Τρίτη 29 Μαρτίου 2022

Μητσοτάκης: Για πρώτη φορά ανοίγει παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές

Μητσοτάκης: Για πρώτη φορά ανοίγει παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις εκλογές
 
 
«Στη φαρέτρα μας η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα» είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης. Όσα ανέφερε για κυβέρνηση συνεργασίας.

Παράθυρο για κυβέρνηση συνεργασίας άφησε για πρώτη φορά σήμερα ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, κατά την παρουσία του στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου, ενώ προσδιόρισε τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών στα τέλη της άνοιξης του 2023. Επανέλαβε, δε, ότι οι επόμενες εκλογές από την πρώτη αναμέτρηση με την απλή αναλογική, θα γίνουν με τον εκλογικό νόμο που ψήφισε η ΝΔ.

«Ο λαός θα μας υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα κόμμα ή περισσότερα. Όταν ολοκληρωθεί η 4ετία, θα προβάλλουμε το έργο μας το οποίο θα αξιολογηθεί μέσα στις πρωτοφανείς συνθήκες που βιώσαμε» είπε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας στροφή 180 μοιρών από τη μέχρι σήμερα στρατηγική της διεκδίκησης αυτοδυναμίας από το κυβερνών κόμμα.

Στην ίδια εκδήλωση, ο πρωθυπουργός άφησε μία χαραμάδα για μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα, ενώ προανήγγειλε την κατάθεση συμπληρωματικού προϋπολογισμού.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την απόφαση να μην υπάρχουν οριζόντιες μειώσεις στα καύσιμα. Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η μείωση του ΦΠΑ είναι στην φαρέτρα μας και μπορεί να υπάρχει, έχει κόστος και θα πρέπει να είμαστε απολύτως βέβαιοι ότι αν κινούμασταν σε αυτή την κατεύθυνση θα την έβλεπαν οι καταναλωτές και δεν θα πήγαινε στο περιθώριο κέρδους των επιχειρήσεων. Οι επιχειρήσεις έχουν στηριχθεί πολύ από αυτή την κυβέρνηση», είπε.

Επανέλαβε ακόμα ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς και όπου εντοπιστούν φαινόμενα αισχροκέρδειας η κυβέρνηση δεν θα διστάσει να επιβάλει το μέγιστο του προστίμου που επιτρέπει ο νόμος. «Παντού, δυστυχώς, σε όλες τις χώρες όταν έχουμε πληθωριστικές τάσεις, κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευτούν αυτή την πραγματικότητα» είπε.

Για μείωση ΦΠΑ

Ο πρωθυπουργός για ακόμη μια φορά διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επισιτιστική επάρκεια και ότι δεν υπάρχουν ελλείψεις στην αγορά, ενώ τόνισε ότι η χώρα δεν είναι εξαρτημένη από την Ουκρανία για σιτάρι και αραβόσιτο, καθώς ο μεγαλύτερος προμηθευτής είναι η Βουλγαρία.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας παραγωγής. Παρέπεμψε στην απόφαση που αναμένεται να υπογραφεί ως την Παρασκευή για επιδότηση των ζωοτροφών με 40 εκατοομύρια ευρώ για τους κτηνοτρόφους, αλλά και στη μείωση του ΦΠΑ για τα λιπάσματα κι ενώ τις επόμενες ημέρες αναμένονται ανακοινώσεις σε αυτή την κατεύθυνση στήριξης των παραγωγών, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Μεταξύ των σκέψεων που υπάρχουν στο τραπέζι, είναι η καλλιέργεια 300.000 στρεμμάτων γης που είναι σε καθεστώς αγρανάπαυσης με καλλιέργειες όπως ηλιέλαιο και άλλες, για τις οποίες είχαμε αυξημένες εισαγωγές από Ουκρανία και Ρωσία.

Κατώτατος μισθός την Πρωτομαγία

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα ισχύσει από την 1η Μαίου, γνωστοποίησε επίσης ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης.

«Δεν θα σας πω το ύψος. Δεν θα είναι ευκαταφρόνητη, θα είναι σημαντική. Ο πληθωρισμός έχει δημιουργήσει άλλες συνθήκες σήμερα σε σχέση με αυτές πριν από δύο μήνες», αρκέστηκε να τονίσει ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως έχει γράψει από το πρωί το iEidiseis.gr, η διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους έχει ολοκληρωθεί και η αύξηση του κατώτατου μισθού θα «κλειδώσει» στο υπουργικό συμβούλιο που είναι προγραμματισμένο για τις 28 Απριλίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, βούληση του Μεγάρου Μαξίμου είναι η αύξηση να κινείται κοντά ή και πάνω από το 7%, έτσι ώστε ο νέος κατώτατος μισθός να έχει μπροστά τον αριθμό επτά, και συγκεκριμένα να κινείται πάνω από 700 ευρώ και να συμπαρασύρει προς τα πάνω όλα τα συνδεδεμένα επιδόματα, όπως αυτό της ανεργίας.

Ηλιόπουλος: Πάει το «αυτοδυναμία ή χάος» του Μητσοτάκη - Καταρρέει

«Από το "αυτοδυναμία ή χάος" ο κ. Μητσοτάκης πέρασε στο "δεν είναι στόχος επί τούτου η αυτοδυναμία" και "ο λαός θα επιλέξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή δύο κόμματα"», επισημαίνει σε δήλωσή του ο Νάσος Ηλιόπουλος.

«Όσο καταρρέει τόσο θα απογυμνώνονται και τα επιχειρήματα και η στρατηγική του», υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. 

Πηγή:ieidiseis.gr

 

1 σχόλιο:

  1. Συμμαχία με κάθε μεταλλαγμένη χρυσή αυγή και ΚΙΝΑΛ (τα κάνω όλα) αν δεν βγει η πασιέντζα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

(3)