Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Γκάγκα για γιατρούς στα νησιωτικά νοσοκομεία: «Δηλαδή να κάθονται 8 μήνες και να πληρώνονται;»

https://www.documentonews.gr/wp-content/uploads/2022/03/5480162-1024x683.jpg

 

Απάντηση-κοροϊδία από το υπουργείο Υγείας για άρση μονιμότητας γιατρών

Μόνο πεταμένα λεφτά δεν χαρακτήρισε τους μισθούς των υγειονομικών στα νοσοκομεία των νησιών η αν. υπουργός Υγείας κατά την τοποθέτησή της στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ενώ για την ευθεία επίθεση του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ περί κατάργησης της μονιμοποίησης των νεοπροσληφθέντων γιατρών στο ΕΣΥ, η κ. Γκάγκα απάντησε ούτε λίγο, ούτε πολύ πως κανείς καλός δεν χάνεται!

Απαντώντας στην κριτική των κομμάτων της αντιπολίτευσης περί εμπορευματοποίησης του ΕΣΥ, η Μίνα Γκάγκα αντέτεινε αρχικά ότι η εκάστοτε κυβέρνηση αποτελεί τον διαχειριστή των χρημάτων των φορολογούμενων και πρέπει να κάνει χρηστή διαχείριση.

Υποστήριξε δε πως υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με τα νοσοκομεία και τόνισε πως «έχουμε νησιά με 2.000 ή 10.000 πληθυσμό και ξαφνικά για 3 – 4 μήνες αποκτούν 80.000 πληθυσμό».

Κάλεσε τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να προτείνουν λύσεις για το εν λόγω ζήτημα, προσθέτοντας: «Να τοποθετήσουμε κατάλληλο προσωπικό για να δει 80.000 πληθυσμό που χρειάζεται για 3 μήνες και να έχουμε πληρότητα 15%;».

«Δηλαδή, να κάθονται 8 μήνες και να πληρώνονται από τους Έλληνες πολίτες ή να κάνουμε locum (σ.σ. η προσωρινή αναπλήρωση οργανικού κενού), όπως κάνει όλος ο κόσμος, και να πάμε σε διπλές αποδοχές για ανθρώπους που θέλουν να μετακινηθούν, να γυρίσουν στις περιοχές τους -με εξασφαλισμένη στέγη- και να βοηθήσουν όταν στην Αθήνα η πληρότητα το καλοκαίρι πέφτει από 90% στο 40%;», ήταν το ερώτημα που έθεσε για να δικαιολογήσει τις πολιτικές αποφάσεις του υπουργείου Υγείας.

Ως προς τις επικρίσεις του Ανδρέα Ξανθού περί κατάργησης της μονιμοποίησης των νεοπροσληφθέντων γιατρών του ΕΣΥ, η αν. υπουργός Υγείας απάντησε πως στη διάρκεια της πενταετίας δίνεται η δυνατότητα να κριθεί ο εκάστοτε γιατρός.

«Μετά από 5 χρόνια, δύσκολα θα φύγει κάποιος καλός γιατρός» ισχυρίστηκε και επικαλέστηκε μία περίπτωση που της ανέφερε ένας δήμαρχος, σύμφωνα με την οποία γυναικολόγος δεν είχε κάνει ούτε έναν τοκετό για 30 χρόνια.

Απάντηση-κοροϊδία από το υπουργείο Υγείας για άρση μονιμότητας γιατρών

 


Μέτωπο Ξανθού με Πλεύρη και Γκάγκα έπειτα από την αποκάλυψη ΣΥΡΙΖΑ για τροπολογία στα μουλωχτά σε άσχετο νομοσχέδιο.

Ως μη απάντηση λογίζεται η προσπάθεια του υπουργείου Υγείας να αντιδράσει στις καταγγελίες του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ανδρέα Ξανθό να χαρακτηρίζει τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς για «γέλια και κλάματα».

Ο Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έφερε στο φως την τροπολογία που πέρασε στα μουλωχτά σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνει ότι το υπουργείο Υγείας μόνο ψεύδεται ισχυριζόμενο πως η τροπολογία δεν αλλάζει τον υφιστάμενο νόμο και υπογραμμίζει ότι πριν από μια εβδομάδα είχε έρθει στη Βουλή νομοσχέδιο για τον χώρο της Υγείας, στο οποίο δεν περιλαμβανόταν η σχετική ρύθμιση.

Αναλυτικά

Απάντηση του Τομεάρχη Υγείας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ανδρέα Ξανθού στην ανακοίνωση του Υπουργείου Υγείας

Η απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην καταγγελία του τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Α. Ξανθού για την κατάργηση της μονιμότητας των γιατρών ΕΣΥ, είναι για «γέλια και για κλάματα» . Για γέλια , γιατί οι συντάκτες της ανακοίνωσης ισχυρίζονται ότι δεν άλλαξε κάτι στο ισχύον νομικό πλαίσιο περί μονιμοποίησης, αναφέροντας το νόμο 2889/2001. Μόνο που ο νόμος αυτός στο συγκεκριμένο ζήτημα έχει τροποποιηθεί ριζικά με το ν. 3754/2009 άρθρο 7 που ισχύει εδώ και 13 χρόνια και προβλέπει ρητά ότι «Δεν επαναπροκηρύσσονται οι θέσεις ιατρών που υπηρετούν στο ΕΣΥ ως Επιμελητές Α’, Β’ και Γ’ με πενταετή θητεία και δεν έχουν μονιμοποιηθεί με την έναρξη ισχύος του παρόντος νόμου. Με τη συμπλήρωση της πενταετίας οι ιατροί που κατέχουν τις θέσεις αυτές κρίνονται ατομικά και εφ΄όσον η κρίση τους είναι θετική μονιμοποιούνται». Αντίθετα, η νέα διάταξη που ψηφίστηκε πριν λίγες μέρες λέει επίσης ρητά ότι «στο τέλος της πενταετίας η θέση επαναπροκηρύσσεται και εφ’ όσον επιλεγεί ο ίδιος ιατρός διορίζεται ως μόνιμος».

Είναι όμως και για κλάματα η απάντηση του Υπουργείου Υγείας γιατί προσπαθεί να μας πείσει ότι δεν έγινε «στα μουλωχτά» και «εν κρυπτώ» αυτή η ανατροπή στο εργασιακό κεκτημένο των γιατρών ΕΣΥ. Μια βδομάδα πριν έρθει στην Βουλή νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που έχει πληθώρα άλλων διατάξεων, η κυβέρνηση φέρνει σε νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το «Στρατηγικό Σχέδιο Καταπολέμησης της Διαφθοράς», μια τέτοια θεμελιώδους σημασίας ρύθμιση, ο Υπουργός Υγείας δεν πάει καν να την παρουσιάσει στην Ολομέλεια, το θέμα αποσιωπάται πλήρως και έχει το θράσος το Υπουργείο Υγείας να μας εγκαλεί για ετεροχρονισμένη αντίδραση ;

Ποιόν λοιπόν κοροϊδεύει το Υπουργείο Υγείας; Σίγουρα όχι τους επί θητεία γιατρούς του ΕΣΥ, για τους οποίους – ως «ανταμοιβή» για τη συμβολή τους στην πανδημία- επιφυλάσσει ένα μέλλον χωρίς καμιά εξασφάλιση, χωρίς μόνιμη εργασιακή προοπτική, χωρίς κανένα κίνητρο να παραμείνουν στο δημόσιο σύστημα υγείας. Κυνικός νεοφιλελευθερισμός , απέχθεια προς το ΕΣΥ, αναξιοπρέπεια για τους λειτουργούς του και σκληρό πελατειακό κράτος, είναι η ιδανική «συνταγή» οριστικής διάλυσης της δημόσιας περίθαλψης .

Είχε προηγηθεί απόπειρα από το υπουργείο Υγείας να διαψεύσει τις καταγγελίες με μια μακροσκελή ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι ο πρώην υπουργός Υγείας κάνει λάθος, υποστηρίζοντας ότι ο Α. Ξανθός αγνοεί το «νομικό πλαίσιο που ίσχυε επί των ημερών του και το οποίο όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, παραμένει ως έχει».

Το δελτίο Τύπου

Σχετικά τον ισχυρισμό του Τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθού στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής ότι δήθεν καταργείται η μονιμότητα των νεοπροσλαμβανομένων ιατρών στο ΕΣΥ, με μια απλή ανάγνωση των υφιστάμενων διατάξεων καταδεικνύεται ότι ο πρώην Υπουργός Υγείας προφανώς σφάλλει, αγνοώντας το νομικό πλαίσιο που ίσχυε επί των ημερών του και το οποίο όσον αφορά το συγκεκριμένο θέμα, παραμένει ως έχει.

Πιο συγκεκριμένα:

• Με το άρθρο 82 του ν. 4915/2022 απλώς προστέθηκαν δύο εδάφια στην παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001, όπως είχε τροποποιηθεί με την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3204/2003. Επομένως, δεν τροποποιήθηκε το υπόλοιπο περιεχόμενο της παρ. 5, το οποίο ισχύει από το 2003 στη μορφή που ισχύει και σήμερα και ίσχυε και καθόλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

• Σε καμία περίπτωση δεν ψηφίστηκε εν κρυπτώ η διάταξη, αφού περιλαμβανόταν στο σώμα του Νομοσχεδίου, το οποίο μάλιστα τέθηκε σε διαβούλευση από τις 24.2.2022 έως τις 3.3.2022.

• Επισημαίνεται η ετεροχρονισμένη αντίδραση του κ. Ξανθού καθώς το Νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί από 23.3.2022 και επομένως η όποια αντίρρησή του σχετικά με την εν λόγω διάταξη έπρεπε να είχε διατυπωθεί τότε.

Ακολουθεί η παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 1) στην αρχική της μορφή, 2) όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 1 του άρθρου 6 του ν. 3204/2003 και τέλος 3) όπως διαμορφώθηκε με το άρθρο 82 του ν. 4915/2022.

1) Ν. 2889/2001 (Α 37)

Άρθρο 11 παρ. 5

5. Όλοι οι ιατροί που προσλαμβάνονται πρώτη φορά στο Ε.Σ.Υ. μετά την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, ανεξάρτητα από τη βαθμίδα για την οποία επιλέγονται, διορίζονται με πενταετή θητεία. Στο τέλος της πενταετίας η θέση επαναπροκηρύσσεται. Εφόσον ο ιατρός που κατέχει τη θέση επιλεγεί για την κατάληψή της, διορίζεται πάλι με πενταετή θητεία. Στο τέλος της δεύτερης πενταετίας η θέση επαναπροκηρύσσεται και, εφόσον επιλεγεί ο ίδιος ιατρός, διορίζεται ως μόνιμος.

Ιατροί που επιλέγονται τρεις φορές για κατάληψη θέσης στο Ε.Σ.Υ. μονιμοποιούνται αυτοδικαίως, στη θέση και το βαθμό που κατέχουν, μετά τη συμπλήρωση υπηρεσίας δέκα (10) ετών.

Η προϋπηρεσία ειδικευμένου ιατρού, σε υπηρεσίες του κρατικού συστήματος υγείας κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπολογίζεται, για την εξέλιξη του ιατρού, ως προϋπηρεσία στο Ε.Σ.Υ.

2) N. 3204/2003 (Α 296)

Άρθρο 6 παρ. 1

Η παρ. 5 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001 αντικαθίσταται ως εξής:

5. Οι ιατροί που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά σε θέση Επιμελητών Α`, Β` και Γ` διορίζονται με πενταετή θητεία. Στο τέλος της πενταετίας η θέση επαναπροκηρύσσεται και εφόσον επιλεγεί ο ίδιος ιατρός διορίζεται ως μόνιμος. Οι ιατροί που επιλέγονται δύο φορές για κατάληψη θέσης στο Ε.Σ.Υ. μονιμοποιούνται αυτοδίκαια στο βαθμό που κατέχουν μετά τη συμπλήρωση υπηρεσίας πέντε ετών. Για τη συμπλήρωση της πενταετίας λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος υπηρεσίας ιατρών που διορίστηκαν σε οργανική θέση του κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ. και έχασαν ή χάνουν τη θέση τους με την έκδοση απόφασης των επιτροπών εκδίκασης εκκρεμών ενστάσεων της παραγράφου 12 του άρθρου 37 του Ν. 2519/1997 (ΦΕΚ 165 Α) ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης.

Οι ιατροί που προσλαμβάνονται σε θέσεις διευθυντών διορίζονται με πενταετή θητεία, στο τέλος της οποίας ο ιατρός αξιολογείται από το Συμβούλιο Αξιολόγησης Διευθυντών και εφόσον η αξιολόγηση είναι θετική ο ιατρός μονιμοποιείται. Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου ισχύουν και για τους ιατρούς που διορίστηκαν σε θέση κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ. πριν από τη δημοσίευση αυτού του νόμου.

Για τους Επιμελητές Α` που διορίστηκαν για πρώτη φορά στο Ε.Σ.Υ. με τις διατάξεις του Ν. 2519/1997 εξακολουθεί να ισχύει το εδάφιο 7 της παρ. 7 του άρθρου 11 του Ν. 2889/2001.

Μετά τη μονιμοποίηση των παραπάνω ιατρών ισχύουν για την εξέλιξή τους οι διατάξεις του άρθρου 35 του Ν. 2519/1997.

Η προϋπηρεσία ειδικευμένου ιατρού, σε υπηρεσίες του κρατικού συστήματος Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπολογίζεται για την εξέλιξη του ιατρού ως προϋπηρεσία στο Ε.Σ.Υ."

Κάθε άλλη γενική ή ειδική διάταξη που είναι αντίθετη με τις ρυθμίσεις αυτής της παραγράφου καταργείται.

3) Άρθρο 82 ν. 4915/2022

Προϋπηρεσία ιατρών σε χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τροποποίηση της παρ. 5 άρθρου 11 ν. 2889/2001

Στην παρ. 5 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001 (Α’ 37), περί των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας (Ε.Σ.Υ.), προστίθενται δέκατο και ενδέκατο εδάφιο και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:

«5. Οι ιατροί που προσλαμβάνονται για πρώτη φορά σε θέση Επιμελητών Α’, Β’ και Γ’ διορίζονται με πενταετή θητεία.

Στο τέλος της πενταετίας η θέση επαναπροκηρύσσεται και εφόσον επιλεγεί ο ίδιος ιατρός διορίζεται ως μόνιμος.

Οι ιατροί που επιλέγονται δύο φορές για κατάληψη θέσης στο Ε.Σ.Υ. μονιμοποιούνται αυτοδίκαια στον βαθμό που κατέχουν μετά τη συμπλήρωση υπηρεσίας πέντε (5) ετών.

Για τη συμπλήρωση της πενταετίας λαμβάνεται υπόψη και ο χρόνος υπηρεσίας ιατρών που διορίστηκαν σε οργανική θέση του κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ. και έχασαν ή χάνουν τη θέση τους με την έκδοση απόφασης των επιτροπών εκδίκασης εκκρεμών ενστάσεων της παρ. 12 του άρθρου 37 του ν. 2519/1997 (Α’ 165) ή με την έκδοση δικαστικής απόφασης.

Οι ιατροί που προσλαμβάνονται σε θέσεις διευθυντών διορίζονται με πενταετή θητεία, στο τέλος της οποίας ο ιατρός αξιολογείται από το Συμβούλιο Αξιολόγησης Διευθυντών και εφόσον η αξιολόγηση είναι θετική ο ιατρός μονιμοποιείται.

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου ισχύουν και για τους ιατρούς που διορίστηκαν σε θέση κλάδου ιατρών Ε.Σ.Υ. πριν από τη δημοσίευση αυτού του νόμου.

Για τους Επιμελητές Α’ που διορίστηκαν για πρώτη φορά στο Ε.Σ.Υ. με τις διατάξεις του ν. 2519/1997 εξακολουθεί να ισχύει το εδάφιο 7 της παρ. 7 του άρθρου 11 του ν. 2889/2001.

Μετά τη μονιμοποίηση των παραπάνω ιατρών ισχύουν για την εξέλιξή τους οι διατάξεις του άρθρου 35 του ν. 2519/1997.

Η προϋπηρεσία ειδικευμένου ιατρού, σε υπηρεσίες του κρατικού συστήματος Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπολογίζεται για την εξέλιξη του ιατρού ως προϋπηρεσία στο Ε.Σ.Υ.

Το προηγούμενο εδάφιο εφαρμόζεται και για την προϋπηρεσία ειδικευμένου ιατρού σε υπηρεσία υγείας του κρατικού συστήματος της Μεγάλης Βρετανίας, η οποία έχει πραγματοποιηθεί μετά από την 31η.12.2020, της Ελβετίας, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, του Καναδά, της Αυστραλίας και της Ιαπωνίας.

Επίσης, δύναται να υπολογίζεται για την εξέλιξη στο Ε.Σ.Υ. και η προϋπηρεσία ειδικευμένου ιατρού σε κλινική ή νοσοκομείο πανεπιστημιακού ιδρύματος, ανεξάρτητα από τη νομική του φύση, Κρατών Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των χωρών του προηγούμενου εδαφίου, έπειτα από σύμφωνη γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας.»

Με πληροφορίες από: documentonews.gr & efsyn.gr

1 σχόλιο:

(3)