Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023

Δεύτερη νύχτα κόλασης σε Μάνδρα και Λουτράκι - μεγάλη κινητοποίηση στα διυλιστήρια

 

Εικόνες αποκάλυψης είδαν τα μάτια όλων όσοι συμμετέχουν στις αγωνιώδεις επιχειρήσεις κατάσβεσης των πυρκαγιών που μαίνονται παράλληλα στη Μάνδρα Αττικής και στον Δήμο Λουτρακίου, όπου έχουν καταστραφεί δεκάδες σπίτια, πυκνές δασικές εκτάσεις και εκτάσεις με χαμηλή βλάστηση, ενώ χιλιάδες άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους για να σωθούν. 

Στις φλόγες χάθηκαν και εκατοντάδες ζώα.

Για δεύτερη συνεχόμενη νύχτα, ισχυρές επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις, εθελοντές, δυνάμεις των ενόπλων δυνάμεων, δίνουν δύσκολη μάχη προκειμένου να περιορίσουν τα πύρινα μέτωπα που εξαπλώθηκαν ραγδαία εξαιτίας των ισχυρών ανέμων και της ξηρασίας που έφερε ο παρατεταμένος καύσωνας. 

Το βράδυ η ένταση των ανέμων είχε πέσει, αλλά δεν μπορούσαν πια να πετάξουν τα εναέρια μέσα και το ανησυχητικό είναι ότι από το πρωί της Τετάρτης αναμένεται εκ νέου να ενταθούν οι άνεμοι. 

Οι φλόγες κύκλωσαν οικισμούς τόσο στη Μάνδρα Αττικής όσο και στο Λουτράκι οδηγώντας τις αρχές να στείλουν απανωτά μηνύματα για εκκενώσεις περιοχών.

• Δείτε το live blogging της efsyn.gr με όλες τις εξελίξεις της Τρίτης, εδώ.

Φωτιά κοντά στα διυλιστήρια

Μεγάλη είναι η ανησυχία και η κινητοποίηση στην περιοχή της Νέας Περάμου, καθώς η φωτιά το βράδυ της Τρίτης έφτασε μόλις 1,5 χλμ. από τα διυλιστήρια Κορίνθου (Motor Oil). Οι κάτοικοι της Νέας Περάμου κλήθηκαν να είναι σε επιφυλακή, σε περίπτωση που χρειαστεί να απομακρυνθούν από την περιοχή.

Πλωτά μέσα του Λιμενικού και φέρι-μπόουτ έχουν τεθεί σε ετοιμότητα στη Νέα Πέραμο, για το ενδεχόμενο να χρειαστεί να μεταφέρουν τους κατοίκους στη Σαλαμίνα. Πρόκειται για τέσσερα πλωτά του Λιμενικού, ένα επιβατηγό, μια λάντζα και ένα πλωτό νοσοκομειακό από την Αίγινα.

EUROKINISSI

Νέο μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι σε Λουτρόπυργο, Άνω Βλυχάδα, Συνοικισμό Όθωνα και Ευταξία, οι οποίοι κλήθηκαν να εκκενώσουν προς την Ελευσίνα, ενώ μήνυμα από το 112 έφθασε και στους κατοίκους της Γλυκιάς Ζωής, η οποία βρίσκεται πολύ κοντά στα διυλιστήρια της Motor Oil.

Έως αργά, στα διυλιστήρια, το μέτωπο της φωτιάς έχει κρατηθεί από τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε απόσταση πάνω από 1 χλμ. από τις εγκαταστάσεις, στην κορυφογραμμή. Στόχος να μη φτάσει στις εγκαταστάσεις, καθώς οι συνέπειες θα ήταν τραγικές. 

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Δήμος Λουτρακίου

Όσον αφορά το μεγάλο μέτωπο που ξεκίνησε από την Καλλιθέα Λουτρακίου, ο Δήμος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για έξι μήνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι έκτακτες ανάγκες και να γίνει διαχείριση των ζημιών και των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από την πυρκαγιά. 

AP Photo/Thanassis Stavrakis

Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν αρκετά σπίτια (τουλάχιστον 30 σύμφωνα με τον αρμόδιο αντιπεριφερειάρχη) και αυτοκίνητα στις κοινότητες γύρω από την πόλη του Λουτρακίου.

Κάηκαν σπίτια σε Μάνδρα-Δερβενοχώρια

Σημαντικές ζημιές καταγράφηκαν και στα Δερβενοχώρια, όπου οι πυροσβέστες σε συνεργασία με τις αστυνομικές δυνάμεις χρειάστηκε να πραγματοποιήσουν απεγκλωβισμούς σε αρκετές περιπτώσεις.

Στην περιοχή είναι σε εξέλιξη το μεγαλύτερο ενεργό πύρινο μέτωπο, με τη φωτιά να κατευθύνεται προς τους οικισμούς Πανόραμα, Παλαιοχώρι, Πουρνάρι και Άγιο Σωτήρα. Επικίνδυνη είναι η κατάσταση στο Καραούλι της Μάνδρας. Στον οικισμό «Νέα Ζωή», όπου έχουν ήδη καεί σπίτια, η κατάσταση το βράδυ της Τρίτης ήταν κάπως καλύτερη. 

Οι άλλες πυρκαγιές

Στη διάρκεια της ημέρας, πυρκαγιές ξέσπασαν και σε άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες πάντως έως το βράδυ είχαν οριοθετηθεί είτε τεθεί υπό έλεγχο. Ήταν οι εξής:

  • Μεσσηνία: Οριοθετήθηκαν δυο μέτωπα φωτιάς μεταξύ Βασιλιτσίου και Χρυσοκελλαριάς στον δήμο Πύλου-Νέστορος.
  • Ηλεία: Οριοθετήθηκε πυρκαγιά στην Ηράκλεια, στον Δήμο Αρχαίας Ολυμπίας.
  • Λέσβος: Οριοθετήθηκε πυρκαγιά στο δρόμο από Πέτρα προς Λαφιώνα. Η περιοχή είναι πυκνόφυτη με ελιές σκίνους και πεύκα. 
  • Λάρισα: Υπό έλεγχο και η φωτιά κοντά στον κόμβο Πλατυκάμπου Λάρισας.
  • Βόλος: Υπό έλεγχο πυρκαγιά στο Σέσκλο Μαγνησίας.

Σε εξέλιξη είναι πυρκαγιά στη Ρόδο, χωρίς να απειλεί για την ώρα σπίτια, σύμφωνα με την πυροσβεστική. 

Η περιοχή όπου συνεχίζει να καίει η φωτιά είναι πυκνή δασική έκταση και δύσβατη, γεγονός που δυσκολεύει σημαντικά την προσπάθεια κατάσβεσης, ενώ το καλό είναι ότι έχει εξασθενήσει σημαντικά η ισχύς των ανέμων.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα μείνουν καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας στην περιοχή και το πρωί αναμένεται να ενισχυθεί η προσπάθειά τους από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Ξημερώνει δύσκολη μέρα

Ο Βασίλης Βαθρακογιάννης, αξιωματικός του Πυροσβεστικού Σώματος προχώρησε σε νέα ενημέρωση σχετικά με τις πυρκαγιές, αργά το βράδυ της Τρίτης.

«Ξημερώνει δύσκολη μέρα. Θυμίζουμε ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες που αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο σε συνδυασμό με τους ισχυρούς ανέμους εντάσεως 7 Μποφόρ στο Αιγαίο υπεραυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης και επέκτασης πυρκαγιών. Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του και κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή», σημείωσε.

Όπως είπε, κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τα εναέρια μέσα «όμως οι πυροσβέστες οι εθελοντές, οι Ένοπλες Δυνάμεις, τα σώματα ασφαλείας καθώς και όλοι οι συναρμόδιοι φορείς καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια στο πεδίο για τον περιορισμό των πυρκαγιών».

Βοήθεια από την Ε.Ε.

Με επίσημο αίτημα από την αρμόδια γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας, ενεργοποιήθηκε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας, στο πλαίσιο του οποίου έφτασαν στην Ελλάδα δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη από την Ιταλία, ενώ αναμένονται ακόμη δύο αεροσκάφη από τη Γαλλία και 18 πυροσβέστες.

Στη Μάνδρα Αττικής στην κατάσβεση της πυρκαγιάς συμμετέχουν Ρουμάνοι πυροσβέστες, που έχουν έρθει με δικό τους πυροσβεστικό όχημα και εξοπλισμό.

Επίσης, ενεργοποιήθηκε και το σύστημα Copernicus, για την παρακολούθηση και χαρτογράφηση των πυρκαγιών από αέρος και με δορυφόρους.

Αποκαρδιωτική εικόνα στην Αν. Αττική

Στο μεταξύ, τραγική είναι η κατάσταση στην Ανατολική Αττική, μετά τη φωτιά που ξεκίνησε τη Δευτέρα από τον Κουβαρά και επεκτάθηκε σε Καλύβια, Λαγονήσι, Ανάβυσσο και Σαρωνίδα.

Κατοικίες, περιουσίες, χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη πριν τεθεί υπό έλεγχο η φωτιά, η οποία πάντως έφτασε στη θάλασσα. Στο σημείο παρέμεναν πάντως πυροσβεστικές δυνάμεις για τον κίνδυνο αναζωπυρώσεων λόγω των ισχυρών ανέμων.

ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Παράπονα και εκκλήσεις, η κυβέρνηση «βλέπει» μόνο κλιματική αλλαγή

Μέσα σε όλη αυτή την εφιαλτική κατάσταση για τη χώρα και παρά τις διαβεβαιώσεις, μόλις λίγες ημέρες πριν, από την κυβέρνηση ότι «όλα είναι έτοιμα» και «υπό έλεγχο», αποδείχθηκε πόσο κενά περιεχομένου είναι τα λόγια περί επιτελικού κράτους και οργάνωσης.

Δήμαρχοι των πληγεισών περιοχών και κάτοικοι έκαναν λόγο για εγκατάλειψη, απουσία πυροσβεστικών μέσων, κυρίως εναέριων, και κρατική αδιαφορία. Τα κυβερνητικά στελέχη, από τον υπουργό Επικρατείας, Μάκη Βορίδη, έως τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Παύλο Μαρινάκη, προσπαθούσαν να αποδώσουν την καταστροφή αποκλειστικά στην κλιματική αλλαγή και στο «σύνηθες φαινόμενο» των πυρκαγιών το καλοκαίρι, χωρίς ίχνος αυτοκριτικής. Ούτε καν στοιχειώδους, καθώς η ίδια κυβέρνηση ήταν πρόπερσι που διαχειρίστηκε, με τα γνωστά καταστροφικά αποτελέσματα τις πυρκαγιές στη Βόρεια Εύβοια. Περιορίστηκαν απλώς να δηλώνουν ότι φέτος «αυξήθηκαν 20% οι πόροι για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών» σε σχέση με πέρυσι.

Η πρόγνωση του καιρού - ο κίνδυνος για νέες πυρκαγιές

Μια δύσκολη μέρα αναμένεται να ξημερώσει και την Τετάρτη. 

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών,  προβλέπεται ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις τις θερμές ώρες της ημέρας στα βόρεια ορεινά ηπειρωτικά και πολύ υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες. Πολύ υψηλή θα είναι η επικινδυνότητα εκδήλωσης και εξάπλωσης δασικών πυρκαγιών στα κεντρικά, νότια και ανατολικά ηπειρωτικά, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στην Κρήτη και τοπικά στις Κυκλάδες και στη Ρόδο.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 23 έως 40 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα (στη Δυτική Μακεδονία από 19 έως 35 βαθμούς), 26 έως 39 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα (στη Θεσσαλία έως τους 41 βαθμούς), 27 έως 41 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα, 25 έως 34 βαθμούς στις Κυκλάδες και στην Κρήτη, 23 έως 40 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και από 21 έως 36 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.

Οι άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις μέτριοι 4-5 μποφόρ και στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο ισχυροί 6 μποφόρ, ενώ στο Ιόνιο από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς και μετά το μεσημέρι από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και πολύ υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Τετάρτη στην Αττική. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 29 έως 38 βαθμούς Κελσίου, αλλά στα βόρεια και ανατολικά θα είναι 2-3 βαθμούς χαμηλότερη. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 Μποφόρ και στα ανατολικά μέτριοι 5 μποφόρ.

Ηλιοφάνεια και υψηλές θερμοκρασίες περιμένουμε την Τετάρτη στη Θεσσαλονίκη. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 28 έως 37 βαθμούς Κελσίου. Οι άνεμοι στο Θερμαϊκό θα πνέουν από μεταβλητές διευθύνσεις ασθενείς.

Αυξημένος κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τη Μετεωρολογική Υπηρεσία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών - meteo.gr, για τη Τετάρτη 19 Ιουλίου 2023 αναμένουμε την υψηλότερη επικινδυνότητα για καθοδηγούμενες από τον άνεμο δασικές πυρκαγιές σε Αττική, Βοιωτία, Φωκίδα, Εύβοια, Κορινθία, Αργολίδα, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία, Λέσβο, Χίο, Λήμνο, Σκύρο, Σάμο σε Δ. και Ν. Κρήτη.

Κατά τόπους υψηλή επικινδυνότητα αναμένουμε σε Δ. Στερεά, Ηλεία, Αχαΐα, Ζάκυνθο, Κυκλάδες και Ρόδο. 

Στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα «ευθυγραμμίζονται» με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

Τα διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία υποδεικνύουν συνέχιση των δυσμενών πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένεται εκ νέου σημαντική άνοδος της θερμοκρασίας.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)