Σάββατο 22 Απριλίου 2023

Εκλογές 2023: Αμφίρροπη μάχη 30 ημερών έως τις κάλπες – Στις 11 ο Μητσοτάκης στην ΠτΔ

Εκλογές 2023: Αμφίρροπη μάχη 30 ημερών έως τις κάλπες – Στις 11 ο Μητσοτάκης στην ΠτΔ
 
 
 
Οδικός χάρτης μέχρι τις 21 Μαΐου – Οι διερευνητικές και οι πιθανές δεύτερες κάλπες.

Με τη θυροκόλληση, εντός της ημέρας, του προεδρικού Διατάγματος για τη διάλυση της παρούσας Βουλής, ξεκινάει και επισήμως η προεκλογική περίοδος, η οποία θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 21η Μαίου, οπότε οι ψηφοφόροι θα προσέλθουν στις κάλπες της απλής αναλογικής.

Θα προηγηθεί η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις 11.00, στην πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Σακελλαροπούλου, ενώ στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης θα προβεί σε τηλεοπτικές δηλώσεις, στις οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, θα μνημονεύσει τον στόχο της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, ως λόγο προσφυγής, λίγο πριν τη λήξη της τετραετίας. Πρόκειται στην πραγματικότητα για έναν προσχηματικό λόγο, ο οποίος, ωστόσο, κινείται εντός των συνταγματικών περιθωρίων. Άλλωστε, αποτελεί πολιτική παράδοση η επίκληση λόγων που δεν έχουν ευθεία αντιστοίχηση με την πραγματικότητα, και μάλιστα, κατά το παρελθόν, για προκήρυξη εκλογών πολύ νωρίτερα από τη λήξη της τετραετίας.

Πλέον, τα κομματικά επιτελεία και οι υποψήφιοι για μία θέση στη νέα βουλή, υπόκεινται στους εκλογικούς κανόνες, με συγκεκριμένους περιορισμούς για τηλεοπτικές και άλλες εμφανίσεις κλπ, ενώ από χθες έγιναν γνωστοί οι αντικαταστάτες του υπουργού Εσωτερικών Μ. Βορίδη από την καθηγήτρια Διοικητικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών κ. Καλλιόπη Σπανού που θα ασκήσει τα καθήκοντα της υπηρεσιακής υπουργού αλλά και του κυβερνητικού εκπροσώπου, θέση που αναλαμβάνει ο υπουργός Επικρατείας Ακης Σκέρτσος

Η επόμενη κίνηση μετά την διάλυση της βουλής, θα είναι η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής, η οποία θα ορίσει τους κανόνες της προεκλογικής μάχης και των εκλογών. Το κάθε κόμμα, θα ορίσει τον εκπρόσωπό του, ο οποίος θα μετάσχει στις διαβουλεύσεις για την κατανομή του τηλεοπτικού χρόνου με βάση τα τελευταία ποσοστά του κάθε σχηματισμού, καθώς και οι περιορισμοί στις εμφανίσεις των υποψηφίων στα ΜΜΕ.

Αυτά σε ό,τι αφορά τα διαδικαστικά. Στα ζητήματα ουσίας, το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Α τμήματος του Αρείου Πάγου, στις 5 Μαίου ή δύο μέρες νωρίτερα, στην οποία θα συζητηθεί η κάθοδος ή μη του κόμματος Κασσιδιάρη. Αν, βεβαίως, υπάρξει εκλογικός συνδυασμός ο οποίος θα διεκδικήσει τη συμμετοχή του στις εκλογές, διότι οι πληροφορίες που έρχονται από το στρατόπεδο του νεοναζιστικού μορφώματος είναι αντιφατικές.

Δεδομένου ότι λόγω της απλής αναλογικής, είναι πρακτικά αδύνατο να συγκροτηθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση στις 21 Μαΐου, την επομένη, τη Δευτέρα, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δώσει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Ο κάθε αρχηγός έχει δικαίωμα να κρατήσει την διερευνητική εντολή για τρεις μέρες, συνολικά δηλαδή εννέα ημέρες, με τη δυνατότητα ωστόσο να την παραδώσει ακόμη και την ίδια ημέρα ή και να μη τη λάβει καν.

Εφόσον διαπιστωθεί αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης, τότε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, θα συγκαλέσει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό την προεδρία της, σε μια ύστατη προσπάθεια σχηματισμού Οικουμενικής κυβέρνησης. Μία τέτοια προοπτική θεωρείται επίσης αδύναμη.

Σε κάθε περίπτωση η διαδικασία αυτή θα έχει ολοκληρωθεί ως το αργότερο την Τρίτη 30 Μαΐου.

Αν επιβεβαιωθεί η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας ή οικουμενικής κυβέρνησης, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει να ορίσει Πρωθυπουργό έναν από τους προέδρους των τριών ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας και να ορκίσει την Υπηρεσιακή Κυβέρνηση, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα στη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση, με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής.

Μετά την ορκωμοσία της. θα συνεδριάσει η νέα Βουλή, θα εκλέξει προεδρείο και μετά από μια ημέρα θα εκδοθεί Προεδρικό Διάταγμα για τη διάλυση της.

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν το αργότερο στις αρχές Ιουλίου, πιθανότατα την Κυριακή 2 Ιουλίου.

Αν ούτε στις δεύτερες κάλπες καταστεί δυνατό να αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση, τότε η διαδικασία των διερευνητικών εντολών θα επαναληφθεί. Κι αν ούτε ούτε καταστεί δυνατό να σχηματιστεί κυβέρνηση συνεργασίας, τότε η χώρα θα οδηγηθεί σε τρίτες κάλπες, πιθανότατα στις αρχές Σεπτεμβρίου. Είναι ένα σενάριο που κυβερνητικά στελέχη το έχουν χαρακτηρίσει πιθανό. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)