Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023

Φόβοι για πολλούς νεκρούς από την κακοκαιρία - Ώρες αγωνίας για πλημμύρες στη Λάρισα

Φόβοι για πολλούς νεκρούς από την κακοκαιρία - Ώρες αγωνίας για πλημμύρες στη Λάρισα
 
 
 
Εφιαλτική νύχτα στη Λάρισα με τον Πηνειό να «φουσκώνει» επικίνδυνα. Αναφορές για εκατοντάδες εγκλωβισμένους.
Έκδηλη είναι η ανησυχία σε κυβερνητικούς κύκλους για δραματική αύξηση των νεκρών από την κακοκαιρία Daniel, ενώ αργά το βράδυ της Πέμπτης συναγερμός ήχησε για τη Λάρισα. Το 112 έστειλε μηνύματα για εκκενώσεις, με τον φόβο για υπερχείλιση του ποταμού Πηνειού ήταν έκδηλος καθώς «φούσκωναν» τα νερά.

Επισήμως, μέχρι το βράδυ της Πέμπτης (7/9) οι νεκροί από την κακοκαιρία ήταν έξι, ενώ υπήρχαν αναφορές για εκατοντάδες εγκλωβισμένους. Με τα σπίτια να πέφτουν, με το νερό στον Παλαμά και στα γύρω χωριά να έχει φτάσει στα πέντε μέτρα, όσο περνούν οι ώρες, ο φόβος για αύξηση των νεκρών μεγαλώνει. Ολόκληρες οικιστικές περιοχές βυθίστηκαν στο νερό, με τους πολίτες να βρίσκονται σε μπαλκόνια και στέγες προκειμένου να σώσουν τη ζωή τους.

Μάλιστα, ο Ευ. Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ δήλωσε ότι υπάρχουν μελέτες για την εξέλιξη έκτακτων καιρικών φαινομένων, αλλά η πολιτεία δεν έχει σχέδια εκκένωσης των περιοχών. Μάλιστα, παρουσίασε δύο έρευνες του 2019 που έγιναν από τη ομάδα του στη Θεσσαλία και οι οποίες έμειναν στα χαρτιά.

Συναγερμός στη Λάρισα για τον Πηνειό

Επικίνδυνα ανέβαινε η στάθμη του Πηνειού το βράδυ της Πέμπτης (7/9) στη Λάρισα με αποτέλεσμα κάτοικοι της περιοχής να καλούνται να την εγκαταλείψουν. Μάλιστα, περί τα μεσάνυχτα εμφανίστηκαν πλημμυρικά φαινόμενα στη συνοικία του Αγίου Θωμά.

Σε έκτακτη ανακοίνωση προχώρησε ο δήμος Λαρισαίων, λόγω της έντονης ανησυχίας που υπάρχει να πλημμυρίσει ο Πηνειός ποταμός μέσα στην πόλη της Λάρισας, καλώντας τους πολίτες να αακρυνθούν από την πλημμυρική ζώνη, αλλά και να είναι σε επιφυλακή όσοι βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από το ποτάμι.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρεται:

«Υπάρχουν έντονα πλημμυρικά φαινόμενα στη Θεσσαλία που καταλήγουν στον Πηνειό πριν την είσοδο της κοίτης στην πόλη της Λάρισας. Η ροή των υδάτων σημειώνει συνεχώς αυξητική τάση. Για το λόγο αυτό εκδόθηκε νωρίτερα προειδοποίηση από το 112. Η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί για το επόμενο εικοσιτετράωρο τουλάχιστον και προκαλεί ανησυχία για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων που βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων. Η πλημμυρική ζώνη ορίζεται στο διάστημα από την Αμυδαλέα έως τη Γυρτώνη και περιλαμβάνει την έκταση ανάμεσα στα αναχώματα στις δύο πλευρές του Πηνειού.

Όσοι βρίσκονται εντός της πλημμυρικής ζώνης του Πηνειού θα πρέπει να απομακρυνθούν άμεσα καθώς υπάρχει σοβαρός κίνδυνος πλημμύρας. Ο υπόλοιπος πληθυσμός που βρίσκεται πλησίον αλλά όχι εντός της πλημμυρικής ζώνης θα πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή. Ο Δήμος Λαρισαίων αποφάσισε επίσης αύριο Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου και για προληπτικούς λόγους να μην λειτουργήσουν οι παιδικοί σταθμοί της Λάρισας, ώστε να περιοριστούν οι άσκοπες μετακινήσεις.

Ο Δήμος Λαρισαίων βρίσκεται σε επιφυλακή και θα υπάρχουν συνεχείς ενημερώσεις για το πως διαμορφώνεται η κατάσταση. Ζητούμε από τους πολίτες να παρακολουθούν τις ανακοινώσεις αυτές».

Μήνυμα 112 για Λάρισα: Απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του Πηνειού

Νωρίτερα το βράδυ της Πέμπτης (7/9) εστάλη μήνυμα από το 112.

«Αν βρίσκεστε εντός πλημμυρικής ζώνης Πηνειού ποταμού στα όρια του Δήμου Λαρισαίων απομακρυνθείτε λόγω κινδύνου υπερχείλισης του ποταμού. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται σε νέο μήνυμα του 112.

Στη συνέχεια ήχησε ξανά το 112 στη Λάρισα για εκκένωση από Αλεξανδρινή και Αγιά προς Στόμιο

Αποκάλυψη iEidiseis: Ήξεραν τι θα συμβεί - Δεν είχαν καταστρώσει σχέδια για εκκένωση

Όπως μετέδωσε το iEidiseis, συγκλονίζουν οι πληροφορίες από τις κλειστές συσκέψεις που έγιναν για την κακοκαιρία Daniel στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του iEidiseis υπήρξε συγκεκριμένη συζήτηση για τον κάμπο της Καρδίτσας και τέθηκε εγκαίρως -από τους ειδικούς- το γεγονός ότι η περιοχή θα πλημμυρίσει. Μάλιστα οι φωνές προς αυτή την κατεύθυνση δεν ήταν μια αλλά περισσότερες, ενώ παρουσιάστηκαν στοιχεία, όπως η μεγάλη ποσότητα που θα έπεφτε, αλλά και η γεωγραφική επικινδυνότητα της περιοχής.

Άπαντες συμφώνησαν ότι το πρόβλημα θα είναι μεγάλο, αλλά όλα… έμειναν στο τραπέζι και στην εφαρμογή του… 112.

Με άλλα λόγια δεν εκκενώθηκε καμία περιοχή από τα χωριά που «εξαφανίστηκαν» και αυτό γιατί δεν υπήρχαν σχέδια εκκένωσης. «Δεν μπορούμε να εκκενώσουμε την Θεσσαλία» ήταν η απάντηση αν και η συζήτηση ήταν για συγκεκριμένες περιοχές.

Στην Ελλάδα του 2023 που ήδη μετρά δεκάδες φυσικές καταστροφές δεν υπάρχουν σχέδια εκκένωσης για κάτι έκτακτο και για κάτι που βλέπεις να έρχεται. Δεν τόλμησαν, όμως, ούτε τους γέροντες ούτε τα παιδιά ούτε τους αρρώστους να απομακρύνουν ώστε να μην τους μαζεύουν σκαρφαλωμένος από τις στέγες των σπιτιών τους.

Ήξεραν και για την ένταση του φαινομένου, και την διάρκεια και την ένταση. Ήξεραν και για το συνολικό ύψος βροχής όμως κρύφτηκαν στο «112» με αποτέλεσμα να έχουμε ήδη 6 νεκρούς (δύο ηλικιωμένες από την Καρδίτσα προστέθηκαν στη μαύρη λίστα) ενώ οι αναφορές για εγκλωβισμένους είναι εκατοντάδες.

Η στιγμή που καταρρέει σπίτι στον Παλαμά Καρδίτσας

Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν το χάος που επικρατεί στον Παλαμά Καρδίτσας. Όλη η περιοχή είναι βυθισμένη με το νερό να έχει φτάσει μέχρι τα κεραμίδια.

Ωστόσο, κάποια σπίτια δεν άντεξαν

Την ίδια στιγμή τις πληγές τους μετρούν και οι κάτοικοι στον Βόλο. Ένα συγκλονιστικό βίντεο drone από το κανάλι Up Stories παρουσιάζει τη δραματική εικόνα της πόλης, την επόμενη ημέρα μετά την καταστροφή.

Όπως φαίνεται στα πλάνα, ο Βόλος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη από λασπόνερα, τα οποία έχουν μπει στις αυλές των σπιτιών. 

 Σημειώνεται ότι η περιοχή του Βόλου βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνες που βρέθηκαν στο «μάτι» της κακοκαιρίας, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα.

Δείτε ΕΔΩ το βίντεο

Καρδίτσα: Έγκυες και μωρά απεγκλωβίζονται με ελικόπτερο

Στο γήπεδο ποδοσφαίρου της Καρδίτσας μεταφέρθηκαν άτομα από τα πλημμυρισμένα χωριά της περιοχής, τα οποία έχουν αποκλειστεί μετά την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Ελικόπτερο επιχείρησε για τη διάσωση των κατοίκων, πολλοί εκ των οποίων περίμεναν για ώρες στις στέγες των σπιτιών τους, που βούλιαξαν στα λασπόνερα.

Ανάμεσά τους βρίσκονται και πολλά παιδιά, καθώς και μία έγκυος γυναίκα στον 9ο μήνα της κύησης. Τα πλάνα που δόθηκαν στη δημοσιότητα να είναι άκρως συγκινητικά με τους πολίτες να αγκαλιάζουν και πάλι μέλη της οικογένειάς τους.

Όσοι από αυτούς χρειάζονται νοσηλεία, μεταφέρονται στο νοσοκομείο της πόλης.

Φωτογραφίες από τη μεταφορά των πολιτών στο γήπεδο Καρδίτσας

κακοκαιρια Daniel, κακοκαιρια, καιρος, βροχη, βροχες, meteo, Θεσσαλια, Πηλιο, Καρδιτσα

κακοκαιρια Daniel, κακοκαιρια, καιρος, βροχη, βροχες, meteo, Θεσσαλια, Πηλιο, Καρδιτσα

κακοκαιρια Daniel, κακοκαιρια, καιρος, βροχη, βροχες, meteo, Θεσσαλια, Πηλιο, Καρδιτσα

Καρδιτσα, Κακοκαιρια, Γηπεδο

Κακοκαιρια, Καρδιτσα, Διασωσεις

Σκηνικό Αποκάλυψης στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας: «Χάθηκε» από το χάρτη"

Σκηνικό που θυμίζει Αποκάλυψη άφησε και στην Καρδίτσα η κακοκαιρία Daniel που έπληξε με σφοδρότητα την περιοχή.

Ειδικότερα, βίντεο ντοκουμέντο από τη Μεταμόρφωση Καρδίτσας δείχνει όλα τα σπίτια της περιοχής να έχουν καλυφθεί με νερό και λάσπη μέχρι τις στέγες τους.

Το βίντεο από ψηλά είναι αποκαλυπτικό του μεγέθους της καταστροφής και του κόπου που απαιτείται για να επανακάμψει η περιοχή.

Πάντως, αυτή την ώρα αυτό που προέχει είναι να εντοπιστούν οι αγνοούμενοι να διασωθούν όσοι παραμένουν εγκλωβισμένοι

Η επόμενη ημέρα της καταστροφής στον Βόλο

Τις πληγές τους μετρούν οι κάτοικοι του Βόλου μετά την καταστροφική πλημμύρα που προκάλεσε η επέλαση της κακοκαιρίας Daniel.

Ένα συγκλονιστικό βίντεο drone από το κανάλι Up Stories παρουσιάζει τη δραματική εικόνα της πόλης, την επόμενη ημέρα μετά την καταστροφή.

Όπως φαίνεται στα πλάνα, ο Βόλος έχει μετατραπεί σε μια απέραντη λίμνη από λασπόνερα, τα οποία έχουν μπει στις αυλές των σπιτιών.

Σημειώνεται ότι η περιοχή του Βόλου βρίσκεται ανάμεσα σε εκείνες που βρέθηκαν στο «μάτι» της κακοκαιρίας, όπου τα ακραία καιρικά φαινόμενα προκάλεσαν σοβαρά προβλήματα.

Πυροσβεστική: 1.791 διασώσεις και 6.284 κλήσεις

Συνολικά 1791 διασώσεις - απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή την στιγμή, ενώ από την Τρίτη 5/9 έως την Πέμπτη 7/9 το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 6.284 κλήσεις, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής.

Οι κλήσεις αφορούν κυρίως αντλήσεις υδάτων, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία εν μέσω της κακοκαιρίας Daniel.

Συγκεκριμένα:

  • Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας 4.305 κλήσεις, εκ των οποίων:

- στη Μαγνησία, 2.250 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 630 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 610 άτομα

- στην παραλιακή ζώνη της Λάρισας 305 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 124 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 125 άτομα

- στην Καρδίτσα, 1050 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 230 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 360 άτομα

- στα Τρίκαλα, 580 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 83 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 340 άτομα

- στη Σκιάθο, 120 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 28 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 35 άτομα

  • Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας 850 κλήσεις, εκ των οποίων:

- σε περιοχές της βόρειας Εύβοιας 115 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 38 αντλήσεις υδάτων, 12 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 9 άτομα

- στο Δομοκό και στη Λαμία Φθιώτιδας 720 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 252 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 142 άτομα

- στη Θήβα και στη Λειβαδιά Βοιωτίας 22 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 19 αντλήσεις υδάτων και έχει μεταφερθεί σε ασφαλή σημείο 1 άτομο

  • Στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 40 κλήσεις, εκ των οποίων:

- στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιήθηκαν, 1 άντληση υδάτων, 10 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων

- στη Χαλκιδική πραγματοποιήθηκαν 11 κοπές δέντρων και 2 αφαιρέσεις αντικειμένων

- στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε 1 κοπή δέντρου

- στην Κατερίνη Πιερίας πραγματοποιήθηκαν 2 αντλήσεις υδάτων

  • Στην Περιφέρεια Πελοποννήσου 139 κλήσεις, εκ των οποίων:

- Στις Σπέτσες 12 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 10 αντλήσεις υδάτων

- Στην Επίδαυρο 40 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 24 αντλήσεις υδάτων, 6 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 8 άτομα

- Στο Κρανίδι 80 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 71 αντλήσεις υδάτων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 7 άτομα.

- Στη Μονεμβασιά έχουν πραγματοποιηθεί 5 αντλήσεις υδάτων

- Στην Κόρινθο έχουν πραγματοποιηθεί 2 αντλήσεις υδάτων

  • Στην Περιφέρεια Αττικής 950 κλήσεις, εκ των οποίων:

- Σε περιοχές του λεκανοπεδίου 826 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 583 αντλήσεις υδάτων, 45 κοπές δέντρων και έχουν μεταφερθεί σε ασφαλή σημεία 44 άτομα.

- Στην Αίγινα και στο Αγκίστρι 124 κλήσεις ενώ μέχρι στιγμής έχουν πραγματοποιηθεί 49 αντλήσεις υδάτων

Επίσης, εναέριες διασώσεις πραγματοποιούν 10 ελικόπτερα, εκ των οποίων τα 3 έχουν διατεθεί από το Γ.Ε.ΕΘ.Α. και μέχρι στιγμής έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο, από εναέριους διασώστες, 110 άτομα και συγκεκριμένα:

- 24 (23 και 1 μωρό) άτομα καθώς και 1 σκύλο από Αγία Τριάδα Καρδίτσας

- 28 άτομα από Παλαμά Καρδίτσας

- 25 άτομα από Μεταμόρφωση Καρδίτσας

- 1 άτομο από Κοσκινά Καρδίτσας

- 11 άτομα από Ψαθοχώρι Καρδίτσας

- 15 άτομα από Μεγάλα Καλύβια Τρικάλων

- 4 άτομα από Ερμήτσι Καρδίτσας

- 2 άτομα από Αστρίτσα Καρδίτσας

Σημειώνεται ότι όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας παραμένουν σε γενική επιφυλακή. Παράλληλα, το Πυροσβεστικό Σώμα καλεί όλους τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών. 

Πηγή: ieidiseis.gr

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)