Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Τσίπρας και Ζάεφ παραδέχθηκαν ότι ρίσκαραν το πολιτικό τους μέλλον...

 




«Συμπεράναμε και καταλήξαμε ότι θα ήμασταν πολιτικά νεκροί μετά απ' αυτή τη συμφωνία. Το γνωρίζαμε» είπε ο Ζάεφ, αλλά, όπως συμπλήρωσε, «είχαμε την προθυμία να μπούμε σε μια λύση».

Με... τη σειρά του λίγο μετά ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, όταν κλήθηκε να απαντήσει στο αν θα είχε φέρει τα τρία μνημόνια που εκκρεμούν σε ψήφιση αν ήταν πρωθυπουργός, αφενός είπε πως θα το είχε κάνει πολύ καιρό πριν, αφετέρου πρόσθεσε «εδώ ανέλαβα το ρίσκο για την επανεκλογή μου».

Σε ερώτηση δε για το αν υπήρξαν πιέσεις από το ΝΑΤΟ, ο Αλ. Τσίπρας διερωτήθηκε «τι πιέσεις να ασκηθούν;» «Αυτό ήταν δικό μας όραμα» είπε και πρόσθεσε πως «εμείς το κάναμε διότι το πιστεύαμε ότι ήταν προς όφελος των λαών μας». Συμπλήρωσε πως ακούστηκαν «πολλές ακρότητες» τότε, αναφερόμενος στα περί «παζαριού» με τους δανειστές για τις συντάξεις. «Αναρωτιέμαι μήπως τώρα πάρουν πίσω τις συντάξεις», είπε χαριτολογώντας, ενώ δήλωσε «ευτυχής» που τελειώσανε οι ακρότητες με το που κέρδισε τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο Αλέξης και εγώ βραβευτήκαμε με διεθνή βραβεία Ειρήνης. Και για τους δυο μας το μεγαλύτερο βραβείο είναι η ίδια η ειρήνη» σημείωσε, μεταξύ άλλων ο Ζ. Ζάεφ.

Και οι δύο επισήμαναν πως αν εκείνη την περίοδο δεν υπήρχαν προοδευτικές κυβερνήσεις στις δύο χώρες δεν θα μπορούσε να έχει επιτευχθεί η συμφωνία. Επιπλέον και οι δύο απηύθυναν έκκληση να προχωρήσουν τα τρία μνημόνια της συμφωνίας που δεν έχει ψηφίσει η ελληνική Βουλή.

Ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως θα το είχε κάνει χωρίς να το εξαρτά από την εσωκομματική αντιπολίτευση, ενώ ο Ζ. Ζάεφ απευθύνθηκε τόσο στη νέα ηγεσία της χώρας του όσο και στον Κυρ. Μητσοτάκη. 

Ο Έλληνας πρώην πρωθυπουργός επισήμανε πως ήταν δύσκολες οι συνθήκες τότε, αλλά υπογράμμισε πως και σήμερα, όπως και τότε, είμαστε πολύ περήφανοι για τη συμφωνία. Σημείωσε δε πως «χρωστάμε αυτή την ιστορική συμφωνία» στους 153 βουλευτές που την ψήφισαν, και δεν ήταν μόνο απ' τον ΣΥΡΙΖΑ. 

Επιπλέον, είπε όταν ερωτήθηκε αν κρίνει πως ήτα ώριμες οι συνθήκες τότε, πως όχι απλά ήταν ώριμο, αλλά αν περιμέναμε κι άλλο ενδεχομένως να σάπιζε και να δημιουργούσε ένα εξαιρετικά αρνητικό πλαίσιο. Σε αυτό το σημείο έκανε αναφορά στους πολέμους στη γειτονιά μας.

Ακολούθως επανήλθε στο ίδιο ζήτημα και ειδικά για τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας, αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει παραδοσιακά καλές σχέσεις τόσο με τον αραβικό κόσμο όσο και με το Ισραήλ, τόνισε πως η χώρα μας έπρεπε να έχει ρόλο στην επίλυση της κρίσης.  Υπέρ του διαλόγου αλλά με σαφήνεια στις κόκκινες γραμμές, τάχθηκε για τα ελληνοτουρκικά και επιπλέον σημείωσε ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι ενεργητική. «Η πολιτική της αναβλητικότητας και της στασιμότητας είναι μια πολιτική βολική για τις ηγεσίες που όμως δεν είναι προς όφελος των λαών» τόνισε ακόμα ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς δε για το αν θα μπορούσε να δει την χώρα μας να αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο της Διεύρυνσης, καθώς είναι σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, είπε «γιατί όχι;»  «Απ' το να έχει το χαρτοφυλάκιο για τον ευρωπαϊκό τρόπο ζωής, που δεν έχω καταλάβει και τι ακριβώς είναι, σίγουρα είναι πιο χρήσιμο, συμπλήρωσε σκωπτικά και ανέφερε πως «η Ελλάδα πρέπει να είναι συνώνυμο της ειρήνης και της δικαιοσύνης».

Τη συζήτηση των δύο πρώην πρωθυπουργών συντόνισε η δημοσιογράφος Νίκη Λυμπεράκη. Οι δύο τους νωρίτερα βράβευσαν τον Μάθιου Νίμιτς, τον ειδικό διαμεσολαβητή του ΟΗΕ για το ονοματολογικό, ο οποίος με τη σειρά του απηύθυνε έκκληση για τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, εξαίροντας τη σημασία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)