Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Με δικό τους νερό και φαγητό οι Ουκρανοί στις διαπραγματεύσεις: Καχυποψία, χαμηλές προσδοκίες και Αμπράμοβιτς

 

Ο νέος γύρος συνομιλιών μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας ξεκίνησε στο ανάκτορο Ντολμά Μπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη λίγο πριν τις 11 το πρωί της Τρίτης, όπως μετέδωσε η ουκρανική τηλεόραση.

Εκτός από τις επιφυλάξεις για ουσιαστικό αποτέλεσμα, το κλίμα βαραίνει μετά τις πληροφορίες για τις δηλητηριάσεις Ουκρανών εκπροσώπων αλλά και του Ρομάν Αμπράμοβιτς ο οποίος, σύμφωνα με δύο πηγές τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Reuters, συμμετέχει στις συνομιλίες .

Ενδεικτική της καχυποψίας η ανάρτηση του υπουργού  Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντιμίτρο Κουλέμπα ο οποίος κάλεσε τους Ουκρανούς διαπραγματευτές στην Κωνσταντινούπολη να μην φάνε, να μην πιούνε και να μην αγγίξουν τίποτα!

«Συμβουλεύω τον οποιονδήποτε διαπραγματεύεται με τη Ρωσία να μην τρώει ή να μην πίνει τίποτα. Και καλύτερα να αποφύγει να αγγίξει οποιαδήποτε επιφάνεια» είπε χαρακτηριστικά ο Κουλέμπα.

Οι δύο αντιπροσωπείες κάθονται απέναντι η μία από την άλλη σε ένα μεγάλο τραπέζι. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υποδέχθηκε τις αντιπροσωπείες δηλώνοντας ότι και οι δύο πλευρές έχουν “νόμιμες ανησυχίες”, ενώ τόνισε ότι “εναπόκειται και στις δύο πλευρές να τερματίσουν αυτή την τραγωδία”.

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας — οι πρώτες που διεξάγονται διά ζώσης εδώ και περισσότερες από δεκαπέντε ημέρες– αναμένεται να είναι δύσκολες και δεν υπάρχουν πολλές προσδοκίες ότι θα έχουν αποτελέσματα.

Σφήνα Βούτσιτς

Η διεύρυνση των “οικοδεσποτών” για τις συνομιλίες των δύο εμπόλεμων πλευρών με την παρέμβαση του Σέρβου Προέδρου περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και ταυτόχρονα μειώνει τις πιθανότητες άμεσων λύσεων.

Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς σχολιάζοντας την αναφορά, που έκανε χθες, Δευτέρα, σε συνέντευξη Τύπου ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ, στο ενδεχόμενο να αποτελέσει η σερβική πρωτεύουσα έδρα των ειρηνευτικών συνομιλιών, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμβάλει για να τερματιστεί ο πόλεμος.

«Αυτό θα ήταν μία θαυμάσια εξέλιξη. Αν κάποιος πιστεύει ότι το Βελιγράδι είναι το καλύτερο μέρος για διαπραγματεύσεις, η Σερβία είναι έτοιμη να το προσφέρει στους Ουκρανούς και τους Ρώσους φίλους μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς κατά την συμμετοχή του σε εκπομπή ιδιωτικού τηλεοπτικού καναλιού. Ο Βούτσιτς αποκάλυψε ότι και στο παρελθόν, το 2014, πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι μυστικές συναντήσεις ανάμεσα στην Ρωσία και την Ουκρανία με αφορμή την κρίση στην Κριμαία.

Σημειώνεται ότι η Σερβία δεν επέβαλε κυρώσεις κατά της Ρωσίας ενώ με καθυστέρηση έξι ημερών καταδίκασε την εισβολή στην Ουκρανία, με έμμεσο τρόπο, υποστηρίζοντας σχετικό ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ειρηνευτική συμφωνία με ένταξη Ουκρανίας στην ΕΕ και εγγυήσεις αν μείνει εκτός ΝΑΤΟ

Σε δημοσίευμα τους οι Financial Times αναφέρουν πως Ρωσία και Ουκρανία συζητούν παύση των εχθροπραξιών στο πλαίσιο μιας πιθανής συμφωνίας που θα έβλεπε την Ουκρανία να εγκαταλείπει τη φιλοδοξία ένταξης στο ΝΑΤΟ.

Ως αντάλλαγμα θα υπάρξουν εγγυήσεις ασφαλείας και προοπτική ένταξης στην ΕΕ, αναφέρει η εφημερίδα επικαλούμενη τέσσερα πρόσωπα που έχουν λάβει σχετική ενημέρωση.

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν πως στο προσχέδιο της συμφωνίας εκεχειρίας ενόψει του νέου γύρου συνομιλιών στην Kωνσταντινούπολη δεν περιλαμβάνεται καμία αναφορά στα τρία αρχικά κεντρικά ρωσικά αιτήματα:

Την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας, την αποστρατικοποίηση της χώρας και τη νομική προστασία της ρωσικής γλώσσας.
Ο σύμβουλος του Προέδρου Ζελένσκι Νταβίντ Αραχάμια λέει στη βρετανική εφημερίδα πως οι δύο πλευρές είναι κοντά σε συμφωνία επί των εγγυήσεων ασφαλείας για την Ουκρανία που θα συνοδεύουν τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ και επί της πιθανής ένταξης στην ΕΕ. Τόνισε, ωστόσο, ότι σε όλα τα θέματα υπάρχουν επιμέρους «άλυτα σημεία».

Άλλη πηγή μεταφέρει στους FT την ουκρανική ανησυχία για την αλλαγή των ρωσικών θέσεων «σχεδόν κάθε μέρα».

Στο πλαίσιο της συμφωνίας που συζητείται, μαζί με τη μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, η Ουκρανία θα απείχε από την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων ή τη φιλοξενία ξένων στρατιωτικών βάσεων στο έδαφός της.

Εγγυήτριες δυνάμεις

Σε αντάλλαγμα θα δημιουργούνταν αυτό που ο κ. Αραχάμια ονομάζει «φρασεολογία κοντά στο Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ», δηλαδή με βοήθεια από τις την εγγυήτριες δυνάμεις αν η Ουκρανία δεχθεί επίθεση.

Ως εγγυήτριες δυνάμεις κατονομάζονται η Ρωσία, οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Γαλλία, η Γερμανία, η Κίνα, η Ιταλία, η Πολωνία, το Ισραήλ και η Τουρκία.

Η όποια συμφωνία θα έπρεπε να εγκριθεί από τις δυνάμεις αυτές και να επικυρωθεί από τα κοινοβούλιά τους, όπως είπε ο Πρόεδρος Ζελένσκι την Κυριακή. Ο κ. Αραχάμια δηλώνει ότι δεν έχει υπάρξει κάποια απόρριψη της πρότασης εγγυήσεως της ουκρανικής ασφαλείας μέχρι στιγμής.

Η Ουκρανία, εξάλλου, θα έθετε τη συμφωνία σε δημοψήφισμα σε κάποιους μήνες πριν αλλάξει το σύνταγμά της, πρόσθεσε ο κ. Ζελένσκι, όπως επισημαίνουν οι FT.

Σύμφωνα με τον κ. Αραχάμια, το μόνο άλυτο θέμα είναι ο τύπος των διεθνών εγγυήσεων που επιδιώκει η Ουκρανία, αλλά θα πρέπει πρώτα να να ληφθεί η σύμφωνη γνώμη των εγγυητριών επ’ αυτού.

Το προσχέδιο του ανακοινωθέντος της συμφωνίας που εξετάζεται αφήνει το πιο ακανθώδες ζήτημα, δηλαδή τη διευθέτηση του μέλλοντος της Κριμαίας και του Ντονμπάς, να λυθεί σε μία μελλοντική συζήτηση μεταξύ των Προέδρων Πούτιν και Ζελένσκι, σύμφωνα με τις πηγές της εφημερίδας.

Πάντως ο κ. Αραχάμια τονίζει: «Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ οποιαδήποτε σύνορα πέραν αυτών στη Διακήρυξη Ανεξαρτησίας μας. Αυτόν είναι το πιο κρίσιμο σημείο».

Όπως καταλήγει το δημοσίευμα, αν επιτευχθεί και διατηρηθεί μια εκεχειρία, οι Υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών θα συναντιούνταν για να συντάξουν χωριστά έγγραφα ώστε να οριστικοποιηθούν οι εγγυήσεις ασφαλείας και περαιτέρω συμφωνίες επί κοινωνικών ζητημάτων, όπως η προστασία της ρωσικής γλώσσας στην Ουκρανία.

Έπειτα θα γίνονταν προσπάθειες να κανονιστεί μια συνάντηση των δύο προέδρων.

Με πληροφορίες από Reuters και ertnews.gr 
Αναρτήθηκε από: hellasjournal.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)