Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Σχέδιο «σταθεροποίησης» κυμαινόμενων επιτοκίων

 

 
Οι τράπεζες υπόσχονται να μην περάσουν στις δανειακές δόσεις στεγαστικών δανείων τις αυξήσεις των επιτοκίων της ΕΚΤ και του euribor μετά τις 31/3 ● Το «μορατόριουμ» θα αφορά μόνο τα υφιστάμενα ενήμερα δάνεια.

Νέο πρόγραμμα επιβράβευσης των ενήμερων δανειοληπτών με στεγαστικά κυμαινόμενου που θα βάζει φρένο σε περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων προωθείται, ελέω ΕΚΤ.

Οι τράπεζες σκοπεύουν να απορροφήσουν όλες τις αυξήσεις των βασικών επιτοκίων και κατ’ επέκταση του euribor μετά την 31η Μαρτίου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών αλλά και του διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, δεν αναμένεται μεγάλη αύξηση των επιτοκίων από εδώ και στο εξής, ωστόσο απέχουμε πολύ από την αποκλιμάκωση.

Σύμφωνα με το πρωτόλειο σχέδιο των τραπεζών, το οποίο παρουσίασαν στον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και όπως ήταν αναμενόμενο έγινε αποδεκτό μετά βαΐων και κλάδων, τα κυμαινόμενα επιτόκια θα «σταθεροποιηθούν» για ένα χρονικό διάστημα, ενδεχομένως για 12 μήνες.

Αν βέβαια στο διάστημα αυτό υπάρχει αποκλιμάκωση των επιτοκίων της ΕΚΤ, τότε θα περάσει στους δανειολήπτες. Ειδικότερα, σύμφωνα με τους καταρχήν σχεδιασμούς, οι τράπεζες θα πάρουν ως βάση του euribor την 31η Μαρτίου 2023 (το euribor 3m ήταν στο 3%) και θα προσαρμόζουν το περιθώριό τους (spread) ώστε να απορροφούν κάθε περαιτέρω αύξηση διατηρώντας το επιτόκιο που πληρώνει ο δανειολήπτης στα τρέχοντα επίπεδα.

Υπενθυμίζεται ότι η επόμενη κίνηση της ΕΚΤ σε ό,τι αφορά τα επιτόκια αναμένεται στις 4 Μαΐου καθώς και στις 15 Ιουνίου, όταν θα συνεδριάσει και πάλι.

Στην παρούσα φάση τα τραπεζικά επιτελεία έχουν πάρει χαρτί και μολύβι ώστε να υπολογίσουν την περίμετρο αλλά και το κόστος που θα επωμιστούν οι τράπεζες από το «μορατόριουμ» επιτοκίων που αφορά μόνο τα υφιστάμενα ενήμερα στεγαστικά κυμαινόμενου επιτοκίου, όχι γενικά τα δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση.

Οι λεπτομέρειες του «μορατόριουμ» επιτοκίων θα αποσαφηνιστούν όταν θα είναι πλέον ολοκληρωμένη η απόφαση και θα συμβασιοποιηθεί με τους πελάτες-δανειολήπτες των τραπεζών.

Σε κάθε περίπτωση, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο για ένα εύλογο διάστημα –ενδεχομένως για 12 μήνες– τα επιτόκια στη στεγαστική πίστη θα είναι «σταθερά» αν και… αλμυρά. Με την κίνηση αυτή οι τράπεζες μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο δημιουργίας νέας γενιάς «κόκκινων» δανείων –αν και επί του παρόντος δεν υπάρχουν επιπτώσεις στις αποπληρωμές από την αύξηση των επιτοκίων– και επιπλέον αποφεύγουν να μπουν στο επίκεντρο μιας πολιτικής αντιπαράθεσης εν μέσω προεκλογικής περιόδου και θα κοπάσει το κύμα διαμαρτυρίας των πολιτών που βλέπουν τις αυξήσεις των επιτοκίων να «περνούν» στα δάνεια αλλά όχι στις καταθέσεις τους.

Το νέο μέτρο για τη «σταθεροποίηση» των κυμαινόμενων επιτοκίων έρχεται σε συνέχεια της διεύρυνσης των κριτηρίων ευαλωτότητας για την επιδότηση του 50% της αύξησης στη μηνιαία δόση των στεγαστικών κυμαινόμενου επιτοκίου. Χθες αναμενόταν η κατάθεση της σχετικής τροπολογίας που αυξάνει τα εισοδηματικά κριτήρια ώς 27.300 ευρώ ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού (από 21.000 ευρώ) και τα περιουσιακά κριτήρια έως τα 234.000 ευρώ (από 180.000 ευρώ).

Πηγή: efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)