Παρασκευή 1 Σεπτεμβρίου 2023

Έβρος: Φόβοι ότι η φωτιά θα κάψει και το υπόλοιπο δάσος της Δαδιάς - Πολλά τα πύρινα μέτωπα

Aνεξέλεγκτο το πύρινο μέτωπο για 14η μέρα στον Έβρο - Εφιαλτική νύχτα στο Σουφλί
 
 
 
Οι φλόγες έγλυψαν τα πρώτα σπίτια στο Σουφλί Έβρου. Άλλαξε φορά ο άνεμος και δεν κάηκε η μισή πόλη. Τα νεότερα από το πύρινο μέτωπο.
   Για 14η μέρα καίει η φωτιά στον Έβρο, με τη μεγάλη μάχη να δίνεται στο εντονότερο πύρινο μέτωπο που εντοπίζεται βόρεια προς το Πρωτοκκλήσι Έβρου και ανατολικά προς το Σουφλί. Η φωτιά έχει κάψει 800.000 στρέμματα στο δάσος της Δαδιάς και συνεχίζει το καταστροφικό της έργο σε διάφορες κατευθύνσεις, καίγοντας τα πάντα στο πέρασμά της.

Χθες, στο Σουφλί, η κατάσταση ήταν εξαιρετικά δύσκολη, με τους κατοίκους να λαμβάνουν μήνυμα 112 για να είναι σε ετοιμότητα, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, εάν δεν άλλαζαν τελευταία στιγμή φορά οι άνεμοι και δεν έφευγε από εκεί η φωτιά, θα καιγόταν η μισή περιοχή. Αυτή την ώρα, οι φλόγες πλησιάζουν το χωριό Γιαννούλη Έβρου, ωστόσο, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, έχουν στηθεί αντιπυρικές ζώνες που αποκλείουν τον κίνδυνο να περάσει η φωτιά.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, επιχειρούν - κυρίως μεταξύ των περιοχών Σουφλί, Κορνοφωλιά, Δαδιά, Κοτρωνιά, Σιδηρώ και Γιαννούλη - 582 πυροσβέστες με 129 οχήματα και 16 πεζοπόρα τμήματα, ενώ εκ περιτροπής στη διάρκεια της ημέρας επιχείρησαν από αέρος 10 πυροσβεστικά αεροσκάφη και επτά ελικόπτερα.

«Αν γυρίσει ο άνεμος θα κάψει το υπόλοιπο δάσος της Δαδιάς»

Μιλώντας στο MEGA ο Ηλίας Δαστερίδης, αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Αλεξανδρούπολης, είπε πως η κατάσταση στον Έβρο είναι εξαιρετικά δύσκολη, με τις φλόγες να καίνε τα πάντα στο πέρασμά τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά:

«Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η φωτιά είναι ανεξέλεγκτη, πολλά τα μέτωπα, σε μεγάλη ακτίνα. Η φωτιά έχει απλωθεί, έχει πιάσει όλο τον ορεινό όγκο και πήγε να απειλήσει το Σουφλί. Δώσαμε μεγάλη μάχη οι πυροσβεστικές δυνάμεις, τα εναέρια μέσα και τα παιδιά του χωριού, ώστε να την περιορίσουμε και να μην πλησιάσει τα πρώτα σπίτια».

Η φωτιά ξέφυγε από την περιοχή Γιαννούλη και κατευθύνθηκε προς το Σουφλί, ενώ μήνυμα του 112 κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν σε ετοιμότητα για πιθανή εκκένωση. Σύμφωνα με τον κ. Δαστερίδη:

«Χθες παίζαμε με τον αέρα, γι' αυτό και το μήνυμα του 112. Σε περίπτωση που η φορά του ανέμου έδειχνε προς Σουφλί, να εκκενωθεί ο οικισμός ώστε να μην απειληθούν τα πρώτα σπίτια».

Όπως είπε ο κ. Δαστερίδης, όλη την ημέρα τα εναέρια μέσα επιχειρούν στην περιοχή, ωστόσο το μέτωπο καίει σε σημείο όπου το δάσος είναι πυκνό και είναι δύσκολο να πραγματοποιηθούν στοχευμένες ρίψεις νερού.

«Αποτέλεσμα να ρίχνουν νερό τα αεροπλάνα και η φωτιά να απλώνεται. Απορούσαν και οι ίδιοι οι πυροσβέστες, που είναι χρόνια στην υπηρεσία», είπε.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του, υπάρχει κίνδυνος το μέτωπο να επιστρέψει στη Δαδιά και να κάψει το υπόλοιπο δάσος, λόγω των βοριάδων που πνέουν στην περιοχή.

Οι ισχυροί άνεμοι και οι αλλαγές κατεύθυνσης είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις.

Σήμερα, Παρασκευή (1/9) η μάχη αναμένεται να είναι ακόμα πιο δύσκολη, καθώς οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η ένταση των ανέμων θα αυξηθεί και αναμένονται βοριάδες που θα στρέψουν προς το δάσος της Δαδιάς, για ακόμα μία φορά, τη φωτιά δημιουργώντας έτσι νέα προβλήματα στην προσπάθεια κατάσβεσης.

Δείτε βίντεο από την φωτιά στον Έβρο:

Πηγή:ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)