Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2024

Άνοιξαν οι αιτήσεις για το Νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο

 νεο κοτ, κοτ γ, κοτ γ εκπτωση, ΚΟΤ

 

Άνοιξαν οι αιτήσεις στην ΗΔΙΚΑ για το νέο Κοινωνικό Τιμολόγιο -ΚΟΤ Γ- που προσφέρει μειωμένη χρέωση ρεύματος για οικιακή χρήση σε οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα παιδιά και με διευρυμένα εισοδηματικά κριτήρια χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα περιουσιακά στοιχεία.

Η έκπτωση αφορά τα 10 λεπτά της τιμής ανά κιλοβατώρα -στη χρέωση προμήθειας στο ρεύμα- και ισχύει μόνο για την κύρια κατοικία.

Το ΦΕΚ για το νέο ΚΟΤ Γ αναφέρει: «Για τους δικαιούχους ΚΟΤ Γ η έκπτωση χορηγείται στη χρέωση προμήθειας για την κατανάλωση ημέρας και νύχτας (εφόσον υπάρχει) του προμηθευτή ηλεκτρικής ενέργειας. Ειδικά για τους δικαιούχους του Κ.Ο.Τ. Γ οι οποίοι υποβάλλουν αίτηση για ένταξη στο Τιμολόγιο Πολυτέκνων μέχρι και τις 29 Φεβρουαρίου 2024, ως ένταξη στο Κ.Ο.Τ. Γ λογίζεται η 1η Ιανουαρίου 2024 και η έκπτωση χορηγείται για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από την 1η Ιανουαρίου 2024 και μετά.

Οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας οφείλουν να αποδώσουν τη συγκεκριμένη έκπτωση στο δικαιούχο μέχρι και την 30η Απριλίου 2024».

Τα εισοδηματικά κριτήρια για το νέο ΚΟΤ Γ

Τα εισοδηματικά κριτήρια, για οικογένεια με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα, το ανώτατο ετήσιο εισόδημα ορίζεται στα 50.000 ευρώ, με προσθήκη 2.500 ευρώ για κάθε επιπλέον εξαρτώμενο τέκνο, φτάνοντας τα 70.000 ευρώ.

Παρέχονται ποσά για οικογένειες με άτομα με αναπηρία ή ανάγκη μηχανικής υποστήριξης, καθώς και διευρυμένα όρια κατανάλωσης για τη χορήγηση της έκπτωσης, ενώ οι δικαιούχοι επωφελούνται από έκπτωση λόγω εξοικονόμησης ενέργειας, που δεν υπερβαίνει το 20% της βασικής έκπτωσης.

Η απόφαση τροποποιεί το καθεστώς απαλλαγής από ρυθμιζόμενες χρεώσεις για τη χρήση του συστήματος και το δίκτυο. Οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Γ απαλλάσσονται από το μεταβλητό σκέλος της χρέωσης, ενώ οι δικαιούχοι του ΚΟΤ Β απαλλάσσονται από το πάγιο και σταθερό σκέλος των χρεώσεων.

Πώς θα δείτε αν είστε δικαιούχοι στο νέο ΚΟΤ Γ

Για να ενημερωθείτε εάν είστε δικαιούχος του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) ή εάν μπορείτε να ενταχθείτε στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών (ΕΔΩ), ακολουθήστε τα παρακάτω 6 βήματα:

  • Βήμα 1: Εισέλθετε στο σύστημα, όπου θα σας ζητηθεί να επιβεβαιώσετε τον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) σας και να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την επεξεργασία των αναγκαίων στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των δικών σας, του/της συζύγου σας και των τέκνων σας.
  • Βήμα 2: Μετά την έγκριση σας, θα εμφανιστεί μια φόρμα όπου θα πρέπει να συμπληρώσετε ορισμένα προσωπικά σας στοιχεία και να επιλέξετε για ποιο ΚΟΤ επιθυμείτε να υποβάλετε αίτηση.
  • Βήμα 3: Απαιτείται η συμπλήρωση του αριθμού παροχής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και του ηλεκτρονικού σας ταχυδρομείου και ενός αριθμού κινητού τηλεφώνου, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για τυχόν ειδοποιήσεις.
  • Βήμα 4: Για αιτήσεις στο ΚΟΤ-Α, θα πρέπει να έχετε εγκεκριμένη αίτηση στο ΚΕΑ. Δεν απαιτείται πλέον η ενημέρωση της αίτησης ΚΕΑ κάθε δύο μήνες, αρκεί να υπάρχει ενεργή εγκεκριμένη αίτηση. Για αιτήσεις στο ΚΟΤ-Α δεν απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων, καθώς αυτή έχει ήδη δοθεί στο ΚΕΑ. Για αιτήσεις στο ΚΟΤ-Β ή για ένταξη στο Μητρώο Ευάλωτων Πελατών, απαιτείται η συγκατάθεση των φιλοξενούμενων ατόμων μέσω των κωδικών τους στο Taxisnet.
  • Βήμα 5: Μόλις έχουν δοθεί όλες οι απαιτούμενες συγκαταθέσεις των ενηλίκων μελών του νοικοκυριού σας και έχουν συμπληρωθεί όλα τα απαραίτητα πεδία, θα εμφανιστούν πληροφορίες σχετικά με το εάν πληροίτε τα κριτήρια ή όχι.
  • Βήμα 6: Εάν πληροίτε τα κριτήρια, πατήστε το κουμπί «Υποβολή Αίτησης». Εάν είστε δικαιούχος του ΚΟΤ, θα εμφανιστεί επίσης το όριο 4μηνης κατανάλωσης για τη χρήση του ΚΟΤ που ζητήσατε. Σε διαφορετική περίπτωση, θα εμφανιστούν λεπτομερώς οι λόγοι απόρριψης από το ΚΟΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)