Έντονη διπλωματική κινητικότητα τις τελευταίες ώρες. Μόσχα και Κίεβο επέστρεψαν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στην Κωνσταντινούπολη κάνοντας τα πρώτα δειλά βήματα για μια πιθανή συμφωνία.
Οι αντιπροσωπείες των δύο χωρών ολοκλήρωσαν τις επαφές τους, για σήμερα, στο Παλάτι του Ντολμαμπαχτσέ, καταγράφοντας μικρή πρόοδο στα ακανθώδη θέματα που καλούνταν να ξεπεράσουν. Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν την Τετάρτη, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Τι λένε οι διαπραγματευτές
Οι συνομιλίες διήρκεσαν περίπου τέσσερις ώρες με κάποια διαλείμματα.
Ο στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν και εκ των διαπραγματευτών της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, μετά το πέρας της συνάντησης χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές» και πρόσθεσε ότι μια συνάντηση Πούτιν-Ζελένσκι θα είναι εφικτή, «ταυτόχρονα με την οριστικοποίηση της συμφωνίας μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών των δυο χωρών».
Ο ίδιος ανέφερε ότι η Ρωσία παρέλαβε γραπτές προτάσεις από την Ουκρανία για «ουδέτερο καθεστώς», χωρίς πυρηνικά και στρατιωτικές βάσεις ξένων χωρών.
Στην αντίπερα όχθη σημειώνουν πως δεν έχουν ακόμη συμφωνήσει σε τίποτα με τη Ρωσία και δεν έχουν λάβει καμία έγκριση από τη ρωσική αντιπροσωπεία.
Ουκρανός διαπραγματευτής που έλαβε μέρος στη διαπραγμάτευση υποστήριξε πως στη χώρα του δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα με στρατιωτικό νόμο και για οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να υπάρξει πρώτα ειρήνη.
Η Ουκρανία προτείνει διαβουλεύσεις με τη Ρωσία για την κατάσταση της Κριμαίας τα επόμενα 15 χρόνια και λέει πως μόνο εάν οι εγγυήσεις ασφαλείας (δεν περιλαμβάνει τις περιφέρειας της Κριμαίας και του Ντονμπάς) λειτουργήσουν, η χώρα του θα συμφωνήσει σε καθεστώς ουδετερότητας.
Οι Ουκρανοί επιθυμούν οκτώ εγγυήτριες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τουρκίας.
Αποσύρει δυνάμεις από το μέτωπο η Ρωσία
«Δεν θα φιλοξενήσουμε ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός μας, ούτε θα αναπτύξουμε στρατιωτικές δυνάμεις στο έδαφός μας και δεν θα ενταχθούμε σε στρατιωτικο-πολιτικές συμμαχίες», είπε ο Ουκρανός διαπραγματευτής στην ουκρανική εθνική τηλεόραση.
«Οι στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφός μας θα πραγματοποιούνται με τη συναίνεση των εγγυητριών χωρών», πρόσθεσε ο ίδιος.
Για «ένα εποικοδομητικό βήμα προς ένα συμβιβασμό» μίλησε μετά το πέρας των συνομιλιών ο Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.
Ενώ λοιπόν οι διαπραγματεύσεις για μια συμφωνία για το ουδέτερο και το μη πυρηνικό καθεστώς της Ουκρανίας μπαίνουν σε μια πρακτική διάσταση [...] αποφασίστηκε, προκειμένου να ενισχυθεί το κλίμα εμπιστοσύνης, να μειωθεί δραστικά η στρατιωτική δραστηριότητα προς την κατεύθυνση του Κιέβου και του Τσερνίχιβ» ανακοίνωσε ο υφυπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φούιν από την Κωνσταντινούπολη.
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου