Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Τα πρώτα ονόματα υπουργών που «ακούγονται» για την Υπηρεσιακή – Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών


Τα πρώτα ονόματα υπουργών που «ακούγονται» για την Υπηρεσιακή – Το χρονοδιάγραμμα των εκλογών
Την Κυριακή θα γίνει η ορκωμοσία της νέας Βουλής και την επόμενη μέρα θα διαλυθεί. Ο Ιωάννης Σαρμάς θα αναλάβει καθήκοντα υπηρεσιακού πρωθυπουργού.
 


Μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας δεν αξιοποίησαν, όπως αναμενόταν, τη διερευνητική εντολή για τον σχηματισμό κυβέρνησης και πλέον το «μπαλάκι» πάει στον Νίκο Ανδρουλάκη, ο οποίος θα πάει σήμερα στις 18:30 στο Προεδρικό Μέγαρο για να κάνει κι αυτός με τη σειρά του ακριβώς το ίδιο.

Η διαδικασία ξεκίνησε χθες το πρωί από την Κατερίνα Σακελλαροπούλου μετά την παραλαβή των αποτελεσμάτων από τον πρόεδρο της Βουλής. Πρώτος το κατώφλι του Προεδρικού Μεγάρου πέρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως νικητής των εκλογών, ο οποίος κράτησε τη διερευνητική εντολή μόλις μερικές ώρες. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους αρχηγούς όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, Αλέξη Τσίπρα, Νίκο Ανδρουλάκη, Δημήτρη Κουτσούμπα και Κυριάκο Βελόπουλο, στους οποίους εξέφρασε αυτό που είχε πει προηγουμένως και στην Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Ότι δεν υπάρχει προϋπόθεση για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή και πως προτίθεται να επιστρέψει τη διερευνητική εντολή άμεσα, όπως και έγινε. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετέφερε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι η κυβέρνηση θα προτείνει την επίσπευση της σύγκλησης και διάλυσης της νέας Βουλής, ώστε να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Advertisement

H ορκωμοσία των βουλευτών που εκλέχτηκαν στις εκλογές της 21 Μαΐου θα γίνει στις 18.00 το απόγευμα της Κυριακής (28/5). Το πρωί της Δευτέρας (29/5)) θα ακολουθήσει η εκλογή προεδρείου, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας η Βουλή θα διαλυθεί, ώστε να «τρέξουν» οι διαδικασίες για να προκηρυχθούν και επίσημα οι δεύτερες εκλογές στις 25 Ιουνίου.

Τι προβλέπει το Σύνταγμα

Κάθε πολιτικός αρχηγός των τριών πρώτων κομμάτων έχει τη δυνατότητα να κρατήσει τη διερευνητική εντολή έως τρείς ημέρες, προκειμένου να ολοκληρώσει τις απαιτούμενες επαφές με τα υπόλοιπα κόμματα για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.

Το συνταγματικό όριο για τον σχηματισμό κυβέρνησης, βάσει του άρθρου 84 του Συντάγματος, είναι η δυνατότητα να λάβει ψήφο εμπιστοσύνη από τη Βουλή των Ελλήνων, δηλαδή είτε 151 θετικές ψήφους, είτε από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών που δεν επιτρέπεται να είναι κατώτερη από τα 2/5 του συνολικού αριθμού των βουλευτών, δηλαδή 120 ψήφων αρκεί βέβαια να είναι περισσότεροι εκείνων που θα την καταψηφίσουν.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

(3)