Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Απόδημοι: Ψηφίζουν όλοι από τις ευρωεκλογές - Ναι και από ΠΑΣΟΚ

Απόδημοι: Ψηφίζουν όλοι από τις ευρωεκλογές - Ναι και από ΠΑΣΟΚ
 
 
Με πάνω από 220 ψήφους αναμένεται να περάσει το σχέδιο νόμου της κυβέρνησης - Ποιοι λένε «όχι» - 800.000 εκτιμάται ότι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους!

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων, που το μεγάλο μέρος της προοδευτικής αντιπολίτευσης χαρακτηρίζει «νομοσχέδιο αλλοίωσης του εκλογικού σώματος», θα γίνει νόμος του κράτους την επόμενη εβδομάδα.

«Ναι», πέραν της ΝΔ, αναμένεται να ψηφίσουν το ΠΑΣΟΚ, η Πλεύση Ελευθερίας (η Ζωή Κωνσταντοπούλου το δήλωσε μετά τη συνάντησή της με την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως) και τα (λοιπά;) κόμματα της ακροδεξιάς, που εκτιμούν ότι θα λάβουν ψήφους από τους αποδήμους λόγω της στάσης τους στα εθνικά θέματα.

Περιέργως, για λόγους που η στήλη δεν γνωρίζει, φέρεται να άλλαξε στάση η Ελληνική Λύση, που το Δεκέμβριο του 2019 είχε υπερψηφίσει το ίδιο ακριβώς σχέδιο νόμου. Τότε, οι ψήφοι ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνικής Λύσης δεν έφτασαν τους 200 και το σχέδιο νόμου απορρίφθηκε καθώς δεν υπερψηφίστηκε από τα δυο τρίτα της Ολομέλειας, όπως απαιτεί το Σύνταγμα.

Το σχέδιο νόμου αναμένεται να καταψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, καθώς το ίδιο είχε πράξει και το 2019, καθώς βεβαίως και το ΚΚΕ. Με ανακοίνωσή του, μάλιστα, ο Περισσός συνδέει ευθέως τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά με τη βιασύνη της κυβέρνησης για την ψήφο των ομογενών, εκτιμώντας προφανώς ότι ενόψει Χάγης θα υπάρξουν έκτακτες πολιτικές εξελίξεις και η κυβέρνηση θα χρειαστεί ως «εφεδρεία» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, τις ψήφους των ομογενών.

Με την υπερψήφιση του νομοσχεδίου μα πάνω από 200 βουλευτές, οι απόδημοι έλληνες θα ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους για πρώτη φορά στις προσεχείς ευρωεκλογές, που θα διεξαχθούν στις αρχές του προσεχούς Ιουνίου.

Είναι εντυπωσιακό πως δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των αποδήμων που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους, σύμφωνα όμως με κάποιους υπολογισμούς εκτιμάται ότι ανέρχονται περί τους 800.000!

Για το τι επιπτώσεις θα έχει η ψήφος των αποδήμων σε προσεχές σημείωμά μας. 

Πηγή:ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)