Τρίτη 4 Απριλίου 2023

O Τσίπρας καταθέτει «ολιστικό σχέδιο» για προστασία πρώτης κατοικίας - κόκκινα δάνεια

O Τσίπρας καταθέτει «ολιστικό σχέδιο» για προστασία πρώτης κατοικίας - κόκκινα δάνεια
 
✅Κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα της Νέας Δημοκρατίας
 
 ✅Servicers αντί για υπεραξία της τάξεως του 70%-80%, θα έχουν ένα κέρδος το οποίο θα κινείται από 5%-10%
 
Ρυθμίσεις για τους δανειολήπτες - προστασία κατοικίας και «φρένο» στους πλειστηριασμούς.
Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση η Κουμουνδούρου επιχειρεί να προτάξει τη θετική ατζέντα και τις προγραμματικές της θέσεις, απέναντι –όπως τονίζουν στελέχη της- στην τοξικότητα της ΝΔ, με τον Αλέξη Τσίπρα να παρουσιάζει σήμερα τις προγραμματικές του δεσμεύσεις για τη διαχείριση των κόκκινων δανείων, τους πλειστηριασμούς, την προστασία πρώτης κατοικίας και τις τράπεζες.

Το ολιστικό σχέδιο σε μεγάλο βαθμό έχει επεξεργαστεί η αρμόδια τομεάρχης Έφη Αχτσιόγλου, ενώ στο πλευρό του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα βρίσκεται το σύνολο του οικονομικού επιτελείου, καθώς και η Λούκα Κατσέλη που έχει συνδέσει το όνομά της με το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας. Συγκεκριμένα, στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν η Τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου, ο Τομεάρχης Οικονομίας, Αλέξης Χαρίτσης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και συντονιστής οικονομικού κύκλου Ευκλείδης Τσακαλώτος, η Ομότιμη Καθηγήτρια του ΕΚΠΑ και πρώην Υπουργός Λούκα Κατσέλη και ο δικηγόρος και μέλος του ΔΣ του ΔΣΑ, Δημήτρης Λυρίτσης, ενώ στη συζήτηση, θα έχουν την δυνατότητα να παρέμβουν εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων.

Οι ανακοινώσεις έρχονται σε μία χρονική συγκυρία που το θέμα «καίει» τη ΝΔ μετά τις αλλεπάλληλες αποκαλύψεις για Πάτση, Καππάτο και τα υπέρογκα χρέη του κόμματος αλλά και υπουργών με χαριστικές ρυθμίσεις, ενώ παράλληλα η διαρκής άνοδος των επιτοκίων χορηγήσεων έχουν οδηγήσει σε έκρηξη των δόσεων στα δάνεια με κυμαινόμενα επιτόκια, ζητήματα τα οποία εξάλλου είχε θέσει η αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ υπό τον Αλ. Τσίπρα και στη διοίκηση της Τράπεζας της Ελλάδας προ δύο μηνών.

Χαρακτηριστικά, ο Αλ. Τσίπρας τότε είχε αναφέρει μεταξύ άλλων πως η εν λόγω συνθήκη σε συνδυασμό με τις μεγάλες πληθωριστικές πιέσεις και την αύξηση των επιτοκίων χορηγήσεων «παράγει» τον κίνδυνο να δημιουργηθεί μία νέα γενιά κόκκινων δανείων. Τη στιγμή, μάλιστα, που χιλιάδες δανειολήπτες, οι οποίοι μέχρι προσφάτως ήταν σε θέση να εξυπηρετήσουν και εξυπηρετούσαν τα δάνειά τους, πλέον είτε δυσκολεύονται είτε αδυνατούν πλήρως να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Καταργείται ο Πτωχευτικός της Ν.Δ.

Βασική αρχή της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι η κατάργηση του Πτωχευτικού Κώδικα της Νέας Δημοκρατίας και η αντικατάστασή του από ένα ολιστικό σχέδιο προστασίας τόσο της πρώτης κατοικίας, όσο όμως και της επαγγελματικής στέγης και της αγροτικής γης, με στόχο να μπουν στο επίκεντρο των προστατευτικών διατάξεων οι εργαζόμενοι, τα ευάλωτα νοικοκυριά και η λεγόμενη μεσαία τάξη.

Ουσιαστικά, ο λεγόμενος εξωδικαστικός συμβιβασμός όπως υπάρχει σήμερα θα καταργηθεί και ο πολίτης θα μπορεί πλέον να ρυθμίζει τις οφειλές του. Οι βασικές διαφορές της προσέγγισης της αξιωματικής αντιπολίτευσης επί του ζητήματος έναντι της Ν.Δ. έχουν ως αφετηρία την προστασία των περιουσιών και όχι τη ρευστοποίησή τους.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα έχει, μεταξύ άλλων, τρία βασικά χαρακτηριστικά.

Πρώτον, θα υπάρχει «δεσμευτικότητα» για τους πιστωτές, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι πλέον να καθίσουν στο τραπέζι με τους οφειλέτες.

Δεύτερον, ο εξωδικαστικός μηχανισμός θα βασίζεται σε μία διαφορετική «πλατφόρμα» από αυτή που υπάρχει σήμερα, στην οποία θα μπορούν να κάνουν αίτηση οι οφειλέτες, με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Τρίτον, θα υπάρχει πάντα η δυνατότητα δικαστικής προσφυγής.

Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε ήδη μία πρώτη γεύση για το τι θα προβλέπει η διαδικασία ρύθμισης των οφειλών. Εφόσον, μάλιστα, ο πολίτης ανταποκρίνεται στη ρύθμιση, η προστασία της κατοικίας του θα είναι απολύτως διασφαλισμένη. Σε σχέση με την τωρινή κατάσταση όπου οι servicers προσδοκούν να λάβουν μία υπεραξία της τάξεως του 70%-80%, θα έχουν ένα κέρδος το οποίο θα κινείται από 5%-10%, θα δοθεί όμως η δυνατότητα ρύθμισης σε βάθος χρόνου.

Τέλος, θα μπει ουσιαστικά τέρμα στην πολιτική της Ν.Δ. η οποία έδωσε προτεραιότητα στους πλειστηριασμούς, με αποτέλεσμα ένα πολύ μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων να μεταφερθεί αφορολόγητα από τις τράπεζες στα funds, παρακάμπτοντας τον νόμο του 2015.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)