Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

Ιστορίες με γιαούρτια και αυγά

 

Είναι αλήθεια πως κάποιες μορφές δημόσιας αποδοκιμασίας ξεπερνούν αυτό που ορίζουμε ως επιτρεπτό όριο, ωστόσο δεν παύουν να αποτελούν μια ιστορικά καταγραμμένη -πολύ πριν ανακαλυφθούν οι «αριστεριστές»- διεθνώς διαδεδομένη «παράδοση», ειδικά για όσους δεν έχουν άλλον τρόπο να εκφράσουν δημόσια σε πολιτικά πρόσωπα την έντονη αντίθεσή τους είτε για τις πολιτικές που ακολουθούν είτε για ακραίες δηλώσεις τους.

 

Ετσι, κατά καιρούς ηγέτες, υπουργοί και βουλευτές πολλών χωρών έχουν δεχτεί επιθέσεις με αυγά, γιαούρτια, σάπια φρούτα, παπούτσια κ.λπ. Όπως μας πληροφορεί η γνωστή «Μηχανή του Χρόνου», το «έθιμο» αυτού του τύπου αποδοκιμασίας κρατάει τουλάχιστον από το 63 μ.Χ. όταν ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Βεσπασιανός δέχτηκε λόγω της φτώχειας και των σκληρών ποινών που επέβαλλε επίθεση με γογγύλια.

Πολλοί το κρίνουν αυτό ως αντιδημοκρατική ένδειξη διαμαρτυρίας, ενώ άλλοι το επιδοκιμάζουν. Συνήθως οι πλέον ψύχραιμοι διακωμωδούν τα περιστατικά σε βάρος τους, ενώ άλλοι ζητούν την τιμωρία των δραστών.

Ο Τζορτζ Μπους δέχτηκε το 2008 επίθεση με παπούτσι από τον Αλ Ζαΐντι για τις χήρες και τα ορφανά του Ιράκ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ χαριτολόγησε λέγοντας ότι το παπούτσι ήταν νούμερο 10, αλλά ο δράστης συνελήφθη και καταδικάστηκε.

Μεγάλη διάδοση γνωρίζει αυτή η μορφή διαμαρτυρίας στη Μ. Βρετανία κυρίως την εποχή του θατσερισμού. Πρωθυπουργοί και υπουργοί δέχτηκαν κατά καιρούς πλαστικά μπουκάλια, γιαούρτια, αυγά, υγρή σοκολάτα, γρασίδι και λάσπη (τα τελευταία δύο «προϊόντα» είχαν αιτία απαγορεύσεις στο κυνήγι).

Το 2022 ο βασιλιάς Κάρολος δέχτηκε επίθεση με αυγά από φοιτητή ο οποίος τελικά αφέθηκε ελεύθερος, ενώ η αστυνομία τού απαγόρευσε να κουβαλά αυγά σε δημόσιους χώρους!

Το ζεύγος Κλίντον έγινε ξεχωριστά στόχος ενώ ο Εμ. Μακρόν δέχτηκε αυγά λόγω του αντεργατικού νόμου. Ο πρόεδρος Μαδούρο είχε δεχτεί το 2015 «επίθεση» με μάνγκο από άστεγη, αλλά ο ίδιος στη συνέχεια φρόντισε να της βρει στέγη.

Πέντε αυγά στο κεφάλι του είχε δεχτεί ο Πολ Τόμσεν (ΔΝΤ) από ακτιβιστή κατά την επίσκεψή του στη χώρα μας το 2012. Στόχος επίθεσης με παπούτσι από γνωστό ακροδεξιό είχε γίνει ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, αλλά δεν έδωσε συνέχεια στο περιστατικό.

Στόχος για το «μαζί τα φάγαμε» είχε γίνει και ο Θ. Πάγκαλος ενώ έτρωγε σε ταβέρνα. Στόχοι έγιναν κατά καιρούς περιφερειάρχες, υπουργοί και βουλευτές όλων των κομμάτων (π.χ. Ν. Τσώνης, Α. Καχριμάνης, Α. Τσανάκα, Κ. Λαπαβίτσας, Β. Κικίλιας, Γ. Καλαϊτζής κ.λπ.).

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)