Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Πακέτο 16 δισ. από Σάντσεθ - Μειώσεις στην ενέργεια, αύξηση 15% του κατώτερου μισθού, πάγωμα ενοικίων

Πακέτο 16 δισ. από Σάντσεθ - Μειώσεις στην ενέργεια, αύξηση 15% του κατώτερου μισθού, πάγωμα ενοικίων

Μέτρα στήριξης ύψους 16 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ

Πλαίσιο μέτρων στήριξης ύψους 16 δισ. ευρώ ανακοίνωσε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ το οποίο θα εγκριθεί σήμερα Τρίτη κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου.

Συγκεκριμένα, η ισπανική κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων ύψους 6 δισ. ευρώ και ακόμα 10 δισ. ευρώ σε δάνεια με την εγγύηση του δημοσίου έως και τις 30 Ιουνίου.

Στο πλαίσιο του σχεδίου παροχής άμεσης βοήθειας, που ανακοίνωσε ο Σάντσεθ, προβλέπεται και η επιδότηση καυσίμων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία.

Πιο συγκεκριμένα, σε αυτό το σχέδιο είναι επιδότηση 20 λεπτών ανά λίτρο καυσίμου, η οποία θα χρηματοδοτείται από το κράτος (15 λεπτά) και από τις πετρελαϊκές εταιρείες (5 λεπτά).

Άμεσες ενισχύσεις στους μεταφορείς ανά όχημα

Η κυβέρνηση κατέληξε σε συμφωνία την προηγούμενη εβδομάδα με τις ενώσεις μεταφορέων, η οποία εκτός από την επιδότηση καυσίμων, περιλαμβάνονται επίσης 450 εκατομμύρια για άμεσες ενισχύσεις σε εταιρείες εμπορευματικών και επιβατικών μεταφορών, οι οποίες θα φτάνουν τα 1.250 ευρώ ανά φορτηγό, 900 ευρώ ανά λεωφορείο, 500 ευρώ για κάθε βαν και 300 ευρώ για ταξί, VTCs ή ασθενοφόρα.

Επιπλέον, μειώνεται από τρεις μήνες σε έναν, η προθεσμία για την επιστροφή του φόρου υδρογονανθράκων στους επαγγελματίες.

Στήριξη στον τομέα της αλιείας και γεωργίας

Παράλληλα προβλέπεται παροχή βοήθειας ύψους 362 εκατ. ευρώ για τον τομέα της γεωργίας, 68 εκατ. ευρώ για την αλιεία και τις ιχθυοκαλλιέργειες και περιορισμός στο 2% της αύξησης των ενοικίων, όπως και αύξηση κατά 15% του ελάχιστου κοινωνικού εισοδήματος που καταβάλλεται στα ευάλωτα νοικοκυριά.

Για τη βιομηχανία ενέργειας, σύμφωνα με την κυβέρνηση 500 εκατομμύρια ευρώ είναι σε θέση να αντισταθμίσουν τα διόδια κατά 80%, «να επιτύχουν το μέγιστο ποσό αποζημίωσης διοξειδίου του άνθρακα και να ενισχύσουν τις άμεσες ενισχύσεις στον τομέα», σημείωσε.

Ο Πέδρο Σάντσεθ επιβεβαίωσε επίσης ότι θα συμπεριληφθούν νέα μέτρα για να βοηθήσουν τον βιομηχανικό τομέα, τις εξαγωγές και τον πολιτισμό.

Επιπλεόν 10 δισ. ευρώ με εγγύηση του Δημοσίου

Βάσει επίσης του σχεδίου βοήθειας, η Μαδρίτη παρατείνει ως τις 30 Ιουνίου τις μειώσεις φορών που έχουν θεσπιστεί από πέρυσι το καλοκαίρι και οι οποίες έχουν στόχο να μειώσουν το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας. Σε αυτές περιλαμβάνεται μείωση του ΦΠΑ για την ενέργεια και αναστολή της φορολογίας στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση πρόκειται να επεκτείνει κατά άλλα 10 δισ. ευρώ τη γραμμή εγγυήσεων για τις επιχειρήσεις, οι οποίες προστίθενται σε αυτές που έχουν ήδη χορηγηθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ο Σάντσεθ υπερασπίστηκε ότι το μέτρο αυτό αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας των επιχειρήσεων που πλήττονται περισσότερο από την αύξηση των τιμών των καυσίμων και του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.

Όριο 2% στις αυξήσεις της τιμής των ενοικίων

Αναφορικά με την κατοικία, για τρεις μήνες, η τιμή των ενοικίων δεν θα αυξάνεται πάνω από 2% σε μια προσπάθεια συγκράτησης του πληθωρισμού.

Με αυτό το μέτρο, ένα μέσο μίσθωμα στην Ισπανία, το οποίο είναι περίπου 700 ευρώ/μήνα, θα αυξηθεί μόνο 2% τους επόμενους μήνες και όχι 7,6% σύμφωνα με τον IPC (Δείκτη τιμών καταναλωτή) του Φεβρουαρίου.

Αύξηση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

Επιπλέον, ο Σάντσεθ ανακοίνωσε αύξηση 15% στο ποσό του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (IMV) για τις «ευάλωτες ομάδες», κατά τους επόμενους τρεις μήνες, μεταξύ Απριλίου και Ιουνίου, ενώ διαβεβαίωσε πως θα ληφθούν μέτρα για να αποφυγή απολύσεων σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες λόγω του πολέμου.

Σημειώνεται πως κατά την τελευταία Σύνοδο Κορυφής, η ΕΕ έδωσε ειδική άδεια στην Ισπανία και την Πορτογαλία να μειώσουν την τιμή του αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι δύο χώρες έχουν λίγες διασυνδέσεις με άλλα μέρη του δικτύου της Ευρώπης.

Αυτό το μέτρο «θα μας επιτρέψει να μειώσουμε σημαντικά την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας», υπογράμμισε ο Σάντσεθ, ο οποίος διευκρίνισε ότι θα παρουσιάσει «αυτή την εβδομάδα» στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον «προσωρινό» μηχανισμό της κυβέρνησής του για τον καθορισμό των τιμών.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)