουν και χωρίς να σκεφτούν τα δικαιώματα αυτού του παιδιού.Σκεφτήκατε ποτέ πως βολεύει τις εξουσίες για να μειωθεί ο πληθυσμός σε παγκόσμια κλίμακα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)