Πέμπτη 23 Μαρτίου 2017

Σε κατάσταση σοκ η Βρετανία (και η Ευρώπη): Εκφράζονται φόβοι για νέα κτυπήματα τρομοκρατών


Η βρετανική αστυνομία πληροφόρησε χθες ότι ο αριθμός των νεκρών από την επίθεση κοντά στο κοινοβούλιο ανέβηκε στους πέντε. Ο πέμπτος νεκρός ήταν μεταξύ των πεζών που σκοτώθηκαν στην επίθεση, ανακοίνωσε η αστυνομία.
 Την ίδια στιγμή οι αρχές σε άλλες χώρες, αλλά και στη Βρετανία κήρυξαν συναγερμό εκφράζοντας φόβους για το ενδεχόμενο νέων επιθέσεων. Επιπλέον, τουλάχιστον 20 άτομα τραυματίστηκαν στην επίθεση στο Λονδίνο όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς και κατόπιν ο δράστης μαχαίρωσε έναν αστυνομικό κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο προτού πέσει νεκρός από τα πυρά της αστυνομίας σε μια επίθεση που η αστυνομία χαρακτήρισε “τρομοκρατική επίθεση με χαρακτηριστικά λεηλασίας”.
 Οι νεκροί περιλαμβάνουν τον δράστη και τον αστυνομικό, ενώ οι υπόλοιποι νεκροί υπέστησαν θανατηφόρα τραύματα από το αυτοκίνητο που ανέπτυξε ταχύτητα στη γέφυρα του Ουέστμινστερ προτού πέσει πάνω στα κιγκλιδώματα έξω από τη βουλή.
 Ο επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής της αστυνομίας Αγγλίας Μαρκ Ρόουλι είπε ότι η αστυνομία πιστεύει πως ο δράστης είχε εμπνευστεί από τη τη τρομοκρατία που σχετίζεται με τους ισλαμιστές μαχητές και ότι η αστυνομία έχει ταυτοποιήσει τον δράστη αλλά αρνήθηκε να τον κατονομάσει.

 «Αρρωστημένη και εξαχρειωμένη» χαρακτήρισε την τρομοκρατική επίθεση έξω από το κοινοβούλιο, η Τερέζα Μέι

Η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι καταδίκασε την τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε έξω από το βρετανικό κοινοβούλιο, χαρακτηρίζοντας την επίθεση«αρρωστημένη και εξαχρειωμένη».
 «Η τοποθεσία αυτής της επίθεσης δεν ήταν τυχαία», τόνισε με δήλωση που έκανε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, έξω από την Ντάουνινγκ Στριτ, αργά χθες το βράδυ.
 «Ο τρομοκράτης επέλεξε να χτυπήσει στην καρδιά της πρωτεύουσας μας, όπου άνθρωποι όλων των εθνικοτήτων, των θρησκειών και των πολιτισμών έρχονται για να γιορτάσουν τις αξίες της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της ελευθερίας της έκφρασης», σημείωσε. Οποιεσδήποτε απόπειρες να πλήξουν αυτές οι αξίες μέσα από την βία είναι «καταδικασμένες να αποτύχουν», τόνισε η Μέι.
 ΕΞΑΛΛΟΥ: Οι «σκέψεις» της πρωθυπουργού της Βρετανίας βρίσκονται στους ανθρώπους οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους και τραυματίστηκαν στην επίθεση που διαπράχθηκε κοντά στη Βουλή των Κοινοτήτων, ενώ συνεχίζει να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις, σημείωσαν οι υπηρεσίες της σε μια ανακοίνωση Τύπου που δόθηκε χθες το βράδυ στη δημοσιότητα.  Τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν και τουλάχιστον 20 τραυματίστηκαν όταν ένα αυτοκίνητο έπεσε πάνω σε πεζούς και κατόπιν ένας άνδρας μαχαίρωσε έναν αστυνομικό. Η αστυνομία έκανε λόγο για μια τρομοκρατική ενέργεια.
 «Οι σκέψεις της πρωθυπουργού και της κυβέρνησης βρίσκονται στους ανθρώπους που σκοτώθηκαν και τραυματίστηκαν σε αυτό το φρικιαστικό συμβάν, καθώς και στις οικογένειές τους», ανέφερε η ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ.
 Η Άμπερ Ραντ, η υπουργός Εσωτερικών της Βρετανίας, ανέφερε σε μια σύντομη δήλωσή της που μαγνητοσκοπήθηκε και μεταδόθηκε από βρετανικά τηλεοπτικά δίκτυα ότι «η κορυφαία προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η ασφάλεια των πολιτών» της χώρας. «Ο βρετανικός λαός θα επιδείξει ενότητα και θα συνεργαστεί για να ηττηθούν αυτοί που θέλουν να πλήξουν τις κοινές αξίες μας: τις αξίες της δημοκρατίας, της ανοχής και του κράτους του δικαίου».

 Η Ελισάβετ ακυρώνει επίσκεψη στη Σκότλαντ Γιάρντ μετά την τρομοκρατική επίθεση   Η βασίλισσα Ελισάβετ της Αγγλίας ακύρωσε μια επίσκεψη που είχε προγραμματίσει στη Σκότλαντ Γιάρντ μετά από τη τρομοκρατική ενέργεια στο Λονδίνο που κόστισε τη ζωή σε πέντε άτομα, μεταξύ των οποίων και ο δράστης, και τραυμάτισε τουλάχιστον άλλα 40 άτομα, είπε εκπρόσωπος του Παλατιού του Μπάκινγχαμ χθες.
 “Εν όψει των σημερινών γεγονότων, αποφασίσθηκε να αναβληθεί η προγραμματισμένη επίσκεψη της βασίλισσας στη Νέα Σκότλαντ Γιάρντ αύριο” (σήμερα, Πέμπτη), είπε ο εκπρόσωπός της, σύμφωνα με τον ιστότοπο Royal Central, προσθέτοντας ότι “η επίσκεψη θα προγραμματιστεί μια άλλη ημερομηνία”.
 Χθες, ο δράστης του οποίου η ταυτότητα δεν έχει αποκαλυφθεί από την αστυνομία, χτύπησε αρκετά άτομα ενώ οδηγούσε στη Γέφυρα του Γουέστμινστερ. Κατόπιν προσπάθησε να μπει στο χώρο του κοινοβουλίου κραδαίνοντας ένα μαχαίρι. Αφού μαχαίρωσε έναν αστυνομικό, τον οποίο σκότωσε, ο δράστης σκοτώθηκε από πυρά της αστυνομίας.
 Σήμερα η βασίλισσα θα εγκαινίαζε ένα νέο αστυνομικό τμήμα στο Λονδίνο, κοντά στον τόπο των επιθέσεων.
 Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι επιβεβαίωσε ότι υπεύθυνος για τις χθεσινές επιθέσεις είναι μόνο ένας δράστης. Τόνισε ότι η τοποθεσία της τρομοκρατικής πράξης δεν ήταν τυχαία και ότι το επίπεδο απειλής στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει υψηλό.
 Ο ασκών καθήκοντα υποδιευθυντή της μητροπολιτικής αστυνομίας του Λονδίνου (Σκότλαντ Γιάρντ) Μάρκ Ρόουλι είχε επιβεβαιώσει ότι ο δράστης είναι μεταξύ των πέντε νεκρών, ενώ τουλάχιστον 40 άτομα τραυματίστηκαν, μεταξύ των και τρεις αστυνομικοί, οι δύο από αυτούς σε κρίσιμη κατάσταση.
 
Εξετάζουν την πιθανότητα η τρομοκρατική επίθεση να ήταν εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους
 Οι διωκτικές αρχές εξετάζουν την πιθανότητα η τρομοκρατική επίθεση που διαπράχθηκε σήμερα κοντά στο βρετανικό κοινοβούλιο να ήταν εμπνευσμένη από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, τόνισε ένας ευρωπαίος κυβερνητικός αξιωματούχος στο πρακτορείο Ρόιτερς.
 Οι βρετανικές αρχές έχουν κάποιες ενδείξεις για την ταυτότητα του δράστη, αλλά χρειάζεται ακόμη να διασταυρώσουν όλες τις λεπτομέρεις, τόνισε ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί. «Η επίθεση εξαπολύθηκε όταν ένα αυτοκίνητο οδηγήθηκε στην γέφυρα του Ουεστμίνστερ, χτυπώντας και τραυματίζοντας πεζούς πολίτες, αλλά και αστυνομικούς που επέστρεφαν από μια τελετή απονομής βραβείων.
 Το αυτοκίνητο συγκρούστηκε κοντά στο κοινοβούλιο και τουλάχιστον ένας άνδρας, οπλισμένος με ένα μαχαίρι, συνέχισε την επίθεση και προσπάθησε να εισέλθει στο κτίριο της βουλής», πρόσθεσε ο Ρόουλι. 
23/03/2017 00:56
 ΑΠΕ-ΜΠΕ – Reuters – SPUTNIK
 Λονδίνο, United Kingdom

Πηγή: mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)