Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

«Μάχη» με τις φλόγες σε Χίο και Κω, μικρές αναζωπυρώσεις στην Αττική

Μεγάλη η φωτιά στη Χίο: Εξαπλώνεται ταχύτατα - Ήχησε 112 για εκκένωση
 

 

 Σε εξέλιξη η φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Μετόχι της Σιδηρούντας στη Χίο. Βίντεο και εικόνες από το σημείο.

Σε κόκκινο συναγερμό βρίσκεται η Χίος μετά τη φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση του νησιού και συγκεκριμένα στην περιοχή Σιδηρούντα.

Η φωτιά μαίνεται από τις 10:30 το πρωί της Δευτέρας, με τον προϊστάμενο της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Χίου, κ. Γιώργο Ζώα να δηλώνει στο Politischios, ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα κρίσιμη, καθώς η πυρκαγιά εξαπλώνεται νότια με ταχύτητα, απειλώντας κατοικίες και περιουσίες.

Λίγο μετά τις 11 ήχησε και μήνυμα του 112 για εκκένωση οικισμού και μετατόπιση προς την παραλία Μετόχι, όπου θα υπάρχει μέσο μεταφοράς για την ασφαλή εκκένωσή τους.

Η πυρκαγιά καίει κυρίως δασική και αγροτική έκταση, κάτι που δυσχεραίνει τις προσπάθειες πυρόσβεσης. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή συμβάλλουν στην ταχύτατη εξάπλωση της φωτιάς, καθιστώντας την αντιμετώπισή της ακόμη πιο δύσκολη για τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Ο κ. Ζώας τόνισε την ανάγκη οι πολίτες να αποφύγουν την περιοχή και να παραμείνουν ασφαλείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, επιχειρούν 8 οχήματα στο πύρινο μέτωπο και 5 υδροφόρες, ενώ παράλληλα έχει δοθεί εντολή να συνδράμουν ακόμη από αέρος 5 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο

Φωτιά εκδηλώθηκε και στις Πόρτες Αντιμάχειας της Κω, όπου επίσης πνέουν δυνατοί βοριάδες. Στην επιχείρηση κατάσβεσης συμμετέχουν 20 πυροσβέστες, με 9 οχήματα, ενώ από αέρος ένα ελικόπτερο πραγματοποιεί ρίψεις νερού.

 
Στο μεταξύ αποκαρδιωτική είναι η εικόνα από τα καμένα της Αττικής, όπου η πύρινη λαίλαπα χθες προκάλεσε μεγάλες καταστροφές αλλά και τον θάνατο ενός 45χρονου, που υπέστη ανακοπή μετά από εισπνοή καπνού.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις παραμένουν στα μέτωπα αντιμετωπίζοντας μικρές αναζωπυρώσεις, που προκύπτουν από τη νύχτα προκειμένου να ανακύψει νέος κίνδυνος.

Αρκετοί πολίτες σε Κερατέα και Σταμάτα είδαν τις περιουσίες να γίνονται στάχτη. Έξι κατοικίες έχουν καταστραφεί ολοσχερώς μόνο στην περιοχή της Πλάκας, όπου συνεργεία του ΔΕΔΗΕ επιχειρούν για να αποκαταστήσουν την ηλεκτροδότηση. Αποθήκες, ποιμνιοστάσια και αυτοκίνητα έγιναν επίσης στάχτη στην Κερατέα.

«Κανείς δεν μου είπε τίποτα» είπε απελπισμένος κάτοικος στη Σταμάτα -το σπίτι του οποίου υπέστη φθορές- όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο της ΕΡΤ εάν του είπαν τι να κάνει.

«Ο άντρας μου δούλευε 40χρόνια, σε μια μέρα χάσαμε τα πάντα» δήλωσε χαρακτηριστικά  πυρόπληκτη. «Είδαμε φλόγα στο βουνό πάνω. Με τον αέρα ήρθε μέσα στα σπίτια» είπε άλλος κάτοικος.

Χθες αστυνομικοί απομάκρυναν κατοίκους και φιάλες υγραερίου από τα σπίτια που κινδυνεύαν σε Σταμάτα και Ροδόπολη.

Δύο συλλήψεις στην Σταμάτα

Η δήμαρχος Διονύσου, Κατερίνα Μαϊχοσόγλου, δήλωσε στο EΡΤΝews πως τουλάχιστον επτά σπίτια έχουν καεί, σύμφωνα με μόνο με τον προσωρινό απολογισμό που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η ίδια κατήγγειλε πως η δασική πυρκαγιά ξεκίνησε ταυτόχρονα σε τρία σημεία  δασική έκταση. Η αστυνομία συνέλαβε δύο υπόπτους, που μεταφέρθηκαν στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής

Σημειώνεται ότι σήμερα φωτιά εκδηλώθηκε σε βαγόνι του προαστιακού στην Ακράτα με τους επιβαίνοντες να το εκκενώνουν εγκαίρως. Στο σημείο έσπευσαν 10 πυροσβέστες, που έθεσαν υπό έλεγχο την εστία. 

Βελτιωμένη εικόνα σε Ζάκυνθο και Δίστομο

Βελτιωμένη η κατάσταση και στην Αγία Μαρίνα Ζακύνθου, όπου η φωτιά βρίσκεται σε δύσβατη έκταση καίγοντας για τρίτη φορά από το 2007 ένα πανέμορφο δάσος.

Καλύτερη είναι η εικόνα και στη φωτιά στο Δίστομο Βοιωτίας, όπου έχουν επιστρατευτεί ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις.

Με πληροφορίες από: ieidiseis.gr & efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)