Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Υποκλοπές: Εισαγγελέας της ΕΕ ερευνά το ελληνικό "Predatorgate" - Φοροδιαφυγή και παράνομες εξαγωγές spyware

Πρόγραμμα Spyware 


H Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) φέρεται να έχει ξεκινήσει έρευνα για τη χρήση παράνομου λογισμικού Predator στη χώρα μας, αλλά και για την εξαγωγή του προς τρίτες χώρες.

Η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) έχει ξεκινήσει έρευνα για τη χρήση του παράνομου spyware Predator στο σκάνδαλο υποκλοπών "που έχει ταράξει την ελληνική πολιτική", σύμφωνα με το EURACTIV.

Αρκετές πηγές επιβεβαίωσαν στο EURACTIV ότι κατόπιν αιτήματος της Επιτροπής PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, της εξεταστικής επιτροπής δηλαδή που διερευνά τη χρήση παράνομου spyware σε ολόκληρο την Ένωση, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία έχει ξεκινήσει έρευνα για διάφορες πτυχές του σκανδάλου.

Η έρευνα της Επιτροπής PEGA επικεντρώθηκε στην παράνομη εξαγωγή του λογισμικού κατασκοπείας Predator από την Ελλάδα σε χώρες της Ασίας, της Αφρικής και αλλού, καθώς και σε πληροφορίες ότι οι εταιρείες που εμπλέκονται στο λεγόμενο Predatorgate εμπλέκονταν και σε φοροδιαφυγή.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.

"Κατά γενικό κανόνα, δεν σχολιάζουμε τις έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη, ούτε επιβεβαιώνουμε δημόσια πάνω σε ποιες υποθέσεις εργαζόμαστε. Αυτό γίνεται για να μην τεθούν σε κίνδυνο η διαδικασία και τα αποτελέσματά της", είπε ο εκπρόσωπος στο EURACTIV.

Πρακτικά, ο εκπρόσωπος δήλωσε πως πριν την ολοκλήρωση των ερευνών, δεν μπορεί να γίνει επίσημη δήλωση.

Δύο διαφορετικές πηγές ανέφεραν στο EURACTIV ότι ο εισαγγελέας της ΕΕ έλαβε, τις τελευταίες εβδομάδες, συγκεκριμένες πληροφορίες από Έλληνες δημοσιογράφους που ερευνούσαν το σκάνδαλο των υποκλοπών.

"Τα άτομα που κατέθεσαν στους εισαγγελείς υπέβαλαν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι η διοίκηση του Κυριάκου Μητσοτάκη διευκόλυνε τη μεταφορά του spyware Predator της Intellexa σε χώρες όπως η Σαουδική Αραβία, το Σουδάν, η Μαδαγασκάρη και το Μπαγκλαντές, χορηγώντας άδειες εξαγωγής μέσω του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών", είπε μια πηγή κοντά στο θέμα.

Το θέμα της χορήγησης αδειών εξαγωγής καταγράφηκε για πρώτη φορά από το ερευνητικό site Inside Story και τους New York Times, ωθώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ζητήσει εξηγήσεις.

Απροθυμία συνεργασίας από την ελληνική πλευρά

Ωστόσο, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις αποκάλυψε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ελληνικές αρχές δεν απάντησαν σε αίτημα για πληροφορίες που στάλθηκε στις 14 Φεβρουαρίου. Η ελληνική κυβέρνηση επίσης, δεν έχει δώσει απαντήσεις στην Επιτροπή PEGA για το θέμα.

Εν τω μεταξύ, ο Γιάννης Σμυρλής, ο πρώην γενικός γραμματέας του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών που υπέγραψε τις παράνομες άδειες εξαγωγής spyware, παραιτήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου και διορίστηκε γρήγορα αναπληρωτής διευθυντής του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, πριν από τις γενικές εκλογές του Μαΐου.

Σε νομικό επίπεδο, ο εισαγγελέας της ΕΕ εξετάζει εάν η ελληνική κυβέρνηση παραβίασε τον κανονισμό 2021/821 της ΕΕ για τα λεγόμενα προϊόντα "διπλής χρήσης" (δηλαδή προϊόντα που απαιτούν ειδική άδεια εξαγωγής επειδή μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να προκαλέσουν βλάβη), για να ευνοήσει την ελληνική εταιρεία Intellexa.

Όπως είχε αναφέρει αρχικά το Reporters United, οι μέτοχοι της Intellexa φέρονται να συνδέονται με τον ανιψιό του Μητσοτάκη Γρηγόρη Δημητριάδη, ο οποίος μέχρι τον Αύγουστο του 2022 ήταν και γενικός γραμματέας του πρωθυπουργικού γραφείου.

Ο πρωθυπουργός είχε δηλώσει δημοσίως ότι δεν γνώριζε αυτή την παρακολούθηση, αλλά η αντιπολίτευση επεσήμανε ότι μία από τις πρώτες κινήσεις του πρωθυπουργού στην αρχή της πρωθυπουργίας του ήταν να πάρει τις μυστικές υπηρεσίες υπό την άμεση εποπτεία του.

Τεράστια φοροδιαφυγή

Μια άλλη πηγή είπε στο EURACTIV ότι οι πληροφορίες που έλαβε η ομάδα της αρχιεισαγγελέως της ΕΕ, Laura Kövesi, στην Αθήνα, αποκαλύπτουν "τεράστια φοροδιαφυγή" από τις εταιρείες που εμπλέκονται στο σκάνδαλο παρακολούθησης.

"Αδήλωτες πληρωμές, πλαστά τιμολόγια και τριγωνικές συναλλαγές είναι μερικά από τα σοβαρά φορολογικά εγκλήματα που φαίνεται να έχουν διαπράξει οι ελληνικές εταιρείες Intellexa και Krikel, η ιρλανδική Thalestris και οι κυπριακές εταιρείες που συνδέονται με αυτές", είπε η δεύτερη πηγή.

"Εκατοντάδες πλαστά τιμολόγια και φορολογικές δηλώσεις έχουν υποβληθεί στον Ευρωπαϊκό Εισαγγελέα για να τεκμηριωθεί η απάτη και πώς θίγονται τα συμφέροντα της ΕΕ", πρόσθεσε η πηγή.

Τα στοιχεία οδηγούν στην Chadera Enterprises Limited, μια εταιρεία εγγεγραμμένη στις Βρετανικές Παρθένους Νήσους, σύμφωνα με ένα έγγραφο που είδε το EURACTIV. Η Chadera Enterprises Limited ανήκει στον Ταλ Ντίλιαν, πρώην αξιωματικό του ισραηλινού στρατού, ο οποίος κατέχει το 65% της ελληνικής εταιρείας Intellexa. Το υπόλοιπο 35% της Intellexa ανήκει στην κυπριακή εταιρεία Santinomo Limited.

Οι μέτοχοι της Intellexa και της Krikel δεν παρέστησαν στις ακροάσεις που διοργανώθηκαν από την επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αντιστοίχως δεν εκλήθησαν στην εθνική εξεταστική επιτροπή της ελληνικής Βουλής.

Η δεύτερη πηγή είπε ότι η υποψία φορολογικής απάτης πυροδοτεί αυτόματα την εμπλοκή του εισαγγελέα της ΕΕ στο πλαίσιο μιας πρόσφατης συμφωνίας αμοιβαίας συνεργασίας για την καταπολέμηση του οικονομικού εγκλήματος που υπεγράφη μεταξύ των ελληνικών φορολογικών αρχών και της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.

Η πηγή ανέφερε στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι τραπεζικοί λογαριασμοί της Intellexa και της Krikel δείχνουν "τεράστια απόκλιση μεταξύ των εσόδων που δηλώθηκαν στις φορολογικές αρχές και των χρημάτων που εισπράχθηκαν".

Το EURACTIV επικοινώνησε με τον Έλληνα ερευνητή δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη – το πρώτο επιβεβαιωμένο θύμα του Predator στην Ελλάδα – ο οποίος αποκάλυψε ότι ήδη από την άνοιξη του 2022 είχε έρθει σε επαφή με το γραφείο της Kövesi, επισημαίνοντας τη σημασία της υπόθεσης.

"Μέχρι τώρα, η δημοσιογραφική έρευνα έχει προχωρήσει σε τέτοιο βαθμό που η εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ήταν επιβεβλημένη. Κυρίως λόγω των σχετικών αιτημάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου", δήλωσε ο ίδιος.

Πρόσθεσε ότι η "μόνη επιφύλαξή" του σχετίζεται με την "προθυμία" των ελληνικών δικαστικών και διωκτικών αρχών, να συνεργαστούν καλή τη πίστει με την Kövesi. "Ταυτόχρονα, αυτή η υπόθεση θα είναι μια πρώτη δύσκολη δοκιμασία για την ποιότητα και το βάθος της συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας με τις ελληνικές φορολογικές αρχές", σημείωσε ο Έλληνας δημοσιογράφος.

Η επιτροπή PEGA του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κάλεσε τις ελληνικές αρχές να επιλύσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών πριν από τις εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου.

Τη Δευτέρα (3 Απριλίου), ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης είπε στον Έλληνα εισαγγελέα ότι οι διαδικασίες έπρεπε να επιταχυνθούν.

"Αυτή η υπόθεση δεν θα παραγραφεί ούτε πολιτικά ούτε ποινικά. Και ας είναι σίγουροι οι υπεύθυνοι ότι θα αναλάβουν πλήρως τις ευθύνες τους", είπε ο κ. Ανδρουλάκης.

Παπαδημούλης: Άσχημα μαντάτα για την κυβέρνηση Μητσοτάκη

"Άσχημα μαντάτα για την Κυβέρνηση Μητσοτάκη! Μετά από προτροπή του ΕΚ, η Ευρωπαία Εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα για τις υποκλοπές στην Ελλάδα. Σύμφωνα με το EURACTIV η έρευνα αφορά εξαγωγές του Predator με κυβερνητική άδεια και μεγάλη φοροδιαφυγή!", σχολίασε ο Αντιπροέδρος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Δημήτρης Παπαδημούλης

Πηγή: news247.gr

1 σχόλιο:

  1. Αμάν αμάν αμάν! Τι τα σκαλίζετε;
    Να ανέβει η στρατιωτική τιμή στο πέτο του στρατηγού Φλώρου και να θυμηθεί ότι τον παρακολουθεί ο Μητσοτάκουλας και να παραιτηθεί;
    Θέλετε τέτοιο πλήγμα στις ένοπλες δυνάμεις; Για όνομα... Για μια τιμή ζει ο άνθρωπας!@

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)