Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Με «άδεια βαλίτσα» ο Μητσοτάκης για την ακρίβεια - Μέτρα... προσεχώς

Με «άδεια βαλίτσα» ο Μητσοτάκης για την ακρίβεια - Μέτρα... προσεχώς

Την ανακοίνωση πρόσθετων μέτρων, το αμέσως επόμενο διάστημα, για τη στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, ειδικά για τα λιπάσματα και τις ζωοτροφές, και ειδικές μέριμνες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, προανήγγειλε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη του υπουργικού συμβουλίου.  

Γράφει η

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι είναι αδύνατον να απορροφηθεί το σύνολο των αυξήσεων που, όπως είπε, έχουν την αιτία τους μακριά από την πατρίδα μας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε εκτενή αναφορά στις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της Ε.Ε για τα ενεργειακά και ειδικά για τη δρομολόγηση της σταδιακής αλλά δραστικής, όπως είπε, αντικατάστασης του ρωσικού αερίου από άλλες εφοδιαστικές πηγές, προσθέτοντας ότι σε αυτόν τον νέο ενεργειακό χάρτη ο οποίος διαμορφώνεται στην Ανατολική Μεσόγειο, η χώρα μας έχει τη δυνατότητα να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όπως είπε, στο τραπέζι βρίσκεται η ελληνική πρόταση για κοινή προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου στο όνομα όλων των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Και οι πρώτες αποφάσεις που πάρθηκαν ως προς τη συνεννόηση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Ηνωμένων Πολιτειών καταδεικνύουν ότι αυτή είναι μια επιλογή που μπορεί να έχει απτά, ουσιαστικά και γρήγορα αποτελέσματα», σημείωσε. Πρόσθεσε, δε, ότι στο τραπέζι βρίσκεται και η πραγματικά πολύπλοκη διαδικασία του ελέγχου της χονδρικής τιμής του φυσικού αερίου το οποίο, τελικά, είναι αυτό που καθορίζει και τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Ο κ. Μητσοτάκης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση, την οποία κατηγόρησε ότι ψεύδεται, με αφορμή το αίτημά της για πλαφόν στην τιμή του ρεύματος. «Μεμονωμένες κινήσεις, όπως τα εθνικά πλαφόν στην τιμή του ρεύματος, δεν οδηγούν τελικά παρά μόνο στην επιβάρυνση των εθνικών προϋπολογισμών. Με άλλα λόγια, οι αυξήσεις επιστρέφουν στους πολίτες μέσω άλλων επιβαρύνσεων. Γιατί αυτό το οποίο αποκρύπτουν οι ψεύτες της αντιπολίτευσης είναι πως οι εθνικές παρεμβάσεις κοστίζουν τελικά στα δημόσια ταμεία των χωρών, αναγκάζοντάς τις τελικά μετά να καταφεύγουν σε νέους φόρους», είπε.

Τα κέρδη δεν βγαίνουν από το καπέλο του κάθε δημαγωγού

Σε ό,τι αφορά τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για την καθυστέρηση στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας, είπε ότι ο ίδιος ανακοίνωσε έκτακτη φορολόγησή τους με συντελεστή 90%, ωστόσο, «τα ποσά τα οποία θα φορολογηθούν, δεν μπορούν να βγαίνουν από το καπέλο του κάθε δημαγωγού, πρέπει πρώτα να υπολογιστούν με σαφήνεια από την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή, τη ΡΑΕ, και πρέπει να υπολογιστούν σωστά, με τα κέρδη, τους φόρους και τις εκπτώσεις οι οποίες έχουν δοθεί. Και έτσι ακριβώς θα γίνει».

Υποστήριξε, δε, πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν έχει ιδεολογικές εμμονές, δεν διστάζει να δρα υπέρ του πολίτη και να ρυθμίζει, όπου χρειάζεται, την ασυδοσία των αγορών. Με αυτόν τον τρόπο σκεφτόμαστε και πράττουμε κι ας αιφνιδιάζουμε που και που τους πολιτικούς μας αντιπάλους.

Ο πρωθυπουργός περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που διαμορφώνεται παγκοσμίως μετά από έναν μήνα πολέμου στην Ουκραία, με «αίμα στα μέτωπα, πρόσφυγες στα σύνορα και ενεργειακή θύελλα με έκρηξη τιμών παντού στον κόσμο».

«Θα έλεγα ότι τα τελευταία δύσκολα κύματα της πανδημίας ενώνονται τώρα με αυτά της ρωσικής εισβολής διαμορφώνοντας ένα πρωτόγνωρο κλίμα διεθνούς ανησυχίας απέναντι σε ένα απρόβλεπτο, σε ένα πολύ επιθετικό αύριο», είπε.

Μέτρα σε τέσσερις κατευθύνσεις

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, με δεδομένες τις ευρωπαϊκές ταχύτητες στην ωρίμανση των αποφάσεων, η κυβέρνηση κινείται αυτόνομα σε τέσσερις κατευθύνσεις :

  • ενίσχυση του εισοδήματος των πιο αδύναμων με το έκτακτο βοήθημα των 200 ευρώ το οποίο θα έχει δοθεί πριν από το Πάσχα,
  • κάλυψη ενός σημαντικού μέρους των ανατιμήσεων στο ρεύμα,
  • επιδότηση των καυσίμων και
  • ειδικές πρόνοιες για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για τους αγρότες, για τις μεταφορές μας.

Και σε αυτές, όπως είπε, θα προστεθούν και άλλες για την επάρκεια της αγοράς, για κάποιες εισαγωγές από εμπόλεμα κράτη, οι οποίες τώρα θα πρέπει να αναζητηθούν αλλού ή να παραχθούν και εδώ, όπως για παράδειγμα με την καλλιέργεια ηλίανθων για το ηλιέλαιο, το οποίο αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μεγάλη ζήτηση. Θα μπορούσαμε να καλλιεργήσουμε παραπάνω από 300 χιλιάδες στρέμματα, τα οποία βρίσκονται σε καθεστώς αγρανάπαυσης.

Διαβεβαίωσε, πάντως, για μία ακόμη φορά ότι έχουμε απόλυτη επάρκεια στην αγορά και ότι οι έλεγχοι στην αγορά θα είναι εντατικοί ώστε να αποτραπεί κάθε φαινόμενο αισχροκέρδειας.

Σε ό,τι αφορά το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση των πανεπιστημίων, που θα συζητηθεί στο σημερινό υπουργικό, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι οι προωθούμενες ρυθμίσεις δίνουν βάρος από τη μία στην ποιότητα των σπουδών και από την άλλη στη σύνδεσή τους με την αγορά εργασία, ενώ τελειώνει πια οριστικά αυτή η αφόρητη ταλαιπωρία του ΔΟΑΤΑΠ, με σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες θα ψηφιστούν σε αυτό το νομοσχέδιο.

 Πηγή: ieidiseis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)