Σάββατο 2 Σεπτεμβρίου 2023

Έβρος: 15η νύχτα τρόμου από τη φωτιά σε Λευκίμμη και Σουφλί - Στάχτη η Δαδιά, νέες εκκενώσεις

Έβρος: 15η νύχτα τρόμου από τη φωτιά σε Λευκίμμη και Σουφλί - Στάχτη η Δαδιά, νέες εκκενώσεις
 
 
Μαίνεται για 15η νύχτα η φωτιά στον Έβρο. Μήνυμα εκκένωσης της Λευκίμμης για δεύτερη φορά.

Eδώ και μισό μήνα μαίνεται η φωτιά στον Έβρο και πλέον περιμετρικά του Σουφλίου ενώ για δεύτερη φορά μέσα σε μια εβδομάδα οι κάτοικοι της Λευκίμμης έλαβαν μήνυμα εκκένωσης από το 112.

Η καταστροφή στο δάσος της Δαδιάς είναι ανυπολόγιστη καθώς σήμερα πέρασε στον μικρό του πυρήνα, στην περιοχή αυστηρής προστασίας. Συνολικά έχουν καεί πάνω από 800.000 στρέμματα στον Έβρο, καθώς η περιοχή καίγεται για 15η νύχτα.

Λόγω και των ενισχυμένων βορειοανατολικών ανέμων που φυσούσαν, η φωτιά ξεκίνησε από ένα σημείο που δεν είχε καεί τις προηγούμενες ημέρες, μεταξύ Λευκίμης και Προβατώνα και επεκτάθηκε εξαιρετικά γρήγορα.

Το βράδυ θα είναι πολύ δύσκολο για το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς τα εναέρια μέσα έπαψαν να επιχειρούν με τη δύση του ηλίου.

Η εικόνα για ακόμα μία φορά είναι απόκοσμη ενώ στην περιοχή έχει σημάνει συναγερμός καθώς πολύ κοντά υπάρχει στρατόπεδο.

Σύμφωνα με το evros-news.gr, έχει καεί ήδη ένα μαντρί και η φωτιά κινείται προς το στρατόπεδο της 7ης Ταξιαρχίας.

Να σημειωθεί ότι οι άνεμοι στην περιοχή είναι ισχυροί, με βορειοανατολική κατεύθυνση, και με ισχύ 5 μποφόρ.

Το μήνυμα που εστάλη νωρίτερα από το 112 ζητούσε από τους κατοίκους της Λευκίμμης να εκκενώσουν προς το Τυχερό.

Το μήνυμα έγραφε: «Ενεργοποίηση 112 στον Έβρο. Εάν βρίσκεστε στην περιοχή Λευκίμμη απομακρυνθείτε προς Τυχερό. Δασική πυρκαγιά στην περιοχή σας‼️ Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

φωτια εβρος λευκιμμη σουφλι

φωτια εβρος λευκιμμη σουφλι

λευκιμμη

Σε επιφυλακή το Σουφλί

Καθόλη τη διάρκεια του Σαββάτου, η προσοχή ήταν στραμμένη βόρεια του Σουφλίου σε ρέμα στα όρια ευθύνης των δασαρχείων Σουφλίου και Διδυμοτείχου.

Οι φλόγες έκαιγαν τον μικρό πυρήνα του Δάσους της Δαδιάς, εκεί όπου καίγονται αρχέγονα δέντρα μαύρης πεύκης και φωλιές σπάνιων αρπακτικών πουλιών σε μια από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές διεθνώς, στο Εθνικό Πάρκο.

Μάλιστα, η πυρκαγιά πλησίασε σε ακτίνα λίγων χιλιομέτρων από Σουφλί, Πρωτοκκλήσι, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.

Επισημαίνεται ότι επίγειες δυνάμεις περιμένουν τη φωτιά στο ρέμα της Δαδιάς, γνωστό και ως «Διαβολόρεμα», όπου και εκεί έχει δημιουργηθεί μεγάλη αντιπυρική ζώνη. Στον Έβρο επιχειρούν 582 πυροσβέστες με 129 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα.

 Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, στον Έβρο ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη.

Συνδρομή στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών παρέχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας με δυνάμεις από τη Γαλλία, την Ισπανία, την Κύπρο, τη Ρουμανία, την Τσεχία, τη Βουλγαρία και τη Σλοβακία, καθώς και μέσω διακρατικών συμφωνιών με την Αλβανία και τη Σερβία.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και κλιμάκια της διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Σε ισχύ η γενική επιφυλακή του προσωπικού της Πυροσβεστικής

Σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών της επικράτειας, σύμφωνα με ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος. Η Πυροσβεστική διαψεύδει ανακοίνωση που έχει αναρτηθεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο, η οποία κάνει λόγο για «άρση της γενικής επιφυλακής», χαρακτηρίζοντάς την «ψευδή».

Ακολουθεί ολόκληρη η ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος:

Ανακοινώνεται ότι παραμένουν σε ισχύ τα διαλαμβανόμενα του υπ' αριθμ. 2920 Φ. 216.10/21-08-2023 εγγράφου του ΕΣΚΕΔΙΚ, με θέμα «Γενική Επιφυλακή Προσωπικού». Επειδή αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στο διαδίκτυο ψευδής ανακοίνωση, σχετικά με την άρση της γενικής επιφυλακής, δόθηκε εντολή στις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες να επιληφθούν του θέματος.

Συναγερμός για τις φωτιές σε 12 περιοχές της χώρας την Κυριακή

Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, οι περιοχές που θα βρίσκονται αύριο Κυριακή στην κατηγορία πολύ υψηλού κινδύνου (κατηγορία 4- πορτοκαλί) θα είναι η Αττική, η Βοιωτία, η Εύβοια, η Λακωνία, ο Έβρος και τα νησιά Λέσβος, Χίος, Σάμος, Ικαρία, Ψαρά, Σκύρος και Κύθηρα.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και τις Περιφέρειες και τους Δήμους των περιοχών αυτών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα.

Παράλληλα, συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να μην προβαίνουν σε ενέργειες στην ύπαιθρο που ενέχουν τον κίνδυνο πρόκλησης πυρκαγιάς (κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα και συσκευές συγκόλλησης, χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών κ.α).

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199.

 Πηγή: ieidiseis.gr-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)