Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΕΠΙ ΧΑΡΤΟΥ ΣΤΗΝ ΕΔΕΣΣΑ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΥΡΚΑΙΑΣ"





Με πρωτοβουλία  του Δήμου Έδεσσας να πραγματοποιηθεί με επιτυχία 2ήμερη "Άσκηση Επί Χάρτου" στις 26 & 28 Ιουνίου 2024, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση βάσει σεναρίων φαινομένων από φυσικές καταστροφές και την κλιματική αλλαγή.

Η άσκηση είχε να κάνει με το σενάριο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από εκδήλωση δασικής πυρκαιάς στην περιοχή της Έδεσσας.

Η άσκηση αυτή πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τις οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και υλοποιήθηκε με την διοργάνωση και συνεργασία του Αντιστράτηγου ε.α.  Σωτήρη Κωστάκογλου  Στρατηγικό Σύμβουλο Strategic Consulting Servises πρώην Διοικητή της ΙΙας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας της Έδεσσας.

Σκοποί της άσκησης:

•Η εκπαίδευση του προσωπικού του Δήμου σε θέματα αντιμετώπισης κλιματικών φαινομένων.

• Η ενίσχυση της συνεργασίας με φορείς, συλλόγους και εθελοντικές οργανώσεις της περιοχής.

• Η εξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τον βελτιστοποίηση και την επικαιροποίηση του σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας του Δήμου.



ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΣΚΗΣΗΣ:

Απαιτείται μελέτη σε βάθος, γνώση των δυνατοτήτων του Δήμου, εκμετάλλευση όλου του εμψύχου δυναμικού του, ενεργοποίηση ευαισθητοποίηση εθελοντών για βοήθεια σε υποστηρικτικές δραστηριότητες υπο την καθοδήγηση του Δήμου, συντονισμός με όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες, τήρηση διαδικασιών, γνώση των νόμων και το σημαντικότερο ....οργάνωση.

Τα επεισόδια που εξετάσθηκαν κατά τη διάρκεια της Άσκησης ΒΑΡΟΣΙ Ι/24 ήταν

-Βλάβες Δικτύων

-Ύδρευσης/Ηλεκτρισμού Έρευνα και Διάσωση

-Επίταξη Υπηρεσιών

-Βοήθεια Υποστήριξης Πολιτών

-Εκκενώσεις Πληθυσμού

-Διασφάλιση ποιότητας νερού

-Ενημέρωση Κοινού από το Δήμο

-Πληρωμή Δαπανών

-Αιτήματα για Ενίσχυση

-Ενεργοποίηση Εργοληπτικών Εταιριών

-Οργάνωση Εθελοντών



Στην άσκηση συμμετείχαν Υπηρεσιες του Δήμου ο Δήμαρχος Γιάννης Τσεπκεντζής  , ο Αντιδήμαρχος  Εργων & Π.Π. Ευάγγελος Θωμάς, από το Γραφείο Πολιτ. Προστασίας η Χριστίνα Ασημακοπούλου, ο Προϊστάμενος Τεχν. Υπηρεσιών του Δήμου, το Γραφείο Κινήσεως του Δήμου, Οικονομικές, Υπηρεσίες του Δήμου, Νομική Εκπρόσωπος του Δήμου, ο Προϊστάμενος της ΔΕΥΑ, Πρόνοια Δημου, Εκπρόσωπος Νοσοκομείου Έδεσσας και ΕΚΑΒ, Πολ. Προστασία Αντιπεριφέρειας Πέλλας, Πολ. Προστασία Αποκεντρωμένης Διοίκησης (αξιολογητής-παρατηρητής), Εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πέλλας από το Αστυνομικό Τμήμα και του Τμήμα Τροχαίας Έδεσσας, εκπρόσωπος της ΙΙας Μηχανοκίνητης Μεραρχίας , Εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Έδεσσας της Ιεράς Μητρόπολης Έδεσσας, του Δασαρχείου, Εθελοντές, ο Εμπορικός Σύλλογος Έδεσσας , το Εδεσσαϊκό Θέατρο, οι Ραδιοερασιτέχνες Έδεσσας, ο Ορειβατικός Σύλλογος Έδεσσας , ο Λαογραφικός Σύλλογος, το Σώμα Ελλήνων Πρόσκοπων και διάφοροι άλλοι εθελοντές..



Συνέντευξη με τον Αντιστράτηγο ε.α. κ. Κωστάκογλου Σωτήρη Στρατηγικό Σύμβουλο της  Strategic Consulting Servises στο Δήμο Έδεσσας στην διοργάνωση της "Άσκησης επί χάρτου" 28 Ιουνίου 2024.


Με την απειλή φυσικών καταστροφών και άλλων έκτακτων περιστατικών να γίνεται δυστυχώς όλο και πιο επίκαιρη και την κλιματική αλλαγή να καθιστά ευάλωτες όλο και περισσότερες περιοχές, η ετοιμότητα και η ψυχραιμία είναι απαραίτητες για την προστασία της ζωής και της περιουσίας μας.

Σε αυτό το πλαίσιο, οι ασκήσεις πολιτικής προστασίας διαδραματίζουν καίριο ρόλο. Αποτελούν ένα πολύτιμο εργαλείο για την εκπαίδευση των πολιτών, την ενίσχυση της κοινωνικής ανθεκτικότητας και την αποτελεσματική αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης. Μέσα από αυτές, οι πολίτες αποκτούν τις απαραίτητες γνώσεις και δεξιότητες για να αντιδράσουν σωστά σε κρίσιμες στιγμές, να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες και να προασπίσουν την ασφάλειά τους.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)