Tο ευρωπαϊκό και διεθνές ρεζιλίκι της χώρας μας συνεχίζεται μετά τις πρόσφατες εξαιρετικά αρνητικές εκθέσεις θεσμικών οργάνων και ανεξάρτητων οργανισμών για την Ελλάδα: έκθεση GRECO, Παγκόσμιος Χάρτης Δικαίου, έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ελευθερία του Τύπου και των ΜΜΕ, Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου (LIBE) για τις παράνομες επαναπροωθήσεις, ενώ αναμένεται και η έκθεση της Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων (CTP). Ολες οι παραπάνω εκθέσεις αποσιωπήθηκαν από το σύνολο των συστημικών και «πιστών» στην κυβέρνηση ΜΜΕ.
Τελευταία εξέλιξη, η χθεσινή κλήση για ακρόαση του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στην Επιτροπή LIBE προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για τις διώξεις εναντίον δικαστικών και δημοσιογράφων που αποκάλυψαν και διερεύνησαν το σκάνδαλο της Novartis. Μαζί με τον Ελληνα υπουργό έχουν κληθεί να τοποθετηθούν η αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βέρα Γιούροβα, και εκπρόσωπος των Δημοσιογράφων χωρίς Σύνορα.
Μόλις πριν από λίγες μέρες είχε κληθεί στην Επιτροπή κατά της Διαφθοράς του Ευρωκοινοβουλίου η «υπό διωγμόν» πρώην εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη («Φιμώνεται η Δικαιοσύνη στην Ελλάδα», «Εφ.Συν.», 10.3.2022).
Η εισαγγελέας κατέθεσε πώς λοιδορήθηκε, συκοφαντήθηκε, ακόμα και απειλήθηκε αναζητώντας την αλήθεια, εν μέσω απαράδεκτων προαναγγελιών από κυβερνητικά στελέχη για επερχόμενη δίωξη και καταδίκη της. Κι όλα αυτά ενώ ήδη τα δύο κόμματα (Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ) που κυβερνούσαν τα χρόνια του μεγάλου πάρτι στην υγεία είχαν αποφασίσει να κατηγορήσουν εισαγγελείς και δημοσιογράφους ως μέλη συμμορίας.
Την επομένη της ακρόασης της κ. Τουλουπάκη, έξι βουλευτές της Ν.Δ. αυτοαναγορεύτηκαν κριτές και εγκάλεσαν τον υπουργό Δικαιοσύνης για το «αν ήταν ενήμερα τα δικαστικά όργανα διοίκησης της Δικαιοσύνης για την κλήση και εμφάνιση της κ. Τουλουπάκη σε ομάδα (sic!) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Αν έχει υποπέσει η ανωτέρω σε νέα πειθαρχικά (!) παραπτώματα κ.λπ.».
Από πότε άραγε απαγορεύεται να μιλούν δικαστικοί σε επίσημες επιτροπές και ευρωπαϊκά όργανα και από πότε καταργήθηκε το τεκμήριο της αθωότητας το ξέρουν οι έξι βουλευτες που εκνευρίστηκαν με αυτή την «αχαλίνωτη» ελευθερία.
Σημειώνουμε εδώ ότι τα όσα είπε η εισαγγελέας δεν μεταδόθηκαν στα στρατευμένα ΜΜΕ, ενώ αντίθετα μεταδόθηκε η αντίδραση των έξι. Αλλωστε δεν είχε μεταδοθεί ούτε η δημόσια δήλωση της αντιπροέδρου της Κομισιόν ότι «η Ελλάδα ανήκει στις προβληματικές χώρες της Ε.Ε. όσον αφορά την ελευθερία του Τύπου».
Ο κ. Τσιάρας θα πρέπει ίσως να εξηγήσει στην Επιτροπή γιατί μάζεψε άρον άρον τις διατάξεις της υποχρεωτικής Ευρωπαϊκής Οδηγίας για τους προστατευόμενους μάρτυρες μόλις «εξανέστησαν» συγκεκριμένοι υπουργοί. Οπως είπε μεταξύ άλλων το Σάββατο στην «Εφ.Συν.» ο ευρωβουλευτής Γιώργος Κύρτσος, «ο κ. Πέτσας είχε δηλώσει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα στρεφόταν κατά της Novartis, αλλά αυτό δεν συνέβη ποτέ. Η ευθύνη της κυβέρνησης να κινηθεί κατά της φαρμακευτικής εταιρείας ήταν μεγάλη, αν σκεφτείτε ότι η εταιρεία είχε παραδεχτεί την ενοχή της στις αμερικανικές Αρχές. Οπότε, αντί να δούμε το ελληνικό Δημόσιο να στρέφεται κατά της Novartis, όπως έγινε στις ΗΠΑ, είδαμε διώξεις δημοσιογράφων. Τα συμπεράσματα δικά σας».
Πηγή: efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου