Παρασκευή 19 Μαΐου 2023

El Pais: Ελπίδα ο Τσίπρας - WSJ: «Καρφιά» σε Μητσοτάκη για το κράτος δικαίου

El Pais: Ελπίδα ο Τσίπρας - WSJ: «Καρφιά» σε Μητσοτάκη για το κράτος δικαίου
 
 
 
Μηνύματα για τις εκλογές στην Ελλάδα από κορυφαία, ευρωπαϊκά και αμερικανικά ΜΜΕ.
Ως τη «μοναδική ελπίδα της αριστεράς» για να επιστρέψει στην εξουσία στην Ελλάδα παρουσιάζει τον Αλέξη Τσίπρα η ισπανική El Pais, ενόψει των εκλογών που διεξάγονται την Κυριακή στη χώρα μας. Από την άλλη πλευρά, η Wall Street Journal επισημαίνει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης πάει σε εκλογές με «σύννεφο» το σκάνδαλο των υποκλοπών, για την «παρακολούθηση πολιτικών φίλων και εχθρών» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Δύο ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των εκλογών στη χώρα η Wall Street Journal σε άρθρο της με τίτλο «Ο Μητσοτάκης πηγαίνει στις εκλογές εν μέσω ανησυχιών για το κράτος δικαίου», περιγράφει το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αναφορικά με τους χειρισμούς του πρωθυπουργού και την προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου αλλά και το αποτύπωμα που αφήνει η διακυβέρνηση Μητσοτάκη στους θεσμούς και στο κράτος δικαίου.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να διατηρήσει την εξουσία μετά τις εκλογές της Κυριακής, αλλά βρίσκεται κάτω από ένα σύννεφο: Ένα σκάνδαλο σχετικά με την παρακολούθηση πολιτικών φίλων και εχθρών έχει εντείνει τις ανησυχίες για το κράτος δικαίου σε μια χώρα που εξακολουθεί να προσπαθεί να θεραπευτεί από μια τραυματική κρίση χρέους, γράφει η Wall Street Journal.

Advertisement
Τον τελευταίο χρόνο, η κεντροδεξιά κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να μαζέψει τις αποκαλύψεις ότι η υπηρεσία πληροφοριών, η οποία αναφέρεται στο γραφείο του πρωθυπουργού, παρακολοθούσε άτομα τις ιδιας της κυβέρνησης, βουλευτές της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους, επιχειρηματίες και αρχηγούς του στρατού. Η υπόθεση ονομάστηκε «ελληνικό Watergate».

Αναφορικά με το αποτέλεσμα των εκλογών η αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι η Νέα Δημοκρατία, αναμένεται να τερματίσει πρώτη στις εκλογές της Κυριακής με περίπου 35%, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις, αλλά χωρίς να καταλανβάνει την πλειοψηφία στο κοινοβούλιο που πιθανότατα θα οδηγήσει σε δεύτερες κάλπες.

Σε μια χώρα όπου το βιοτικό επίπεδο δεν έχει ανακάμψει από τη βαθιά ύφεση τη δεκαετία του 2010, η οικονομική ανάπτυξη επιστρέφει επιτέλους. Ο Μητσοτάκης θεωρείται ευρέως ως ικανός, φιλικός προς τις επιχειρήσεις τεχνοκράτης, που έχει καθοδηγήσει την οικονομία σε ταραχώδεις περιόδους, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας Covid-19 και των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία, αναφέρει επίσης η WSJ.

Αλλά η διαχείριση της εξουσίας από τον ίδιο έχει προβληματίσει πολλούς από τους φιλελεύθερους Έλληνες που εναπόθεσαν τις ελπίδες τους σε αυτόν πριν από τέσσερα χρόνια. Η κυβέρνηση έχει κατηγορηθεί ότι άλλαξε τον νόμο προς όφελος τραπεζιτών και στελεχών επιχειρήσεων που αντιμετωπίζουν δίκες για οικονομικά εγκλήματα και ότι χρησιμοποιεί τη δημόσια επιρροή της για την ενίσχυση δικτύων πατρωνίας. Η κυβέρνηση δηλώνει ότι τα μέτρα ήταν διαφανή, απαραίτητα και σύμφωνα με την ευρωπαϊκή πρακτική.

El Pais για Αλέξη Τσίπρα: Ο πιο σημαντικός πολιτικός της γενιάς του

Εκτενές θέμα για τις εκλογές στην Ελλάδα αφιερώνει και η ισπανική El Pais, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι ο πρώην πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι ο καλύτερος υποψήφιος «για να τερματίσει τέσσερα χρόνια συντηρητικής διακυβέρνησης», χαρακτηρίζοντας μάλιστα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ ως την «πιο σημαντική πολιτική προσωπικότητα της γενιάς του» και ως τον «πιο επιδέξιο και χαρισματικό ομιλητή».

Στο δημοσίευμα της El Pais, παρατίθεται δήλωση Ευρωπαίου αξιωματούχου που σχολιάζει ότι ο Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε ένα τεράστιο βάρος το 2015, κάτι που θα ήταν αδύνατο να πράξει η Δεξιά.

Αναφορά κάνει και στη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, αφήνοντας αιχμές για το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά και την τραγωδία των Τεμπών:

«Ούτε ένα μεγάλο σκάνδαλο κατασκοπείας σε ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, δημοσιογράφους, στρατιωτικούς, ακόμη και τους υπουργούς του, φαίνεται να έχει επιβαρύνει τον Μητσοτάκη. Οι δασικές πυρκαγιές του 2021, για τις οποίες η Κυβέρνηση αναγκάστηκε να απολογηθεί λόγω της τρομερής διαχείρισης, δεν έχουν φθείρει ούτε τη Νέα Δημοκρατία. Ούτε η αύξηση της τιμής της κατοικίας, που οδήγησε στην αύξηση των εξώσεων, ούτε η κινητοποίηση καλλιτεχνών και φοιτητών ενάντια στα συντηρητικά εκπαιδευτικά σχέδια, ούτε η κριτική για τις απελάσεις των μεταναστών. Στις χειρότερες στιγμές, τα βασικά ΜΜΕ, με μακρά παράδοση στη στήριξη της δεξιάς, ήταν πάντα στο πλευρό του Εκτελεστικού. Ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης που ζήτησε την ανωνυμία του πιστεύει».

Αναφέρεται επίσης στο γεγονός πως ο πρώην πρωθυπουργός κατόρθωσε να μεταμορφώσει τον ΣΥΡΙΖΑ από ένα πολύ μικρό κόμμα της ριζοσπαστικής Αριστεράς με ποσοστά κοντά στο 4% σε κόμμα εξουσίας που κυβέρνησε την Ελλάδα με 36% το 2015.

Wall Street Journal: «Καρφιά» για pushbacks και φίμωση των ΜΜΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τα Ηνωμένα Έθνη και τα διεθνή μέσα ενημέρωσης έχουν επισημάνει καταγγελίες για παράνομες απελάσεις προσφύγων και άλλων μεταναστών από ελληνικά ύδατα ή εδάφη. Η Αθήνα απέρριψε όλες τις σχετικές αναφορές, συνεχίζει η WSJ.

Η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση στην ΕΕ σε ό,τι αφορά την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης για δύο συνεχόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση με έδρα το Παρίσι. Μεταξύ των επικρίσεων της ομάδας:

Λίγοι επιχειρηματίες, οι περισσότεροι με κυβερνητικούς δεσμούς, κυριαρχούν στην ιδιοκτησία των μέσων ενημέρωσης, ενώ οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν εκφοβισμό από την παρακολούθηση της κυβέρνησης, τις μηνύσεις, τη σκληρή αστυνόμευση και τη βία από πολιτικούς εξτρεμιστές. Η κυβέρνηση λέει ότι η κατάταξη είναι αναξιόπιστη.

Ερωτηθείς για την υπόθεση των παρακολουθήσεων εκπρόσωπος του πρωθυπουργού είπε: «Αυτό το θέμα έχει συζητηθεί επανειλημμένα δημόσια και στη Βουλή από την κυβέρνηση και δεν έχουμε τίποτε άλλο να προσθέσουμε».

Η κυβέρνηση δεν έχει αρνηθεί ότι οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες παρακολούθησαν πολιτικούς, δημοσιογράφους και άλλους, σημειώνει η εφημερίδα. Πολλά από τα ίδια άτομα στοχοποιήθηκαν επίσης με ισχυρό λογισμικό παρακολούθησης που ονομάζεται Predator, συμπεριλαμβανομένου του Νίκου Ανδρουλάκη, αρχηγού του ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση υποστήριξε ότι ιδιωτικοί παράγοντες λειτουργούσαν το Predator. Οι στόχοι παρακολούθησης λένε ότι πιστεύουν πως οι πληροφορίες που συγκεντρώθηκαν, κοινοποιήθηκαν σε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Οι εισαγγελείς ερευνούν. Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν γνώριζε για τις υποκλοπές ή τη χρήση spyware εναντίον πολιτικών και δημοσιογράφων ενώ στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών την προηγούμενη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών λέγοντας πως ο Νίκος Ανδρουλάκης δεν θα έπρεπε να είναι υπό παρακολούθηση.

Τι λέει η Wall Street Journal για την τραγωδία των Τεμπών

Το δημοσίευμα κάνει λόγο και για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, το οποίο έχει «τσακαλώσει» την εικόνα του πρωθυπουργού.

Η τραγωδία στα Τέμπη τον Φεβρουάριο, που κόστισε τη ζωή 57 ανθρώπων, αποκαλύπτοντας τα συνεχιζόμενα προβλήματα πατρωνίας και κακοδιαχείρισης στον δημόσιο τομέα της Ελλάδας, έχει επίσης πλήξει το αφήγημα της κυβέρνησης για ανανέωση.

«Τα θέματα που ήρθαν στο φως έχουν αφαιρέσει τη λάμψη από τον Μητσοτάκη», δήλωσε ο Νικ Μαλκουτζής, συνιδρυτής της ιστοσελίδας ανάλυσης για την Ελλάδα MacroPolis.gr. «Αλλά αυτό είναι ένα εκλογικό σώμα που πέρασε την κρίση χρέους, που μπορεί να δει μια οικονομική ανάκαμψη να αναδύεται αργά και που φαίνεται να πιστεύει ότι είναι καλύτερο να αφήσει την οικονομία στα χέρια του Μητσοτάκη» παρά σε εκείνα του ΣΥΡΙΖΑ, που παραλίγο να βγάλει την Ελλάδα από το ευρώ το 2015.

Η Ελλάδα είναι μία από τις πολλές χώρες της ΕΕ όπου οι ανησυχίες για το κράτος δικαίου έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, γράφει η εφημερίδα. Αν και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ παραμένουν δημοκρατίες με ανταγωνιστικές εκλογές, σε πολλά μέρη οι κυβερνήσεις προσπάθησαν να εδραιώσουν την εξουσία τους ελέγχοντας τα μέσα ενημέρωσης, το δικαστικό σώμα, τις ανεξάρτητες αρχές και άλλους θεσμούς.

Σε όλη την πρόσφατη ιστορία της Ελλάδας, η ιδέα ενός φιλελεύθερου κράτους βασισμένου σε αμερόληπτους κανόνες συναγωνίστηκε με τις συνήθειες πίστης στην οικογένεια, τις φατρίες και τα δίκτυα πατρωνίας. Η σύγχρονη Ελληνική Δημοκρατία αποκαταστάθηκε μόλις το 1974, μετά από χρόνια στρατιωτικής δικτατορίας, γράφει επίσης.

H οικονομική κρίση του 2010 στο μικροσκόπιο της Wall Street Journal

Η σκληρή οικονομική κρίση της δεκαετίας του 2010, η οποία έφερε πικρή πόλωση, αποδυνάμωσε περαιτέρω τους μηχανισμούς ελέγχου, καθώς λαϊκιστικά πρωτοεμφανιζόμενα κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και κατεστημένα κόμματα όπως η Νέα Δημοκρατία προσπάθησαν να ελέγξουν τους μοχλούς της εξουσίας.

«Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή αλλά και βαλκανική. Όλοι οι Έλληνες ηγέτες αισθάνονται την ανάγκη να χρησιμοποιήσουν σκοτεινά μέσα, να δράσουν έξω από το σύστημα για να το ελέγξουν», είπε ένας βετεράνος παρατηρητής της πολιτικής.

Πολλοί ήλπιζαν ότι ο Μητσοτάκης θα ήταν διαφορετικός. Γόνος μιας πολιτικής δυναστείας -μία από τις τρεις οικογένειες που κυριάρχησαν στην ελληνική πολιτική για το μεγαλύτερο μέρος της εποχής μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- έκανε σπουδές στα πανεπιστήμια του Χάρβαρντ και του Στάνφορντ. Στους προηγούμενους εργοδότες του περιλαμβάνονται η Chase Bank και η McKinsey στο Λονδίνο.

Οι ΗΠΑ ήταν μια σημαντική εμπειρία για τον Μητσοτάκη, δήλωσε ο Kevin Featherstone, μελετητής της σύγχρονης Ελλάδας στο London School of Economics και συγγραφέας ενός βιβλίου για τους Έλληνες πρωθυπουργούς. Μέχρι σήμερα, ο Μητσοτάκης μπορεί να εμφανίζεται πιο άνετα μιλώντας σε ένα διεθνές κοινό στα αγγλικά παρά στην πατρίδα του στα ελληνικά.

Οπως θυμίζει, το 2016, κέρδισε απροσδόκητα την ηγεσία της ΝΔ, χάρη στους κεντρώους υποστηρικτές που τον έβλεπαν ως εκσυγχρονιστή. Ο Κ. Μητσοτάκης είχε επικρίνει έντονα τις αυταρχικές τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, δεσμευόμενος να αποκαταστήσει τους ανεξάρτητους θεσμούς.

Αλλά πίσω στην πατρίδα, υπό έναν συγκεντρωτικό τρόπο διακυβέρνησης που ονόμασε «επιτελικό κράτος», ο Μητσοτάκης έθεσε την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) υπό τον άμεσο έλεγχό του. Επέλεξε τον ανιψιό του, Γρηγόρη Δημητριάδη, ως επικεφαλής του επιτελείου του παρά την προηγούμενη υπόσχεση να μη διορίσει μέλη της οικογένειας σε ανώτερες θέσεις.

Ο Γρ. Δημητριάδης ήταν καθοριστικός στην προώθηση των προτεραιοτήτων πολιτικής του Μητσοτάκη. Εκτιμούσε την πίστη περισσότερο από κάθε τι και παραγκώνισε αξιωματούχους που δεν μπορούσε να ελέγξει, είπαν άνθρωποι που γνωρίζουν τον πρωθυπουργό. Ο Δημητριάδης δεν απάντησε σε αιτήματα της WSJ, για σχολιασμό. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)