Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2023

Με τους servicers ενάντια στους δανειολήπτες

kokkina dania 

 

 Οξύτατη κριτική από την αντιπολίτευση στην κυβέρνηση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή για τα δάνεια και την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών.

Πυρ ομαδόν δέχτηκε χθες στη Βουλή η κυβέρνηση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών «Δάνεια: διαφάνεια, ανταγωνισμός, προστασία των ευάλωτων – Ενσωμάτωση της Οδηγίας (Ε.Ε.) 2021/2167, επανεισαγωγή του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Το νομοσχέδιο, που αναμένεται να ψηφιστεί τη Δευτέρα μόνο από την κυβερνητική πλειοψηφία, αντιμετωπίστηκε με οξύτατη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτευσης καθώς θεωρείται ότι εξυπηρετεί τους servicers και όχι τα συμφέροντα των δανειοληπτών.

Με αυτό το σκεπτικό ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, κάλεσε τον υπουργό Κωστή Χατζηδάκη να διακόψει τη διαδικασία συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου καθώς σε αυτό δεν περιλαμβάνονται οι προβλέψεις της προαναφερόμενης ευρωπαϊκής οδηγίας για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των δανειοληπτών σε ξένο νόμισμα (βλέπε δανειολήπτες σε ελβετικό φράγκο).

Στο ίδιο πνεύμα ο τομεάρχης Οικονομίας και Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Νίκος Παππάς, στη δική ομιλία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αντιμετωπίζει με βολικό τρόπο τους servicers και καθιερώνει γι’ αυτούς «το απόλυτο Ελ Πάσο και την απόλυτη ασυδοσία». Οπως ο ίδιος εξήγησε, με το υπό ψήφιση νομοσχέδιο οι servicers θα λειτουργούν χωρίς άδεια, χωρίς εποπτεία από την ΤτΕ και με ακατάσχετο λογαριασμό για να μπορούν να εισπράττουν. Τέλος, σημείωσε πως πρέπει να οριστεί η ειδική συνεδρίαση στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων την οποία έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με την αποεπένδυση του Δημοσίου στις τράπεζες, καθώς οι ενέργειες του ΤΧΣ -σύμφωνα με το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών- ζημίωσαν το Δημόσιο με 40 δισ. ευρώ.

Στη δική του ομιλία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης εκτίμησε ότι «η πορεία αύξησης των οφειλών που έχουν οι πολίτες είναι μη αναστρέψιμη» και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπονομεύει το μέλλον της μεσαίας τάξης και «λειτουργείτε ως τροχονόμος ισχυρών συμφερόντων». Σύμφωνα με τον Νίκο Ανδρουλάκη, ένα στα τρία δάνεια που ρυθμίζεται ξανακοκκινίζει εντός 12 μηνών, οδηγώντας σε χιλιάδες πλειστηριασμούς.

Στην παρέμβασή της στην Ολομέλεια, η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Διαμάντω Μανωλάκου, διέκρινε την αγωνία της κυβέρνησης και των αστικών κομμάτων για πλήρη εξυγίανση των τραπεζών ως τη βασική αιτία που δεν εξασφαλίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας, ειδικά των ευάλωτων δανειοληπτών που βρίσκονται στα νύχια των τραπεζών.

Από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης υποστήριξε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου είναι υπέρ των ευάλωτων δανειοληπτών και διερωτήθηκε εάν στην ψηφοφορία της Δευτέρας τα κόμματα της αντιπολίτευσης που επικρίνουν σήμερα την κυβέρνηση θα καταψηφίσουν τις διατάξεις που προβλέπουν πρόστιμα ή ακόμη και λουκέτα σε εταιρείες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων σε περίπτωση που ακολουθούν αθέμιτες πρακτικές.

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)