Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

«Σφαγή» στο ΠΑΣΟΚ: Βαριές κουβέντες και ευθεία αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη

 «Σφαγή» στο ΠΑΣΟΚ: Βαριές κουβέντες και ευθεία αμφισβήτηση του Νίκου Ανδρουλάκη

Σε έντονο κλίμα εξελίσεται η κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ, με αρκετά στελέχη να έχουν μιλήσει αρκετά κριτικά για το αποτέλεσμα των εκλογών και 8 από αυτά να έχουν ζητήσει και νέες κάλπες εκλογής προέδρου.

Γράφει ο Φοίβος Κλαυδιανός

Μέχρι στιγμής κριτικά έχουν τοποθετηθεί οι Ευαγγελία Λιακούλη, Μιλένα Αποστολάκη, Μιχάλης Κατρίνης, Παύλος Χρηστίδης, όπως και οι Πέτρος Ευθυμίου, Θόδωρος Μαργαρίτης, Μανώλης Χριστοδουλάκης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλος, Πάρις Κουκουλόπουλος, Κώστας Σκανδαλίδης, Εφη Χαλάτση και Παύλος Γερουλάνος, οι οποίοι επιπλέον ζήτησαν να προχωρήσουν διαδικασίες νέας ανάδειξης ηγεσίας. Υπέρ του Νίκου Ανδρουλάκη τοποθετήθηκαν ο Δημήτρης Μάντζος, Γεράσιμος Σκαφιδάς και Μανώλης Χνάρης. 

Αιχμές Ανδρουλάκη εναντίον αμφισβητιών

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άφησε αιχμές εναντίον των αμφισβητιών του, επισημαίνοντας ότι δέχεται κάθε κριτική επί του αποτελέσματος, "είναι άλλο όμως να λες ότι δεν ανεβήκαμε ποσοστιαία όσο θα θέλαμε, κι άλλο να παρουσιάζεις μια εικόνα κατάρρευσης και καταστροφής παίρνοντας τα φώτα της δημοσιότητας από τους πραγματικούς ηττημένους των εκλογών". Επίσης, ξεκαθάρισε ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα αναλυθεί το εκλογικό αποτέλεσμα ενώ ο οδικός χάρτης θα αποφασιστεί στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παραδέχθηκε αρρυθμίες στη λειτουργία του κόμματος, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για ότι δεν πήγε καλά, μεταξύ των οποίων για τη δομή, για την οποία είπε ότι δεν πέτυχε, σημειώνοντας πάντως ότι προσπάθησε να είναι αξιοπρεπής έναντι όλων, χωρίς δεύτερες σκέψεις για τίποτα και να κινηθεί αξιακά. Επίσης, τόνισε ότι κανένα από τα στελέχη του κόμματος δεν είχε εκφράσει έως τώρα διαφωνίες με το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ.

Π. Ευθυμίου: Απολογισμός ΚΚΣΕ

Ωστόσο, πολλά από τα στελέχη δεν συμφώνησαν με την αποτίμηση του προέδρου, με τον Πέτρο Ευθυμίου να κάνει λόγο για απολογισμό ΚΚΣΕ, απαντώντας στον Νίκο Ανδρουλάκη ότι δεν υπάρχουν τυχοδιώκτες και πράκτορες στο κόμμα, καθώς και ότι πρόκειται να επιδιώξει να αναβαθμιστεί στη λαϊκή εντολή. Μάλιστα, ανέφερε ότι όποιος μιμείται τον Ανδρέα κινδυνεύει όχι να γίνει ηγέτης αλλά πολιτικός νάνος, απαντώντας σε όσα είπε στην ΕΡΤ ο επικεφαλής της Χαριλάου Τρικούπη ρεσάλτα και τυχοδιωκτισμούς (ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε αναφερθεί σε τυχοδιώκτες και σαλταδόρους).

pasok 2 196 dfab2

Μ. Κατρίνης: Στρατηγική επιλογή η μία και μεγάλη παράταξη που κερδίζει εκλογές

Ο Μιχάλης Κατρίνης ανέφερε ότι με αυτά τα ποσοστά το ΠΑΣΟΚ δεν είναι κόμμα εξουσίας και δεν πρέπει να συμβιβαστεί με 13% ή 15%. "Στρατηγική του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι η προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης", είπε σε ότι αφορά τη στρατηγική συνεργασιών του κόμματος. Αναλυτικά

- Η πραγματικότητα είναι μία. Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι αυτό που ήταν για χιλιάδες πολίτες: κόμμα εξουσίας.
Κάποιοι, μπορεί να είναι συμβιβασμένοι με ένα κόμμα του 13 ή του 15%, ένα κόμμα που θα παίζει μεταξύ δεύτερης και τρίτης θέσης. Εγώ δεν είμαι.
- Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν από κάποιον που απλά δηλώνει ότι θα τον νικήσει. Το έκανε και κάποιος άλλος και είδαμε τα αποτελέσματα. Δε χρειάζεται να ζήσουμε κάτι ανάλογο και στο ΠΑΣΟΚ.
-Ο κ.Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία δεν θα φύγουν έχοντας απέναντι κόμματα του 13 και του 15%
- Δεν θα φύγουν όταν στελέχη μας θεωρούν φυσιολογική εξέλιξη μια συγκυβέρνηση με την Νέα Δημοκρατία
- Δεν θα φύγουν με στελέχη μας να φλερτάρουν με επιλογές της κυβέρνησης, να θολώνουν τη γραμμή του ΠΑΣΟΚ σε αξιακά και ταυτοτικά ζητήματα.
- Δεν θα φύγουν όσο απευθυνόμαστε μόνο σε ένα συρρικνωμένο κομματικό ακροατήριο, ένα διαρκώς μειούμενο εκλογικό σώμα, στους συστημικούς παίκτες και τα ΜΜΕ, σε κάθε είδους κατεστημένα.

Πώς θα φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ.Μητσοτάκης

-Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν πούμε ξεκάθαρα για ποιους είμαστε εδώ, με ποιους είμαστε. Και όταν καταστήσουμε σαφές με ποιους δεν είμαστε.
-Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν βρουν απέναντι τους μια μεγάλη δημοκρατική παράταξη, με ένα αξιόπιστο, συνεκτικό και ρεαλιστικό σχέδιο διακυβέρνησης.
-Η Νέα Δημοκρατία και ο Μητσοτάκης θα φύγουν όταν μιλήσουμε για την αυτονομία της πολιτικής απέναντι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα. Και όσοι αυτό δεν το αντέχουν, ας πάνε στο φυσικό τους χώρο.
-Όταν καταφέρουμε να συνομιλήσουμε με την κοινωνική αντιπολίτευση, αυτή που τρέμει η κυβέρνηση.
-Όταν δυσαρεστήσουμε φίλους και συμμάχους που θεωρούν ότι μπορούν να μας επιβάλλουν τις απαιτήσεις τους στα εθνικά θέματα.
- Όταν τοποθετηθούμε ανοιχτά και ξεκάθαρα απέναντι στην απαράδεκτη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος και το μοίρασμα του Ταμείου Ανάκαμψης σε 10 οικογένειες.
Στρατηγική συνεργασία πάνω σε προγραμματικές αρχές και θέσεις με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης
-Να γίνει μία ανοιχτή πολιτική συζήτηση για το τι έγινε, τι δεν έγινε, πως πρέπει να κινηθούμε, τι επιλογές κάνουμε. Με καθαρές λύσεις και ξεκάθαρο σχέδιο.
-Πρέπει να υπάρχει σαφής στρατηγική: να φύγουν η Νέα Δημοκρατία και ο κ. Μητσοτάκης. Να ενωθούμε με τη μεγάλη κοινωνική αντιπολίτευση που είναι πλειοψηφία και να γίνουμε πολιτική της έκφραση.
- Με στρατηγική επιλογή του ΠΑΣΟΚ την προγραμματική συνεργασία με τα κόμματα της προοδευτικής αντιπολίτευσης και στόχο μία, μεγάλη παράταξη που μπορεί να γίνει κυβέρνηση.

Μ. Χριστοδουλάκης: Η ενότητα δεν σφυρηλατείται με διαγραφές

Για "τεχνική" αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος, η οποία υποτιμά την ιστορία του ΠΑΣΟΚ και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα έκανε λόγο ο Μανώλης Χριστοδουλάκης. Επίσης, τοποθετήθηκε υπέρ εσωκομματικών καλπών, σημειώνοντας ότι χρειάζεται πολιτική επανεκκίνηση της παράταξης, με συντεταγμένη διαδικασία εκλογής Προέδρου το φθινόπωρο, με όρους μαζικότητας και εξωστρέφειας που θα προσδώσει νέα δυναμική.

Αναλυτικά

- Αποτίμηση εκλογικού αποτελέσματος: Η τεχνική, αριθμητική και διαδικαστική συζήτηση που σχετικοποιεί τον πήχη για να υποκειμενικοποιήσει την επιτυχία ή αποτυχία του αποτελέσματος των Ευρωεκλογών, υποτιμά την ιστορία της παράταξης, τον κρίσιμο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει σήμερα, και κυρίως την προοπτική της. Το ερώτημα είναι απλό: το αποτέλεσμα του ΠΑΣΟΚ, γεννά προσδοκία στα μέλη μας, στη βάση μας και στον προοδευτικό κόσμο ότι μπορούμε δυνητικά να αποτελέσουμε φορέα αλλαγής των πολιτικών συσχετισμών; Δυστυχώς η απάντηση είναι όχι, αυτό αποτιμά το εκλογικό αποτέλεσμα και δημιουργεί συνθήκες πολιτικού εγκλωβισμού.

- Η θεσμική λειτουργία του κόμματος απαξιώθηκε. Ελάχιστες γόνιμες συνεδριάσεις των οργάνων, στελέχη που περιθωριοποιήθηκαν, οι θέσεις μας σε κρίσιμα νομοσχέδια δεν συζητήθηκαν στα κομματικά όργανα, το κόμμα πήρε τη μορφή ενός κλειστού σχηματισμού, που δεν ενέπνευσε τη συμμετοχή, τη διαβούλευση, τη συνδιαμόρφωση.

- Είναι αυτονόητη αναγκαιότητα η ανασύνθεση της δημοκρατικής παράταξης, η διεύρυνση του πολιτικού μας χώρου. Απαιτείται συμπαγές πολιτικό αφήγημα, αυτοπεποίθηση στις ιδέες και στα στελέχη μας, μακριά από οποιαδήποτε φοβικότητα. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες.

- Χρειάζεται πολιτική επανεκκίνηση της παράταξης. Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Συντεταγμένη διαδικασία εκλογής Προέδρου το φθινόπωρο, με όρους μαζικότητας και εξωστρέφειας που θα προσδώσει νέα δυναμική, και μετέπειτα, Συνέδριο χάραξης πολιτικής και εκλογής οργάνων, ως εφαλτήριο της πολιτικής διεύρυνσης του χώρου. Με απόφαση Προέδρου, όπως προβλέπεται στο καταστατικό μας.

Η θέση της Μιλένας Αποστολάκη

Για δύο αρνητικά δεδομένα, σχετικά με την αποτίμηση του αποτελέσματος των ευρωεκλογών, έκανε λόγο η Μιλένα Αποστολάκη, δηλαδή την τεράστια αποχή και τη περιορισμένη άνοδο του ΠΑΣΟΚ παρά την πτώση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, έκανε προτάσεις για εκτεταμένες αλλαγές στη λειτουργία του ΠΑΣΟΚ

Αναλυτικά

Το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών έχει δυο αρνητικά δεδομένα:

Την τεράστια αποχή

Την περιορισμένη άνοδο μας παρά την κατάρρευση της ΝΔ και την περαιτέρω υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν κατορθώσαμε με τις παρεμβάσεις και το συνολικό πολιτικό μας μήνυμα να φέρουμε πολίτες στην κάλπη, δηλαδή να τους γεννήσουμε ελπίδα.

Γίνεται πολύς λόγος για την ασυμμετρία του εκλογικού αποτελέσματος ανάμεσα στην περιφέρεια και το λεκανοπέδιο.

Στο λεκανοπέδιο ο παρεμβατικός ρόλος των βουλευτών δεν έχει καμία σχέση με εκείνον στην περιφέρεια. Στο λεκανοπέδιο αξιολογείται η κυβερνησιμότητα του κόμματος. Και αυτή την προσδοκία δεν καταφέραμε να την εκφράσουμε με δυναμισμό και προοπτική.

Οι λόγοι ασφαλώς είναι πολλοί. Θα σταθώ σε έναν σημαντικό προκειμένου ένα αξιόπιστο πολιτικό σχήμα να ανταποκριθεί σε κυβερνητικές ευθύνες.

Αναφέρομαι στη λειτουργία μας και πόσο πολιτικά χρήσιμο θα ήταν:

1.Ένα ΠΑΣΟΚ με 11μελές και όχι 31μελές Πολιτικό Συμβούλιο που συνεδριάζει κάθε εβδομάδα και αποτελεί το κεντρικό καθοδηγητικό όργανο για όλα τα μείζονα πολιτικά και κοινοβουλευτικά ζητήματα, παρέχοντας στιβαρή πολιτική καθοδήγηση και νομιμοποίηση στις πολιτικές αποφάσεις.

2.Σύμβουλοι του Προέδρου για την Εξωτερική πολιτική και την Άμυνα, την Οικονομία, τους Θεσμούς και το κράτος, την Παιδεία, την Υγεία και την Ενέργεια οι οποίοι θα συγκροτούν ένα μόνιμο σώμα διαβούλευσης με τον Πρόεδρο και θα συνιστούσαν για την κοινωνία μαζί με την Κοινοβουλευτική ομάδα μια προμετωπίδα αυριανών στελεχών που θα πάρουν το τιμόνι της χώρας και θα κυβερνήσουν με γνώση, δικαιοσύνη, διαφάνεια και υπευθυνότητα.

3. Μια κοινοβουλευτική ομάδα που δεν αντιπαρατίθεται την παραμονή της συζήτησης στη Βουλή κρίσιμων νομοσχεδίων, στέλνοντας ένα μήνυμα διαίρεσης και έλλειψης συντονισμού, αλλά τοποθετείται συντεταγμένα καθώς έχει προηγηθεί μια επίσης συντεταγμένη απόφαση σε ανώτατο καθοδηγητικό όργανο του κόμματος, νομιμοποιημένη και δεσμευτική για όλες και όλους μας.

4. Ένα κόμμα που έχει από την πρώτη στιγμή γραμματέα τομέα αυτοδιοίκησης.

Όμως τα ζητήματα λειτουργίας όσο σοβαρά και να είναι έπονται του πολιτικού προτάγματος, της πολιτικής συνθήκης που θα ενεργοποιήσει την κοινωνία, θα γεννήσει ελπίδα, θα προκαλέσει ξανά την συμμετοχή των πολιτών.

Και αυτή η συνθήκη είναι η ενοποίηση του προοδευτικού χώρου.

Ο Πρόεδρος Γιώργος Παπανδρέου με την ευγένεια που τον διακρίνει θύμισε πολύ εύστοχα και αναγκαία μέσα από τον προχθεσινό του αστεϊσμό περί Ολαντρέου όσα ζήσαμε, όσα έγιναν, όσα ειπώθηκαν από έναν πολιτικό που έγινε ο κατ´ εξοχήν εκφραστής του αριστερού λαϊκισμού και του διχασμού και σήμερα μιλά για πολλαπλασιασμούς.

Το μέλλον απαιτεί γενναιοδωρία. Απαιτεί υπερβάσεις και προσήλωση στο αύριο έναντι του χτες.

Η ενοποίηση ενός κατακερματισμένου και χωρίς πυξίδα σήμερα προοδευτικού χώρου είναι αναγκαιότητα και χρέος.

Το έχουμε κάνει στο παρελθόν, οφείλουμε να το ξαναπετύχουμε. Δεν αναφέρομαι σε κινήσεις κορυφής, και συγκυριακές συγκολλήσεις που εξυπηρετούν μόνο τους ενδιαφερόμενους.

Αναφέρομαι σε εκείνο τον πολλαπλασιασμό των δυνάμεων που η δημοκρατική παράταξη ως αυθεντικός εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας και της κεντροαριστεράς έχει στο παρελθόν κάνει πράξη μέσα από το αξιόπιστο πολιτικό της σχέδιο για τη χώρα πάνω στο οποίο πρέπει να ξαναγεννηθεί η ελπίδα της νέας αλλαγής.

Αυτή είναι μια αναγκαία συνθήκη για την μεγάλη επιστροφή όχι μόνο της πλειοψηφικής δημοκρατικής παράταξης, αλλά και της επαναφοράς της συμμετρίας του πολιτικού συστήματος, η οποία αποτελεί άμεση, δημοκρατική και θεσμική αναγκαιότητα.

Και κάτι λίγο πιο προσωπικό:

Δημοσιογράφοι τις τελευταίες μέρες με ρωτούν συνέχεια σε ποια κατηγορία να με εντάξουν? Στους υποστηριχτές ή στους αμφισβητίες.

Στις εκλογές του 23 επέστρεψα ως υποψήφια για να συμβάλλω με όλες μου τις δυνάμεις σε αυτή την αναγκαιότητα στην οποία αναφέρθηκα, την μεγάλη επιστροφή της πλειοψηφικής δημοκρατικής παράταξης.

Δεν επέστρεψα για να αθροιστώ σε ομάδες, δεν επέστρεψα για να μετατραπώ σε οπαδό. Με καθοδηγεί ένα σημαντικότερο κίνητρο που αφορά τις ανάγκες της παράταξης μας, τις ανάγκες της χώρας, τις ανάγκες των πολιτών.

Θα αγωνιστώ για να μην υπάρξει ρευστοποίηση του ΠΑΣΟΚ. Θα αγωνιστώ για να γίνουν πράξη όσα αναγκαία κατά την κρίση μου προανέφερα. Θα αγωνιστώ για να μην πληγεί η ενότητα της παράταξης. Αυτός είναι ο δικός μου αγώνας.

Δ. Μάντζος: Διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε

Για διαχείριση ήττας ενώ το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε μίλησε ο Δημήτρης Μάντζος, ενώ άφησε αιχμές κατά όσων αμφισβήτησαν δημοσίως τον Νίκο Ανδρουλάκη, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να γίνεται "το προσωπικό πολιτικό".

Αναλυτικά

Διαχειριζόμαστε μια ήττα ενώ δεν χάσαμε.
Έπρεπε να γίνει συζήτηση εδώ και όχι βιαστικά στα ΜΜΕ.
Στην ΚΠΕ πρέπει να μιλήσουμε για όλα τα επίπεδα δράσης του κόμματος. Με κριτική αλλά και ειλικρινή αυτοκριτική. Και να μιλήσουμε πολιτικά. Να βρουμε πού διαφωνούμε, αν διαφωνουμε. Με ορους πολιτικούς, προγραμματικούς. Όχι προσωπικά. Μην κάνουμε το προσωπικό πολιτικό. Ας ξανασυστηθούμε πολιτικά όλοι στα μέλη μας. Θα έχουμε πετύχει ένα μεγάλο βήμα, πολύ ουσιαστικό και ωφέλιμο για την δημοκρατική προοδευτική παράταξη.

Π. Χρηστίδης: πρέπει να δούμε τι μας οδήγησε στη τρίτη θέση

Σημεία παρέμβασης Παύλου Χρηστίδη βουλευτή ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής στην κοινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας

Ο Παύλος Χρηστίδης αποτίμησε αρνητικά το εκλογικό αποτέλεσμα, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν ήταν πάντα τρίτο στις δημοσκοπήσεις, αλλά υπήρξε και δεύτερο, επομένως "πρέπει να δούμε τι έφταιξε για να πάμε στην τρίτη θέση". Παράλληλα, ωστόσο, προειδοποίησε ότι υπάρχουν άνθρωποι και συμφέροντα εκτός ΠΑΣΟΚ που θέλουν να το παρασύρουν σε έναν κύκλο εσωστρέφειας.

1. Η συζήτηση πρέπει να είναι ειλικρινής, ανοιχτή, με όρους καθαρούς. Γενναία αποτίμηση, σοβαρή αυτοκριτική, καθαρές λύσεις στον σχεδιασμό από εδώ και πέρα.

Να μην την κάνουμε με όρους τηλεοπτικού reality και να αντιληφθούμε ότι η δύναμή μας είναι η ενότητα και η προσδοκία. Η ενότητα, η υπευθυνότητα, η προσδοκία και η σοβαρότητα είναι αυτά που θα μας κάνουν αντάξιους της εμπιστοσύνης του ελληνικού λαού.

2. Προσωπικά νιώθω την αγωνία για το μέλλον, τη θέση των συντρόφων και των στελεχών που όλο αυτό το διάστημα ζητούν αλλαγές. Παρ’ όλα αυτά δημιουργείται μια δίνη, η οποία - αν δεν είμαστε προσεκτικοί - θα μας βυθίσει. Και η συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνικής βάσης θέλει καθαρές λύσεις.
Και πρέπει να δούμε όσα κάναμε λάθος εδώ και έναν χρόνο από τις προηγούμενες εκλογές. Δεν ήμασταν πάντα τρίτοι στις δημοσκοπήσεις. Υπήρξαμε και δεύτεροι και πρέπει να δούμε τι έφταιξε για να πάμε στην τρίτη θέση.

Ο ελέφαντας στο δωμάτιο είναι η ανασυγκρότηση της παράταξης.

3. Υπάρχουν άνθρωποι και συμφέροντα εκτός ΠΑΣΟΚ που θέλουν να μας παρασύρουν σε έναν κύκλο εσωστρέφειας, να αναβαπτιστούν οι ίδιοι πολιτικά και να προωθήσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα. Θυμίζω, για παράδειγμα, ότι ο κ. Παππάς που τις προηγούμενες ημέρες έθεσε όρους συμπόρευσης μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ. Ήταν αυτός που προσπάθησε να μειώσει τον αντίκτυπο της πρότασης μομφής που έκανε το ΠΑΣΟΚ ενάντια στην κυβέρνηση, παρασύροντας τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.

4. Οι πολιτικές που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, η κατεύθυνση που διεκδικούμε για τη χώρα δεν είναι αντικείμενο παρασκηνιακής διαπραγμάτευσης και συμφωνιών επιτροπών. Είναι αντικείμενο συλλογικής κομματικής διεργασίας, είναι αποτέλεσμα ιδεών και αρχών άσκησης πολιτικής υπέρ του λαού και της χώρας. Πολιτικός φορέας να τις προωθήσει υπάρχει και είναι το ΠΑΣΟΚ. Όποιος θέλει συντάσσεται και αγωνίζεται μαζί μας και όποιος διαφωνεί διεκδικεί ότι θέλει. Εμείς θα γίνουμε κυβέρνηση εφόσον κερδίσουμε την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και όχι μέσα από παρασκηνιακές συμφωνίες και διαπραγματεύσεις επί των πολιτικών μας θέσεων και κυρίως επί αρχών και αξιών που μας καθιστούν συντρόφους. Δεν αναζητούμε συμμάχους σε άλλα κόμματα, αναζητούμε συντρόφους στον ελληνικό λαό.

5. Το αποτέλεσμα των εκλογών ήταν κατώτερο των προσδοκιών, των στόχων και των επιθυμιών μας. Ευθύνες και λάθη υπάρχουν, δυσλειτουργικό κόμμα, αναβολές, καθυστερήσεις. Η λειτουργία του κόμματος στο κόμμα και στην Βουλή θέλει αλλαγές, θεσμικότητα, κανόνες και σεβασμό σε ένα Κίνημα που υπήρχε πριν από εμάς και πρέπει να υπάρχει και μετά από εμάς.

Θα γιορτάσουμε τα 50 χρόνια δυνατοί και με προοπτική ή διαιρεμένοι, σε αδιέξοδο, στη μεγαλύτερη δίνη που έχει ζήσει η παράταξη;

6. Οι αλλαγές που απαιτούνται είναι κατά τη γνώμη μου και οργανωτικές αλλά κυρίως πολιτικές. Και αυτό πια μπορούν να αντιληφθούν όλοι. Ακόμα και όσοι στο παρελθόν έλεγαν ότι για όλα φταίει η Φώφη Γεννηματά.

Χρειάζεται να αποκτήσουμε ένα ευρύτερο στρατηγικό σχεδιασμό, όχι μόνο για να επικρατήσουμε στις εκλογές αλλά κυρίως για να φτιάξουμε το κράτος, την κοινωνία, την οικονομία, τη χώρα καλύτερα.
Οφείλουμε να αξιολογήσουμε σωστά προτερήματα και μειονεκτήματα, οφείλουμε πρώτα και κύρια όμως να αντιληφθούμε ότι ή θα προχωρήσουμε ενωμένοι ή θα επιτρέψουμε σε αυτούς που επιβουλεύονται τον χώρο να μας διαλύσουν οριστικά.

7. Σε οργανωτικό επίπεδο πιστεύω ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ανοίξει και να δώσει μεγαλύτερο ρόλο σε στελέχη που είναι παραγκωνισμένα ή για οποιοδήποτε λόγο, αυτή τη στιγμή, δεν συμμετέχουν στις διαδικασίες. Στα ψηφοδέλτια μας των εθνικών εκλογών, στο ευρωψηφοδέλτιο, στους τομείς, τις νομαρχιακές και τοπικές οργανώσεις. Να τους ακούσουμε και να τους αξιοποιήσουμε.
Οφείλουμε επίσης να δώσουμε μεγαλύτερο περιθώριο κινήσεων στις τοπικές, αυτοδιοικητικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις με στόχο να μεγαλώσουν, να αποκτήσουν περισσότερα μέλη, να αποκτήσουν περισσότερα στελέχη που θα θέλουν να βοηθήσουν και οργανωτικά και πολιτικά. Να αποκτήσει ουσία και έργο η κάθε νομαρχιακή και τοπική οργάνωση. Να ψάξουμε να βρούμε αυτούς που ήταν μέλη και κρατούν αποστάσεις, τους δυσαρεστημένους, όσους επέλεξαν διαφορετικά τα προηγούμενα χρόνια και να τους ενεργοποιήσουμε και πάλι όχι για το ΠΑΣΟΚ αλλά για την κοινωνία και τη χώρα.

8. Σε πολιτικό επίπεδο εκτιμώ ότι πρέπει να κινηθούμε κάπως διαφορετικά, διαμορφώνοντας μια πολιτική πρόταση που θα γεννά ελπίδα και προοπτική για όλους. Θα νικάει τον κυρίαρχο σήμερα φόβο, θα νοηματοδοτεί την πολιτική συμμετοχή και θα οδηγεί σε μια άλλη οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας. Το μοντέλο της ανάπτυξης με θεματικούς και γεωγραφικούς περιορισμούς (τουρισμός, Αττική κλπ) έχει αποτύχει. Χρειάζεται άμεσα η αποκέντρωση οικονομικών δραστηριοτήτων, η επανακατοίκηση της περιφέρειας ξεκινώντας από τα χωριά, η επένδυση σε ένα κράτος ασφάλειας πολλών επιπέδων, δηλαδή σε ένα κοινωνικό κράτος, η μείωση του κόστους ζωής – επιχειρηματικότητας με ειδικά κίνητρα για την επαρχία και κυρίως για τις φτωχότερες περιφέρειες. Χρειαζόμαστε ένα εθνικό πρόγραμμα περιφερειακής σύγκλισης, που διαπερνά οριζόντια όλη την κοινωνία και όλο το κράτος. Χρειαζόμαστε να ομορφύνουμε τη χώρα, να αξιοποιήσουμε κάθε γωνιά της υπέρ του λαού και όχι υπέρ των διεθνών καιροσκόπων που βρήκαν περιουσία σε τιμή ευκαιρίας. Χρειαζόμαστε μάχη ενάντια στα καρτέλ που έχουν στηθεί από τη δεξιά την ελληνική και την ευρωπαϊκή, χρειαζόμαστε αυτάρκεια και ανάπτυξη των δικών μας δυνάμεων και των δικών μας πλεονεκτημάτων. Πάνω από όλα όμως χρειάζεται να πιστέψουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Να αποκτήσουμε και πάλι εμπιστοσύνη στις δυνάμεις μας, ως λαός και ως ΠΑΣΟΚ. Να ανακτήσουμε την πατριωτική μας αυτοπεποίθηση και να κατανοήσουμε πρώτα εμείς ότι αποτελούμε την λύση και όχι το πρόβλημα.

Κ. Σκανδαλίδης: Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου

Σε σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη προχώρησε ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος ανέφερε προς τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ: «Απογοητεύτηκα από τη συνέντευξή σου, αν δεν μπορείς να εγγυηθείς τη λειτουργία του κόμματος, με δημοκρατία και διάλογο, να προχωρήσεις στις αναγκαίες διαδικασίες, εκλογή ηγεσίας από τη βάση».

Οδ. Κωνσταντινόπουλος: Συγκεκριμένο πλαίσιο για εσωκομματικές εκλογές

Συγκεκριμένο πλαίσιο για να προχωρήσουν εσωκομματικές εκλογές ζήτησε ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, επισημαίνοντας ότι η επίκληση της διαπλοκής γίνεται πάντα για να κατασκευαστεί εσωτερικός εχθρός. Επίσης, το επανέλαβε τη θέση του υπέρ της σύγκλισης των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υποστηρίζει ανασύνθεση με τον Στέφανο Κασσελάκη.

Ευ. Λιακούλη: Το μήνυμα ήταν θολό

Την άποψη πως "το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ ήταν θολό" εξέπεμψε η Ευαγγελία Λιακούλη, σημειώνοντας ότι "απαιτείται ατζέντα και συλλογικότητα". "Χρέος η ανασυγκρότηση", προσέθεσε.

Θ. Μαργαρίτης: Κάλπες για αξιολόγηση προσώπων και πολιτικών

"Να πάμε σε κάλπες για αξιολόγηση προσώπων και πολιτικών", ανέφερε ο Θόδωρος Μαργαρίτης, ζητώντας παράλληλα "πρωτοβουλίες για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς".

Γερουλάνος: Κάλπη αναγέννησης. Όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα

Αναλυτικά όσα είπε ο Παύλος Γερουλάνος

«Πώς μπορούμε να κερδίσουμε τις επόμενες εκλογές

«Μας αρέσει στην Ελλάδα να προσωποποιούμε πολιτικές διαφορές και να πολιτικοποιούμε προσωπικές διαφορές.

Το καλό είναι ότι μας παθιάζει. Το κακό είναι ότι χάνουμε τον στόχο.

Ξεκινάω, λοιπόν, από τον στόχο: Να δημιουργήσουμε έναν πόλο προοδευτικό, μοναδικό και ενιαίο, που θα νικήσει τη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Αυτή η προσπάθεια ξεκινάει σήμερα. Εδώ μέσα. Πρώτα, στο ΠΑΣΟΚ. Τα έξω είναι σημαντικά, αλλά έπονται.

Δεν θα πετύχουμε τον στόχο κατηγορώντας ο ένας τον άλλον, για το αν πάλεψε ή όχι στις Ευρωεκλογές. Όλοι, εδώ μέσα, έδωσαν ό,τι μπορούσαν. Όπως και εκατοντάδες ακόμα στελέχη, σε όλη την Ελλάδα.

Κανένας δεν έκανε λευκή απεργία, κανένας δεν έτρεξε περισσότερο από άλλον. Κι όποιος σκέφτεται με τέτοιους όρους, δεν ενώνει. Διχάζει.

Επίσης, δεν θα τον πετύχουμε ελπίζοντας ότι μια μέρα θα αποσχιστεί η Αττική από την Ελλάδα.

Και δεν θα τον πετύχουμε περιμένοντας. Καρπωνόμαστε μονάχα το 4%, από την πτώση των άλλων. Οι άλλοι έχασαν ενάμιση εκατομμύριο ψηφοφόρους και εμείς πήραμε 60.000.

Μπορεί μια μέρα έτσι, να νικήσουμε τη Νέα Δημοκρατία, αλλά λίγοι από εμάς θα το ζήσουμε.

Αν θέλουμε να γίνουμε Κυβέρνηση, και μάλιστα Κυβέρνηση με γερά θεμέλια στις επόμενες εκλογές, πρέπει να τ’ αλλάξουμε όλα.

Πρώτα από όλα, το σχέδιό μας για τη χώρα.

Καλές είναι οι προτάσεις μας. Αλλά, πρέπει να κουμπώνουν σε θέσεις. Τι πιστεύουμε για την παιδεία και γιατί; Για την υγεία; Για την οικονομία;

Να καταλαβαίνει ο κόσμος τι πιστεύουμε και κυρίως γιατί το πιστεύουμε. Και οι θέσεις να κουμπώνουν σε ένα όραμα. Συλλογικό και ατομικό.

Να καταλαβαίνουν Ελληνίδες και Έλληνες, πού θα είναι η Ελλάδα σε 3, 5, 10 χρόνια, με Κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ.

Και άρα, να μπορούν να φανταστούν πού θα βρίσκονται και εκείνοι, αν αύριο μας εμπιστευτούν την Κυβέρνηση.

Κόμμα που δεν προεξοφλεί στην κοινωνία, πού θα βρίσκεται αν κυβερνήσει, δεν είναι κόμμα εξουσίας. Και το ΠΑΣΟΚ είναι κόμμα εξουσίας.

Δεύτερον, να αλλάξουμε την επικοινωνία μας.

Καλό το όραμα, οι θέσεις και οι προτάσεις αλλά αν δεν τις επικοινωνήσουμε, θα τις χαιρόμαστε μόνοι μας.

Αν δεν μπορούμε να πάμε τις ιδέες μας στην κοινωνία, είναι σαν να μην θέλουμε να ξέρει ότι έχει επιλογές.

Και μπορεί ένας Πρόεδρος να μην είναι τού Tik Tok. Η κοινωνία όμως είναι.

Και όταν γκρινιάζουμε ότι δεν μας «παίζουν» τα κανάλια, είναι σαν να γκρινιάζουμε που έκλεισε η παλιά εθνική που έχει διόδια, αλλά να αρνούμαστε να πάρουμε την καινούργια εθνική, που είναι τζάμπα.

Όμως το ΠΑΣΟΚ ξέρει πώς να φτάσουμε το μήνυμά μας στη βάση, σε κάθε στέλεχος, σε κάθε καφενείο, σε κάθε χώρο δουλειάς.

Το πετύχαμε στον Τομέα Επικοινωνίας, πριν από 15 χρόνια. Και με μηδέν κόστος. Κανείς δεν μας ρώτησε έκτοτε, πώς έγινε.

Τρίτον, να αλλάξουμε την οργάνωση μας.

Να αποκτήσει γερό κεφάλι και σπονδυλική στήλη. Ούτε ακέφαλη μπορεί να πηγαίνει στη μάχη. Ούτε με face control. Οι νέοι μέσα, οι παλιοί έξω. Λες και το ΠΑΣΟΚ, ήταν ποτέ υπόθεση μίας μόνο γενιάς.

Ή «οι δικοί μας» μέσα, οι άλλοι έξω. Λες και το ΠΑΣΟΚ, είναι λέσχη φίλων.

Διότι, το κόμμα κάνει εκλογές. Αυτό τις κερδίζει ή τις χάνει. Και αυτό οφείλει να μας οργανώνει όλους.
Με ισχυρή ιεραρχία: Πρόεδρος, Γραμματέας, Όργανα.

Προς ποια κατεύθυνση; Καλή οργάνωση είναι αυτή, που κάνει την κοινωνία να νιώθει ευπρόσδεκτη.

Όλοι είναι ευπρόσδεκτοι και κρίνονται από την προσφορά τους στο κόμμα.

Ξέρετε, για παράδειγμα, πόσοι εν ζωή ΠΑΣΟΚοι έχουν διεκδικήσει, έστω και μια φορά, ψήφο;

Προσπάθησα να μετρήσω και μετά από λίγο σταμάτησα. Χιλιάδες. Δεκάδες χιλιάδες.

Δήμοι, Περιφέρειες, Επιμελητήρια, Συνεταιρισμοί, Πανεπιστήμια, Συνδικαλιστικοί φορείς.

Και ξέρετε ποιο είναι το ενδιαφέρον; Όλοι πάνε (συλλογικά τουλάχιστον) καλύτερα από το ΠΑΣΟΚ.

Δεν υπάρχει, για παράδειγμα, Δήμαρχος ΠΑΣΟΚ, που να πήρε χαμηλότερο ποσοστό από το κόμμα του στην περιοχή του.

Αν βάλουμε στη δύναμή μας και παλιούς Βουλευτές, δημιουργούνται στρατιές. Από όλους αυτούς τους αιρετούς, πρέπει να ζητήσουμε βοήθεια.

Με ένα, μοναδικό, στόχο: Να φέρουμε περισσότερους πολίτες στην κάλπη. Όχι να ανεβάσουμε ποσοστά διότι τα άλλα κόμματα πέφτουν.

Να ανεβάσουμε τον απόλυτο αριθμό των ψηφοφόρων που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ. Όπως κάναμε στις Ευρωεκλογές στην Α’ Αθήνας.

Πρέπει, άμεσα, να ζητήσουμε τη βοήθειά τους. Να τους κινητοποιήσουμε σε έναν κοινό αγώνα.

Τέταρτον, να αναβαθμίσουμε την ηγετική μας ομάδα.

Δηλαδή, την ομάδα που θα πείσει ότι μπορούμε να κάνουμε πράξη αυτά που υποσχόμαστε. Οι άνθρωποι αυτοί δεν είναι μια φωτογραφία.

Είναι ενεργοί πολίτες, γνώστες και παθιασμένοι, που πείθουν την κοινωνία ότι μπορεί να ακουμπήσει επάνω τους.

Και αυτοί, δεν είναι μόνο η Κοινοβουλευτική μας ομάδα. Για αυτήν είμαι περήφανος. Αλλά, είναι ακόμα πολύ μικρή για να παίξει και άμυνα στην Κυβέρνηση και επίθεση προς όφελος της κοινωνίας.

Για αυτό έχουμε το κόμμα, τα Όργανα και τους Τομείς.

Αυτοί βγαίνουν στην κοινωνία, φέρνουν ιδέες, ανοίγουν συζητήσεις, δημιουργούν εντάσεις σε θέματα που η Κυβέρνηση δεν θέλει να συζητήσει.

Και σε εθνικό επίπεδο. Και σε τοπικό επίπεδο.

Αλλά, υπάρχει ένα μεγάλο «αλλά».

Κακά τα ψέματα. Όλα αυτά απορρέουν από ένα κέντρο. Μια πηγή ενέργειας, που διατρέχει όλο το σύστημα.

Που στέλνει σήμα, δίνει κατεύθυνση, ανοίγει δρόμους. Βάζει το όραμα και εμείς δουλεύουμε θέσεις και προτάσεις.

Ένα κέντρο που διατάσσει δυνάμεις για μάχη, που βάζει τους καλύτερους μαχητές μπροστά και προστατεύει τους πιο αδύναμους.

Που θέτει κανόνες για τη λειτουργία όλων μας στη μάχη. Που εμπνέει, σε όλους, ότι μπορούν να ακουμπήσουν πάνω του, για να πάμε μπροστά. Που δίνει το παράδειγμα και αναλαμβάνει πρώτο την ευθύνη.

Ένα κέντρο, που βγαίνει μπροστά και δεν φοβάται. Αυτό το κέντρο, αυτή την ηγεσία πρέπει να την αποκτήσουμε.

Διότι, μπροστά μας έχουμε τρία δημιουργικά χρόνια.

Τρία χρόνια, στα οποία πρέπει να πάρουμε την Κυβέρνηση, για να απαλλάξουμε τον ελληνικό λαό από πολιτικές που έχουμε βάλει απέναντι και να φέρουμε στην Ελλάδα το όραμα που πιστεύουμε.

Μπορούμε να το κάνουμε; Και βέβαια μπορούμε.

Οι ψηφοφόροι περιμένουν. Μην τα ξαναλέω. Για κάθε ΠΑΣΟΚ που πάει στην κάλπη, 3 μένουν σπίτι.

Αν σκεφτούμε παραταξιακά, γίνεται ακόμα πιο εύκολο. Αλλά τρία χρόνια, είναι λίγα.

Ευτυχώς, οι άνθρωποι του ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη, οι φίλοι και οι ψηφοφόροι του, δεν έχουν κουραστεί να δίνουν μάχες.

Χρειάζεται όμως το κέντρο του, την σπίθα του, τον ηγέτη του. Και αυτό προϋποθέτει κάλπη αναγέννησης.

Όσο νωρίτερα και με συμμετοχή, τόσο καλύτερα». 

Πηγή: dnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)