Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Ανοίγουν δρόμοι συνεργασίας Αλμωπίας –Ρουμανίας

  

 


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ Ν.ΠΑΡΟΥΤΟΓΛΟΥ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΞΕΝΟ  ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Η προοπτική συνεργασίας του Δήμου Αλμωπίας  με την Ρουμανία στον τομέα του εναλλακτικού τουρισμού και του πολιτισμού  αρχικά, ήταν το αντικείμενο γύρω από το οποίο συζήτησαν ο Δήμαρχος Αλμωπίας Νίκος Παρούτογλου , με την πρόξενο της Ρουμανίας στην Θεσσαλονίκη Κάρμεν Ηλιάνα Μιχαλτσέσκο.

Η συνάντηση  έγινε σε κλίμα ενθουσιασμού  και ήταν προσαρμοσμένη στην φιλοσοφία εξωστρεφούς ανάδειξης της ευρύτερης περιοχής.

Ο  Νίκος Παρούτογλου είχε την ευκαιρία στο Προξενείο της  Ρουμανίας,να αναπτύξει το σχέδιο και την προοπτική για την Αλμωπία.

 

Συζήτησε  διεξοδικά μια σειρά θεμάτων,με κύριο προσανατολισμό τον εναλλακτικό τουρισμό και τον πολιτισμό,πέρα από τα εθιμοτυπικά προχωρήσανε  στην ουσία,αναζητώντας τρόπους άμεσης και συγκεκριμένης συνεργασίας.

Μαζί με το φυλλάδιο των Λουτρών Πόζαρ , ένα ευρύ δείγμα  τοπικών προϊόντων καθώς και  φιλοφρονήσεων,συμφώνησαν  στην περαιτέρω συνεργασία με ανταλλαγή ιδεών-προτάσεων,πάνω σε πολιτιστικά και τουριστικά θέματα.

Συμφώνησαν σε  αμοιβαία ανταλλαγή επισκέψεων στο Βουκουρέστι και την Αριδαία αντίστοιχα,καθώς και την αδελφοποίηση με έναν Δήμο της Βαλκανικής χώρας. Ο  Νίκος Παρούτογλου  επισήμανε  ότι είναι μόνο μια αρχή για να ξετυλίξουν το σχέδιο που παρουσίασαν  και δεσμεύτηκαν προεκλογικά."

 

Μετά την συνάντηση με την Ρουμάνα πρόξενο, ο δήμαρχος συμμετείχε στην Π.Κ.Μ σε εκδήλωση για την προσαρμογή των περιφερειών στην κλιματική αλλαγή.

Η πρόβλεψη την καιρικών φαινομένων,τα αντιπλημυρικα έργα,οι υδάτινοι πόροι και η άρδευση,ήταν στην κύρια ατζέντα της θεματολογίας.

     

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Life–IP AdaptInGreece, στο οποίο συμμετέχουν 18 εταίροι και υλοποιείται από την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας. Μέχρι σήμερα, στο πλαίσιο του έργου έχουν πραγματοποιηθεί έξι αντίστοιχες ημερίδες στις Περιφέρειες Δυτικής Ελλάδας, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου, Δυτικής Μακεδονίας, Κρήτης και Στερεάς Ελλάδας. Μετά την ημερίδα στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας έχουν προγραμματιστεί αντίστοιχες εκδηλώσεις στην Πελοπόννησο, την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη και την Αττική.

 

Ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε ότι εκτός από τους πόρους απαιτείται άμεση δράση από όλους για να περιοριστούν και να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής:

55 %. Στην Κεντρική Μακεδονία ήδη υλοποιείται  ένα πλέγμα έργων και δράσεων όπως:

-Η ενεργειακή αναβάθμιση δημόσιων κτιρίων, νοσοκομείων και σχολείων.

 χρηματοδότηση επενδύσεων για τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

 προώθηση της ηλεκτροκίνησης.

-Η επένδυση στην κυκλική οικονομία και τη βιώσιμη κινητικότητα.

 δημιουργία νέων μονάδων αξιοποίησης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)